Şeful Institutului Oncologic, Dan Straja, ar fi discutat de mită prin bileţele de tip post-it

Managerul Institutului Oncologic "Alexandru Trestioreanu''din Bucureşti, Dan Nicolae Straja, ar fi discutat cu presupuşii săi mituitori, despre sumele pe care urma să le primească, prin intermediul unor bileţele de tip post-it pe care ulterior le-ar fi distrus, se arată în referatul de arestare.

497 afișări
Imaginea articolului Şeful Institutului Oncologic, Dan Straja, ar fi discutat de mită prin bileţele de tip post-it

Şeful Institutului Oncologic, Dan Straja, ar fi discutat de mită prin bileţele de tip post-it (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)

Mesajele dintre managerul Institutului Oncologic "Alexandru Trestioreanu'' şi presupuşii săi mituitori ar fi fost transmise, cu informaţii referitoare la sumele de bani, pe bileţele de tip post-it de culoare galbenă care ulterior au fost rupte, susţin procurorii DNA. În referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Dan Nicolae Straja se notează că ar fi primit 55.000 de euro, pe 1 mai 2015, în biroul său de la Institutul Oncologic. Ca şi în cazul lui Bogdan Păltineanu, fostul manager de la "Ana Aslan", banii ar fi fost încasaţi ascunşi într-o revistă.

"Cu privire la suma de bani remisã singurele mesaje dintre inculpatul Straja Nicolae Dan şi reprezentatul firmelor furnizoare au fost transmise scris, pe postit-uri de culoare galbenã care ulterior au fost rupte. Din conţinutul acestor mesaje, scrise pe aceste bileţele ce au fost reconstituite, rezultã în mod cert cã suma de 55.000 euro reprezenta comisionul de la firma S.C. (...) SRL, precum şi faptul cã în urmãtoarea sãptãmânã urma să primeascã şi comisionul de la S.C. (...) SRL.", se notează în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Cei de la DNA susţin că suma reprezenta comision de 5% din valoarea facturilor ce urmau să fie emise de cele două firme, în baza a două acorduri cadru încheiate, în iunie 2013, respectiv iulie 2014, cu Institutul Oncologic.

"Trebuie precizat că această remitere a sumei de 55.000 euro a fost precedată de alte două întâlniri între medicul Straja Dan Nicolae şi reprezentantul firmelor furnizoare, întâlniri din datele de 24.04.2015 şi 18.05.2015. În cadrul acestor întâlniri s-a discutat despre contractele încheiate de institut, existenţa unor nereguli, plăţi. Mesajele cu privire la comision au fost, de asemenea, transmise pe bileţele, iar acestea distruse", mai susţin cei de la DNA.

Pe 8 mai 2015, Dan Nicolae Straja ar fi încasat alţi 45.750 de euro, în maşina sa, banii fiind ascunşi, ca şi prima dată, într-o revistă, susţine DNA.

"Suma de 45.750 euro (în bancnote de 500, 200 şi 50 euro) a fost remisã inculpatul Straja Nicolae Dan într-o revistã „(...)” în autoturismul acestuia.Întâlnirea a avut loc în data de 08.05.2015, între orele 20:55:29 – 21:10:20, pe strada (...) din mun. Bucureşti, autoturismul inculpatului Straja Nicolae Dan fiind parcat în apropiere de calea feratã.Reprezentantul firmei (...) SRL a urcat în autoturismul inculpatului, a scos din revista „(...)” plicul cu bani şi ulterior l-a pus împreună cu revista pe preşul din dreapta faţă al autoturismului, potrivit indicaţiilor primite de la inculpatul Straja Nicolae Dan.", se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Dan Nicolae Straja.

Anchetatorii spun că locul ar fi fost ales chiar de managerul Institutului Oncologic care ar fi apreciat că "această zonă este bună pentru că nu e circulată." Cei 45.750 de euro ar fi reprezentat comision de 5% "aferent urmãtoarelor facturi emise de S.C. (...) S.R.L. în baza acordului cadru nr. (...)/31.07.2014: (...) , în valoare totalã de 4.118.676 LEI (circa 915.000 euro)."

Dan Nicolae Straja a fost reţinut, joi noapte, pentru 24 de ore. Vineri, Tribunalul Bucureşti urmează să se pronunţe pe solicitarea DNA de arestare preventivă a acestuia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici