Video SFÂNTA PARASCHEVA | Peste 10.000 de pelerini participă la slujba de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi/ Câteva mii de persoane, la coadă pentru sarmale | FOTO, VIDEO

Peste 10.000 de persoane participă, duminică dimineaţă, la slujba de Sfânta Parascheva, care are loc în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Slujba este oficiată de zeci de preoţi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

1758 afișări

Peste 10.000 de credincioşi participă duminică dimineaţa la Liturghie, scena fiind amplasată pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Slujba este ţinută de un impresionant sobor de preoţi, 22 ierarhi din ţară şi trei din străinătate, 14 preoţi şi şase diaconi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

În acelaşi timp, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi continuă pelerinajul la raclele cu moaştele Sfintei Parascheva şi la cele ale Sfintei Mironosiţe Ecaterina.

Până duminica dimineaţă, s-au închinat la moaşte aproximativ 100.000 de pelerini, alte câteva mii de oameni aşteptând la coadă mai bine de 15 ore pentru a ajunge la raclele Sfintelor.

Duminică, după închierea Sfântei Liturghii, va avea loc Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de la ora 20.00 slujba de priveghere – Vecernia, Litia şi Utrenia în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Până duminică dimineaţă, echipajele medicale prezente la pelerinajul de la Sfânta Paraschiva au asistat medical peste 320 de pelerini.

Moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva vor rămâne expuse pe esplanada din curtea Catedralei Mitropolitane cel mai probabil până luni seară, luni dimineaţa fiind programată Miezonoptica, Acatistul Mântuitorului, Ceasurile şi Sfânta Liturghie.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Câteva mii de persoane, la coadă pentru sarmale, după Sfânta Liturghie

Câteva mii de persoane venite la Iaşi să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva stau la coadă, după Sfânta Liturghie, să primească sarmale oferite de Primărie în curtea Cantinei de Ajutor Social.

Aproximativ 60.000 de sarmale au fost oferite pelerinilor imediat după terminarea slujbei de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, mulţi oameni venind chiar şi cu două ore mai devreme, pentru a intra printre primii în zona în care au fost aduse oalele cu mâncare.

Sarmalele au fost oferite de administraţia ieşeană imediat după terminarea Sfintei Liturghii, de la Catedrala Mitropolitană, porţiile cu mâncare fiind împărţite la Cantina de Ajutor Social, situată la 200 de metri distanţă de lăcaşul de cult.

În fiecare an, în 14 octombrie, municipalitatea ieşeană oferă o masă pelerinilor, cu prilejul hramului Sfânta Parascheva.

La ora 14.00, peste 11.000 de pelerini mai aşteptau la cozile formate pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva, rândul întinzându-se pe o lungime de peste doi kilometri.

Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici