SMURD: Peste 20.000 de persoane au fost instruite, în utimul an, cu privire la situaţiile de urgenţă

Direcţia pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a organizat, sâmbătă, în Bucureşti, Caravana „Fii pregătit!”, cu care mii de persoane sunt instruite pentru a acorda primul ajutor şi pentru a şti ce este de făcut într-o situaţie de urgenţă.

162 afișări
Imaginea articolului SMURD: Peste 20.000 de persoane au fost instruite, în utimul an, cu privire la situaţiile de urgenţă

SMURD: Peste 20.000 de persoane au fost instruite, în utimul an, cu privire la situaţiile de urgenţă

„Este o acţiune de educarea a populaţiei. Caravana merge peste tot, vine în zone accesibile populaţiei. Sunt prezentate filmuleţe despre cum ar trebui să reacţionăm la cutremur, cursuri de prim ajutor. Mii de oameni au trecut prin această instruire. În primele şase luni, anul trecut, aproximativ 10.000 de oameni au trecut prin caravană de la adulţi, la copii, a mers caravana şi la şcoli. Anul acesta, vorbim de o cifră mult mai mare. Pot învăţă tot ce înseamnă pe linie de prevenire în cazul situaţiilor de urgenţă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat în ministerul de Interne şi fondatorul SMURD, Raed Arafat.

Întrebat cât este de pregătită populaţia României în faţa unei situaţii de urgenţă, Arafat a explicat că „încă insuficient”.

„Oricum, mai bine decât înainte pentru că am încercat să promovăm acest lucruri cât mai mult. Este şi aplicaţia DSU, care dă informaţii. Dar din acest motiv ne mobilizăm în această acţiune pentru că este necesară pregătirea cât mai bună”, a mai spus Arafat.

Părinţi şi copii au venit, sâmbătă, în faţa Ministerului de Interne, acolo unde a fost amplasată caravana pentru a lua parte la cursurile oferite de reprezentanţii SMURD.

„Eu m-am confruntat cu o situaţie de prim-ajutor, fiind martor la un accident şi am avut un moment de blocaj pentru că eram conştient că nu ştiu ce am de făcut, am avut noroc cu alţi trecători, care erau mai bine pregătiţi decât mine. Mi-am propus să învăţ măcar tehnicile de bază în acordarea primului ajutor şi mi se pare foarte utilă acţiunea celor de la SMURD”, a povestit Valentin, un bărbat de 36 de ani, din Bucureşti.

„Am venit cu băieţelul meu pentru că mi se pare că este foarte important să cunoaştem toate acest tehnici. Aşa cum ne-a explicat şi domnul intructor, nu trebuie să ne culcăm pe o ureche că nouă nu ni se poate întâmpla, că nu vom fi puşi în faţa unui dezastru. Băieţelul meu a fost foarte atent la toate instrucţiunile şi sper că îi vor fi de mare folos în viitor”, a explicat Doina, o mămică de 33 de ani, din Bucureşti.

Caravana „Fii pregătit!” se află la a doua etapă a campaniei de prevenire şi instruire începută în luna iunie şi care se va încheia în decembrie, iar până în acest moment, peste 12.000 de persoane au fost educate în acest sens. Anul trecut, în perioada mai-decembrie, alte 10.000 de persoane au fost instruite, în peste 25 de oraşe din întrega ţară.

În această acţiune, sunt implicaţi peste 250 de angajaţi şi voluntari SMURD.

Centrul mobil are o sală de şcolarizare cu o capacitate de 40 de persoane şi este dotat cu toate echipamentele medicale şi de prim ajutor, dispozitive portabile, inclusiv simulatoare, ce permit instruirea eficientă a cursanţilor.

În Bucureşti, populaţia este aşteptată la caravană şi duminică, între orele 12.00 şi 18.00, urmând ca weekend-ul următor să ajungă în Braşov, în zilele de 14 şi 15 octombrie, în Iaşi şi pe 21 şi 22 octombrie, în Timişoara.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici