Sentinţa de condamnare a lui Mohamad Munaf a rămas definitivă

Sentinţa Curţii de Apel Bucureşti, din 10 aprilie 2008, privind condamnarea lui Mohamad Munaf pentru răpirea celor trei jurnalişti români în Irak a rămas definitivă, jurnalistul Ovidiu Ohanesian formulând o cerere de învestire.

52 afișări
Imaginea articolului Sentinţa de condamnare a lui Mohamad Munaf a rămas definitivă

Sentinţa de condamnare a lui Mohamad Munaf a rămas definitivă (Montaj foto)

Soluţia Curţii de Apel Bucureşti nu a fost atacată cu recurs la instanţa supremă, drept pentru care Ovidiu Ohanesian a formulat în 22 iulie o cerere de învestire cu formulă executorie, acesta urmând să primească prin soluţia instanţei depăgubiri de două milioane de euro.

Mohammad Munaf a fost ghid pentru Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, răpiţi, în 28 martie 2005, în Irak. Munaf a fost luat ostatic alături de aceştia timp de 55 de zile şi a fost arestat de armata americană, după eliberarea lor, fiind bănuit de complicitate.

În România, la scurt timp după eliberarea jurnaliştilor români, Ministerul Public afirma că, din audierea preliminară a suspecţilor reţinuţi la Bagdad, a rezultat că întreaga operaţiune de răpire a jurnaliştilor a fost iniţiată, înfiinţată şi coordonată de către Omar Hayssam şi Mohammad Munaf - ghidul reporterilor în Bagdad, arestat în continuare în Irak. Totodată, din declaraţiile date - în calitate de martor - de către persoanele reţinute în Bagdad a rezultat că răpirea ar fi fost planificată în România, preciza Ministerul Public.

În aprilie 2008, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Munaf la zece ani de închisoare şi interzirea drepturilor pentru alţi cinci ani după executarea pedepsei, fiind acuzat de fapte de terorism, dar a respins cererea de expulzare a acestuia de pe teritoriul statului român după executarea pedepsei.

Curtea de Apel Bucureşti a mai decis ca Mohammad Munaf să plătească câte două milioane de euro cu titlu de daune morale pentru fiecare dintre cei trei jurnalişti români răpiţi în Irak şi 100.000 de lei, cu titlul de cheltuieli judiciare către stat.

În aprilie 2009, avocatul Amy L. Hanf solicita membrilor Comisiei ONU pentru Drepturile Omului să ceară României să răspundă urgent solicitărilor justiţiei irakiene, afirmând că ancheta de la Bagdad, desfăşurată în paralel cu cea din România, nu putea avansa în lipsa colaborării părţii române.

Avocatul susţinea că Munaf se află în continuare la Camp Cropper, însă nu a putut lua legătura direct cu acesta. De asemenea, apărătorul spunea că, după casarea sentinţei de condamnare la moarte, dosarul lui Munaf a fost retrimis Curţii Penale Centrale Irakiene pentru o nouă investigaţie.

Pe de altă parte, Comitetul pentru Drepturile Omului (HRC) de la Geneva apreciază că acuzaţiile lui Mohamad Munaf împotriva statului român, potrivit cărora autorităţile române ar fi ştiut că acesta va fi supus unor proceduri penale după ce a părăsit ambasada României, sunt şi rămân pure speculaţii. Patru din cei 14 membri ai Comitetului pentru Drepturile Omului de la Geneva, care au fost chemaţi să se pronunţe asupra plângerii lui Mohammad Munaf împotriva statului român, au apreciat că acuzaţiile acestuia nici nu ar fi trebuit dezbătute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici