Simularea de cutremur cu magnitudinea de peste 7 continuă în Bucureşti şi Iaşi / Forţele intervin pentru 6.500 de răniţi şi sinistraţi - FOTO, VIDEO

Ministerul Afacerilor Interne a iniţiat un exerciţiu de alarmare a structurilor pentru situaţii de urgenţă în Bucureşti şi în judeţul Iaşi, în cazul unui cutremur major, cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter.

13916 afișări
Imaginea articolului Simularea de cutremur cu magnitudinea de peste 7 continuă în Bucureşti şi Iaşi / Forţele intervin pentru 6.500 de răniţi şi sinistraţi - FOTO, VIDEO

Exerciţiu de alarmare în cazul unui seism cu magnitudinea de peste 7 în Bucureşti şi Iaşi. Este simulat un COD ROŞU de intervenţie - FOTO, VIDEO

"Ora şi momentul declanşării au fost ştiute doar de trei persoane, preşedintele Klaus Iohannis, primul ministru şi cu mine, pentru a ne asigura că vom avea o reacţie din partea sistemului, a structurilor care sunt implicate în astfel de situaţii cât mai autentică. Obiectivul acestui exerciţiu este în primul rând de a testa conceptul de intervenţie pe care l-am definit după tragedia de la Colectiv. Ceea ce s-a întâmplat după Colectiv a fost să rescriem practic procedurile, conceptul pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Acest exerciţiu încearcă să valideze conceptul, să vedem dacă procedurile pe care le-am gândit duc la un procedeu de intervenţie unitar. În al doilea rând, verificăm timpii de reacţie şi capacitatea de mobilizare a structurilor din toată ţara. Am hotărât să declanşăm exerciţiul în timpul zilei şi nu noaptea pentru că vrem să vedem în cât timp va ajunge coloana de maşini de intervenţie ISU dintr-un judeţ de la marginea ţării la Bucureşti. Noaptea, condiţiile de trafic erau mult mai reduse. Astăzi şi mâine vrem să împingem capacitatea de mobilizare a forţelor noastre la maxim pentru a vedea cât de capabili suntem să răspundem la astfel de situaţii. În acest exerciţiu vor fi implicaţi toţi actorii, toate structurile, toate autorităţile responsabile în astfel de situaţii: IGSU, spitalele, ambulanţa, IGAV, toate. La nivel de comunicare, vrem sa replicăm modul în care am comunica într-o astfel de situaţie. Gestiunea exerciţiului se muta la facilitatea de la Ciolpani, pentru că în cazul unui cutremur major tot acolo se va muta şi structura de comanda a ministerului. Facilitatea de acolo e structurată să reziste la un cutremur de peste 8 grade", a declarat ministerul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, într-o conferinţă de presă.

Exerciţiul se numeşte „Seism 2016”, iar potrivit scenariului cutremurul a avut loc marţi dimineaţa, în zona Vrancea, fiind afectate Bucureşti şi Iaşi. Structurile ISU din toată ţara au fost alertate şi au trecut la planul ROŞU de intervenţie, care presupune ca întreg personalul să se prezinte la unitate. Efectivele ISU din judeţele care nu au fost afectate de seism vor pleca spre Bucureşti şi Iaşi, fiind alertate şi alte structuri ale MAI dar şi Statul Major General al Ministerului Apărării Naţionale pentru oferirea de sprijin în caz de nevoie.

"La ora 8.04 a fost alertat IGSU şi prin el au fost alertate toate inspectoratele pentru situaţii de urgenţă. Comitetul municipal pentru situaţii de urgenţă a fost activat. S-a întâlnit în jurul orei 9.15, o întâlnire cu şefii de structuri, după care se va muta la Ciolpani, unde va avea loc şi şedinta comitetului naţional pentru situaţii de urgenţă la ora 11.00. Forţele care intervin vor fi la nivel naţional, mii de oameni. La ambulanţă se ridică nivelul la a lucra pe două ture în loc de trei şi să aibă personal suplimentar, pe Bucureşti. Spitalele la nivelul planului alb pe Bucuresti. După ce facem o analiză, urmează să vedem ce alte spitale din ţara vor fi alertate. Aşteptăm primele evaluari, să vedem câte victime sunt. Unele forţe pe care urmează să le decidem în centrul de la Ciolpani urmează să se deplaseze fizic, cu girofar si sirene, către Bucureşti şi Iaşi. Lumea să nu intre în panică dacă va vedea coloane de pompieri sau maşini de urgenţă în deplasare. Câteva sute de oameni vor fi mobilizaţi să se deplaseze realmente la Bucureşti. Apoi, pe baza a ceea ce vom face, urmează să fie completat conceptul. Pe viitor conceptul poate ajunge la deplasare fără acorduri. Să nu aştepte să îi dăm dispoziţie. Dacă e un cutremur major, să ştie fiecare unde va merge. Dacă este o problemă, din proprie iniţiativă, cu forţe prestabilite. Dacă nu putem comunica pentru că au căzut comunicaţiile, ei nu trebuie să aştepte", a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Pompieri din toată ţara au fost detaşaţi, în număr record, marţi, să participe la Bucureşti şi Iaşi, la cel mai mare exerciţiu de alarmare, "Seism 2016", care va simula situaţia de după un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter.

135 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Sibiu au plecat, marţi, spre Ciolpani, Ilfov, cu 16 autospeciale, pentru a participa la exerciţiul de alarmare "Seism 2016" din Bucureşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Sibiu, Ramona Nistor, au fost dislocate 16 autospeciale şi 135 de pompieri.

"La Sibiu a fost alarmat tot personalul, atât din turele libere, cât şi de serviciu. S-au deplasat la Inspectorat toţi oamenii încadraţi la ISU Sibiu. S-a început deplasarea spre Ciolpani. Au fost dislocate din cadrul ISU Sibiu 16 autospeciale de intervenţie, 135 de pompieri şi alte două autocare, folosite în sprijin, din mediul extern. Au fost trimise autospeciale cu apă şi spumă, autospeciale SMURD, de transport, de primă intervenţie", a declarat corespondentului MEDIAFAX, Ramona Nistor, purtător de cuvânt al ISU Sibiu.

Întrebat cum vor fi gestionate situaţiile de urgenţă care apar în Sibiu în condiţiile în care mai mulţi pompieri şi autospeciale au fost dislocate pentru exerciţiul de la niveş naţional, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu a spus că „ceea ce s-a trimis nu reprezintă toate autospecialele şi mijloacele pe care le are ISU. A fost păstrată o rezervă de forţe şi mijloace pentru a gestiona situaţiile de urgenţă din judeţ".

Mobilizări record ale pompierilor arădeni

126 de pompieri arădeni au plecat, marţi, şi din Arad către Bucureşti, în cadrul celui mai mare exceriţiu de alarmare civilă din ultimii ani, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad luându-se măsuri speciale, toţi angajaţii fiind chemaţi în unitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Exerciţiul a fost declanşat la ora 08.04. La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad s-a luat măsura aducerii întregului personal la unitate. Aici ne referim la turele libere, concedii de odihnă, recuperări, tot personalul a fost chemat la unitare. Este vorba despre un exerciţiu ce presupune un seism. La ora 10.40 s-a primit ordinul conform Planului de Intervenţie de Redislocare a Personalului şi Tehnicii către Capitală. De la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi subunităţile subordonate din judeţ: Detaşamentul Arad, Secţia de Pompieri Sebiş, Secţia de Pompieri Bârzvava, Secţia de Pompieri Ineu, au început deplasarea către Capitală 126 de ofiţeri şi subofiţeri şi 16 miljloace tehnice, miloace care cuprind autospeciale de stingere, autospeciale descarcerare, autospeciale de tip SMURD, autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi autospeciala care transportă spitalul mobil. Se vor deplasa pe intinerariul cunoscut Arad-Deva-Sibiu-Vâlcea-Piteşti-Bucureşti", a declarat corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, căpitan George Pleşca

La Bucureşti, salvatorii arădeni se vor pune la dispoziţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgeţă a municipiului Bucureşti.

"Echipele de intervenţie care vor ajunge îşi vor stabili în apropierea Bucureştiului tabăra şi vor prelua misiunile care le vor fi date de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov în sprijinul cărora au plecat", a mai declarat corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, căpitan George Pleşca

În Arad, au fost chemaţi în unitate toţi salvatorii, cu excepţia celor care sunt în concedii de creşterea copilului sau sunt plecaţi din ţară.

Cei care sunt liberi şi sunt plecaţi în alte judeţe, trebuie să se prezinte la cel mai apropiat inspectorat pentru situaţii de urgenţă pentru a se pune la dispoziţia autorităţilor.

În cadrul exerciţiului de alarmare pentru un cutremur cu magnitudinea peste 7, declanşat marţi dimineaţă, sunt în desfăşurare acţiuni de salvare şi prim ajutor în două locaţii din Capitală şi una din Iaşi, numărul fictiv al răniţilor şi sinistraţilor fiind de aproape 6.500 de oameni.

În cadrul exerciţiului iniţiat, marţi la ora 08.04, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), pentru intervenţia în urma unui cutremur cu magnitudinea de peste 7, au fost organizate puncte de căutare salvare şi prim ajutor în trei locaţii fixe din Bucureşti şi Iaşi. În Capitală, la ora transmiterii acestei ştiri, echipele de salvatori intervin la platforma Chimopar Pallady şi Fabrica de Bere din zona Rahova. Fictiv, în urma cutremurului, până acum, au fost găsite aproape 6.500 de persoane rănite şi sinistrate.

"Având în vedere că exerciţiul se desfăşoară pe teren, ca să evităm anumite perturbări în oral, în zona Chimopar a fost amplasat un punct de lucru unde se intervine la faţa locului, tot acolo şi un punct de ajutor medical. Potrivit scenariului, cele mai afectate zone din Capitală sunt Centrul Vechi, Băneasa şi Republica. Primele evaluări, vorbim aici de cifre fictive, arată că numărul de răniţi este de 3.200 în Bucureşti şi 1.500 de persoane sinistrate (…) La Iaşi, în urma cutremurului, sunt peste 1.400 de persoane rănite şi 350 de sinistraţi fără locuinţe", a declarat secretarul de stat Raed Arafat, şef al DSU, la comunicare făcută la ora 13.00 de la punctul de comandă amplasat în localitatea Ciolpani de lângă Capitală.

Au fost alertate toate cadrele Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), paralel serviciile de ambulanţă, pe plan naţional, pentru a lucra în trei ture în loc de două şi pentru a asigura înlocuirea echipelor SMURD care au plecat spre Capitală. A fost activat planul alb în zeci de spitale din ţară.

"Într-o situaţie reală forţele ar fi fost mult mai multe. Am scos echipe în teren să testăm deplasarea, mobilizare. La mobilizare a fost întregul efectiv al IGSU, urmând să se stabilească momentul în care va înceta această alarmă. Ambulanţa Bucureşti a suplimentat numărul personalului au fost chemat persoane de acasă, numărul ambulanţelor,Ambulanţele private au fost alertate să preia urgenţe curente. Pe ţară, acum aproximativ 30 de minute, au fost mobilizate suplimentar 100 de ambulanţe publice, şapte ambulanţe private, suplimentar.(...)Planul alb a fost declanşat în toate spitalele din Bucureşti, judeţele limitrofe, dar şi în judeţele ce au spitale cu caracter regional astfel încât la evacuarea victimelor să putem evacua către aceste spitale", a mai susţinut Raed Arafat.

La exerciţiu pentru simularea intervenţiei în caz de cutremur au fost alertate şi Inspectoratul General al Aviaţiei (IGAV)şi Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

IGAV a trimis patru elicoptere de mare capacitate, dintre care unul la Iaşi şi trei la Bucureşti. La acestea se adaugă şapte elicoptere SMURD. MApN a pus la dispoziţie cinci elicoptere la Bucureşti, Bacău, Constanţa, Câmpia Turzii, Timişoara şi un avion Spartan.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici