Soldaţii şi gradaţii voluntari - activi până la 45 de ani

Comisia pentru muncă din Senat a adoptat, marţi, cu amendamente, un proiect de lege de modificare a Legii 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari, conform căruia aceştia pot fi menţinuţi în serviciul militar activ până la vârsta de 45 de ani, faţă de 40 de ani cât e în prezent.

279 afișări
Imaginea articolului Soldaţii şi gradaţii voluntari - activi până la 45 de ani

Soldaţii şi gradaţii voluntari - activi până la 45 de ani (Imagine: Mediafax Foto)

Proiectul, care se află de aproximativ trei în circuitul legislativ, îi are ca iniţiatori pe deputaţii Eugen Bejinariu, Florin Iordache, Valeriu Zgonea, Marian Sârbu şi George Scutaru.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a declarat, în cadrul dezbaterilor, că aceasta este o problemă socială în primul rând pentru o categorie de oameni din România, soldaţi şi gradaţi voluntari, care, în prezent, pot executa serviciul activ în armată doar până la 40 de ani.

El a arătat că este vorba despre oameni care fac cinste României în teatrele de operaţiuni, inclusiv în Afganistan.

Gabriel Oprea a susţinut ca soldaţii şi gradaţii voluntari să poată fi menţinuţi în serviciul militar activ până la vârsta de 45 de ani.

"Este un moment important pentru imaginea armatei române. Este o problemă specială pe care toţi specialiştii din domeniul asistenţei sociale, din Ministerul Muncii, ceilalţi parlamentari din Comisiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, parlamentarii din comisia de specialitate din Senatul României, ne-am dat mâna, pentru că este o problemă în care mii de familii, cu oameni tineri, cu copii mici sunt confruntaţi", a spus el.

Oprea a subliniat că, în prezent, soldaţii şi gradaţii cu vârsta de 40 de ani, deci "bărbaţi în floarea vârstei", termină contractul şi, practic, nu mai au "nicio altă alternativă".

"A fost absolut nevoie să facem acest lucru, să mărim la 45 de ani, şi au dreptul, ca oricine în România, la pensii şi la celelalte drepturi pe care le au cadrele militare", a menţionat ministrul.

Potrivit lui Oprea, este vorba despre oameni care şi-au făcut inclusiv "un moment de patriotism pe teatrele de operaţii", în condiţiile în care armata română reprezintă unul dintre cei mai buni ambasadori ai României în lume.

Întrebat ce vor face soldaţii şi gradaţii după încheierea contractului cu armata, ministrul Apărării a explicat că, potrivit prevederilor legii, au dreptul ca şi celelalte cadre militare, la reconversie socială. "Avem şi un alt proiect pe are îl avem în vedere pentru aceste cadre tinere care termină contractul cu armata la 45 de ani", a subliniat Gabriel Oprea.

Deputatul PNL George Scutaru a declarat, la încheierea şedinţei comisiei, că în anul 2010 numărul soldaţilor şi gradaţilor voluntari este de aproximativ 35 de mii, reprezentând circa 40% din numărul angajaţilor MApN.

"Dacă actualul guvern şi actuala majoritate va ajunge la concluzia că se va menţine un sistem unitar de pensie, atunci şi aceştia, la rândul lor, vor intra în acest sistem. Ca părere personală, cred că ar fi o greşeală, mă refer strict la cei din ministerul apărării", a menţionat Scutaru.

El a subliniat că aceştia sunt supuşi de-a lungul carierei militare la o serie de privaţiuni, respectiv nu au dreptul să deţină societăţi comerciale, să facă parte dintr-un sindicat, să activeze într-un partid politic.

Numărul proceselor intentate MApN de soldaţi şi gradaţi voluntari nemulţumiţi de dispoziţiile legii 384/2006 a sporit, fiind sesizate instanţe din Cluj, Craiova, Ploieşti, Constanţa, precum şi Curtea de Apel din Bucureşti.

Primul proces împotriva MApN a fost intentat în toamna lui 2009 de zece soldaţi şi gradaţi voluntari din Cluj, care au solicitat instanţei, printre altele, să le fie acordat salariu compensatoriu la încetarea, din motive neimputabile, a contractului, iar alţi aproximativ 60 ameninţă cu un demers similar la Bucureşti.

Potrivit cererii de chemare în judecată, depuse la 21 septembrie la Tribunalul Cluj, soldaţii şi gradaţii voluntari solicită instanţei să repare ceea ce ei consideră a fi o serie de nedreptăţi cauzate de prevederile Legii 384/2006. Semnatarii arată că, potrivit articolului 35, alineatul 2, din Legea 384/2006, la împlinirea vârstei de 40 de ani, contractele de muncă ale gradaţilor voluntari încetează automat, din motive care nu le sunt imputabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici