Reportaj Sky News cu traficanţi de arme în România. DIICOT face verificări, SRI refuză să spună dacă a făcut informări/ Membru în Comisia SRI: Dacă se confirmă, la un moment dat vom interpela SRI - VIDEO

DIICOT a anunţat că face verificări după materialul difuzat de Sky News, care îi arată pe doi traficanţi dispuşi să vândă arme pe teritoriul României, în timp ce SRI refuză să spună public dacă a făcut sau nu vreo informare în legătură cu acest caz. Fostul director al SRI, Costin Georgescu, susţine că Poliţia de Frontieră, organele vamale, DIICOT, SRI şi SIE ar trebui să colaboreze în cazuri de trafic de armament, fiind necesară o mai bună colaborare şi pe plan extern, după ce Sky News a difuzat un reportaj cu traficanţi de arme în România.

15055 afișări
Imaginea articolului Reportaj Sky News cu traficanţi de arme în România. DIICOT face verificări, SRI refuză să spună dacă a făcut informări/ Membru în Comisia SRI: Dacă se confirmă, la un moment dat vom interpela SRI - VIDEO

Reportaj Sky News cu traficanţi de arme în România. DIICOT face verificări, SRI refuză să spună dacă a făcut informări/ Membru în Comisia SRI: Dacă se confirmă, la un moment dat vom interpela SRI (Imagine: news.sky.com)

Fost şef SRI, după reportajul Sky News: Trebuie să se ocupe Poliţia de Frontieră, DIICOT, SRI şi SIE

"Sunt arme folosite în general de terorişti şi mafioţi. Sunt arme pe care le găsesc pe toate părţile pământului. E bine că apar astfel de informaţii pentru că vor obliga autorităţile să ia măsuri mai ferme.Traficul de arme se întâmplă peste tot în lume. Din România pleacă şi ajung în alte ţări iar în final în mâinile mafioţilor şi ale teroriştilor. Trebuie o colaborare externă, în special cu Ucraina, cu autorităţile vamale. Din Ucraina armele pot pleca prin Republica Moldova, Polonia dar şi prin România. Noi trebuie să ne întărim măsurile şi aş umbla un pic şi la lege. Ar trebui mărite pedepsele pentru astfel de fapte pentru a micşora numărul celor care au curaj să se bage în astfel de combinaţii. Ce am văzut sunt micii traficanţi, nu marii traficanţi, cei care trimit transporturi de arme cu trenuri şi avioane. Trebuie să se ocupe în primul rând poliţia de frontieră, organele vamale, DIICOT şi, sigur, SRI şi SIE. E o muncă de colaborare. Eu cred că imaginile pot fi reale pentru că traficul acesta există. Trebuie să fie un semnal de alarmă la adresa traficului de arme. Armele nu le fabrică ISIS în Siria sau Irak, le cumpără din diferite ţări ale lumii", a declarat pentru MEDIAFAX Costin Georgescu, fost director al Serviciului Român de Informaţii.

Filmarea difuzată de Sky News arată întâlnirea dintre doi traficanţi de arme, care ar fi români, şi echipa de jurnalişti. După luni de negocieri, echipa Sky News spune că a fost direcţionată către o zonă izolată din România pentru a se întâlni cu membrii unui grup de traficanţi de arme.

"Nu există niciun subtrefugiu aici. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care doreşte să ilustreze că obţinerea unei arme este un proces relativ uşor şi credeau că urma să cumpărăm arme. Nu am făcut-o, ceea ce a făcut ca problemele să fie puţin mai complicate. Ideea este că lor nu le păsa cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. În timpul întâlnirii au spus clar că vor vinde absolut oricui: spărgători de bănci, criminali în masă sau terorişti, nefăcând nicio distincţie", se arată în reportajul Sky News.

"Ni s-a spus că la un anumit punct pe drumul spre locul întâlnirii, un vehicul 4x4 va fi parcat pe partea opusă a drumului şi va face semne cu farurile, semnalându-ne să ne oprim. Ni s-a spus să rămânem în maşina noastră şi să nu încercăm să filmăm sau să ne apropiem de pasagerii din vehicul înainte de a ajunge la destinaţia finală", se arată în reportaj.

Sky News povesteşte cum jurnaliştii i-au urmat pe traficanţi într-o pădure unde nu era semnal la telefon, iar acolo s-au oprit pe o pajişte.

"Doi bărbaţi ne-au făcut semn să îi urmăm. Am fost percheziţionaţi, echipamentul nostru a fost verificat iar telefoanele luate şi încuiate într-o maşină. Ne-au luat cheia de la maşină. După ce au deschis portbagajul maşinii, ne-au arătat tipurile de arme disponibile spre vânzare".

"Le aducem din Ucraina cu muniţia, atât cât vreţi", a spus unul dintre ei, iar în filmare se vorbeşte despre AK47, cea mai vândută armă din arsenalul traficanţilor. "Graniţele deschise ale UE înseamnă că arme precum AK-47 pot fi trimise cu uşurinţă cumpărătorilor din vestul Europei" spune jurnalistul.

Materialul video ridică însă semne de întrebare, având în vedere că cei doi traficanţi s-au lăsat filmaţi pe tot parcursul întâlnirii fără a avea vreo reţinere. Nu este clar nici de ce în filmare se vorbeşte despre armele AK47 dar pe înregistrare apare doar o puşcă pentru lunetişti. În plus, pe înregistrarea din maşină se poate observa vinieta lipită de parbriz şi asta în condiţiile în care, în România, rovinieta nu se mai foloseşte în acest fel de câţiva ani.

DIIICOT a anuntat că face verifică în legătură cu informaţiile apărute, în acest moment, pe rolul instituţiei nefiind înregistrat vreun dosar penal în acest sens. Agenţia MEDIAFAX a încercat să obţină un punct de vedere şi din partea Serviciului Român de Informaţii, dar acesta a refuzat să confirme sau să infirme existenţa vreunei informări în legătură cu acest caz către alte instituţii ale statului.

În contextul în care serviciile de securitate britanice avertizează cu privire la atacuri teroriste în ţara lor de tipul celui care a avut loc la Paris, publicaţia Sky News anunţă că a demmarat ancheta după ce a primit informaţii că traficanţii de arme din estul Europei s-au înmulţit şi vând armament oricui.

Analiştii de securitate spun că celule islamiste şi atacatorii care acţionează de unii singuri consideră la momentul actual că armele automate sunt cel mai bun mod de a comite crime în masă.

Membru în Comisia SRI despre reportajul SkyNews: Dacă se confirmă,la un moment dat vom interpela SRI

Deputatul Liviu Codârlă, membru al Comisiei pentru Controlul Activităţii SRI, a declarat că, dacă se confirmă informaţiile publicate de SkyNews, vor interpela ”la un moment dat” SRI şi vor primi un răspuns, afirmând că, periodic, Serviciul informează membrii comisiei ”dacă sunt lucruri de informat”.

”Dacă, într-adevăr, există o astfel de problemă, bănuiesc că la un moment dat vom face şi o interpelare Serviciului (Român de Informaţii - n.r.) şi vom primi un răspuns. (...) Parlamentul nu lucrează. Ei trebuie să-şi facă treaba. Şi dacă mă informează pe mine astăzi că îşi fac treaba, cu se schimbă lucrurile? Noi putem la începerea sesiunii să luăm act de ce s-a întâmplat şi să cerem un punct de vedere. El va fi acelaşi şi atunci şi acum. Aşa... se întâmplă tot timpul ceva. Astăzi poate a apărut poate la televizor, dar sunt lucruri care nu apar la televizor. Noi, periodic, ne întâlnim şi primim o informare din partea lor dacă sunt lucruri de informat”, a declarat agenţiei deputat Liviu Codârlă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici