Secţia pentru procurori a CSM discută, joi, sesizările privind controlul de la DNA

Secţia pentru procurori a CSM discută, joi, sesizările făcute de DNA şi de magistraţii Inspecţiei Judiciare care au făcut parte din echipa care a verificat managementul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

345 afișări
Imaginea articolului Secţia pentru procurori a CSM discută, joi, sesizările privind controlul de la DNA

Secţia pentru procurori a CSM discută, joi, sesizările privind controlul de la DNA

Controlul la DNA a fost făcut de o echipă de inspectori formată din Elena Rădescu, Monica Pleşea, Mihaela Hitruc, Sanda Mateş, Mihaela Focică şi Cornelia Prisăcariu.

Potrivit reprezentanţilor CSM, în total, pe adresa instituţiei au ajuns patru memorii.

Unul dintre acestea este semnat de Elena Rădescu, şeful echipei de control, iar al doilea de Mihaela Focică, Cornelia Prisăcariu şi Elena Rădescu, aceştia având aceleaşi opinii.

În sesizarea pe care Elena Rădescu a înaintat-o membrilor CSM, reclamă "lipsa de respect şi de tact în timpul verificărilor" efectuate la Secţia de Combatere a Infracţiunilor asimilate celor de Corupţie. precizând că Monica Pleşea şi Mihaela Hitruc, doi dintre inspectori, "nu au fost mulţumite cu fişele, planurile de anchetă" şi "au adoptat o conduită lipsită de calm bazată pe un ton ridicat. Acest lucru a creat mai multor procurori o stare de disconfort manifestată prin plâns".

O a altă problemă invocată se referă la "imixiunea conducerii Inspecţiei Judiciare în efectuarea controlului managerial la Direcţia Naţională Anticorupţie, prin dispoziţii date în afara cadrului legal coroborat cu prelungirea nejustificată a perioadei de control de natură a perturba activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie", făcând referire la "efectuarea într-un anumit mod a controlului, de natură a crea condiţii pentru scurgeri de informaţii în cauze aflate în proceduri speciale, verificarea unor dosare care se aflau în proceduri de inventariere şi nu se aflau în lucru la procurori, audierea unor persoane care au plecat din Direcţia Naţională Anticorupţie pe segmentul comunicare)".

Al treilea memoriu a fost întocmit de Monica Pleşea, Sanda Mateş şi Mihaela Hitruc.

Cei trei inspectori susţin că şeful echipei de control, Elena Rădescu, ar fi avut o întâlnire cu şefa DNA, la care ar fi mers cu o maşină pusă la dispoziţie de conducerea parchetului, pentru comunicarea ordinului de control şi stabilirea tematicii, fără ca ceilalţi membri ai comisiei de control să fie anunţaţi. De asemenea, aceştia reclamă că pe 18 iulie, Laura Codruţa Kovesi, le-ar fi vorbit inspectorilor pe un ton autoritar, în legătură cu posibile discuţii pe care aceştia le-ar fi putut avea cu procurorii care au plecat din DNA, precizând că în aceasta situaţie va contesta controlul.

Un al patrulea memoriu a fost trimis chiar de către DNA, acesta fiind semnat de toţi procurorii structurii. Astfel, aceştia susţin că nu le-a fost prezentată concluzia preliminară şi că nu s-a respectat metodologia de inspecţie.

"A fost un lucru inedit, o parte a echipei a decis să ne prezinte concluziile verbal, altă parte în scris. Plecând de la acest lucru, am făcut solicitare către CSM cu privire la anumite chestiuni de procedură care trebuiesc lămurite înainte de a se da raportul. Că dacă nu e tratată unitar poate influenţa raportul. E o solicitare care se referă la chestiuni de procedură şi metodologie. Ne dorim să apară raportul dar să ne şi lămurim pe proceduri şi metodologii ca acest raport să nu poate fi contestat", a declarat şefa DNA, Laura Codruţa Kovei, la Europa Fm.

În plus, CSM a primit şi un punct de vedere al inspectorului şef al Inspecţiei Judiciare, în care sunt prezentate „chestiuni privind un proces verbal de consemnare a condiţiilor preliminare ce vizează modul de desfăşurare al controlului la DNA”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici