Şomerii care refuză de două ori un loc de muncă nu vor mai primi ajutor de şomaj

Persoanele care refuză de două ori un loc de muncă, în condiţiile în care beneficiază şi de asistenţa unui consilier de la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, nu vor mai primi ajutor de şomaj, a anunţat, joi, premierul Emil Boc.

149 afișări
Imaginea articolului Şomerii care refuză de două ori un loc de muncă nu vor mai primi ajutor de şomaj

Şomerii care refuză de două ori un loc de muncă nu vor mai primi ajutor de şomaj (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)

El a apreciat că, în România, şomajul nu este foarte ridicat, situându-se sub media Uniunii Europene, dar că doreşte ca locurile de muncă disponibile, estimate la peste 10.000 posturi, să fie ocupate.

"În România, şomajul nu este foarte ridicat, suntem sub media UE, dar eu aş vrea ca locurile de muncă disponibile - şi sunt peste 10.000 de locuri disponbile astăzi pentru ocupare - să fie ocupate de cei care au nevoie de un loc de muncă, iar dacă cineva refuză de două ori oferirea unui loc de muncă, în urma consilierii de către un consilier de la agenţia de şomaj, a doua oară să nu mai primeşti ajutor de şomaj. Deci, îţi ofer un loc de muncă, îl refuzi o dată, dacă şi a doua oară l-ai refuzat, atunci din ziua următoare nu mai primeşti ajutor de şomaj, înseamnă că nu te interesează munca în România şi vrei să faci altceva. E un proiect la care mă gândesc în viitor să îl aplicăm", a spus Boc, la postul public de radio.

Indemnizaţia de şomaj va reprezenta, începând cu anul viitor, 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, de 500 lei, şi nu va mai fi raportată la salariul minim, majorat la 670 lei, aceeaşi modificare de calcul urmând să fie aplicată şi pentru absolvenţii care vor primi ajutor de şomaj, relevă un proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de MEDIAFAX.

La suma rezultată se va adăuga, ca şi în prezent, un procent cuprins între 3 şi 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, în funcţie de stagiul de cotizare.

Modificarea modului de stabilire a cuantumului indemnizaţiei de şomaj, prin eliminarea raportării la salariul de bază minim brut, este explicată de Guvern şi prin faptul multiplele recomandări ale organizaţiilor financiare internaţionale referitoare la menţinerea preocupărilor pentru reducerea şomajului, în vederea "activizării" beneficiarilor de indemnizaţie de şomaj şi a responsabilizării lor cu privire la ocuparea unui loc de muncă.

Agenţia MEDIAFAX a relatat, săptămâna trecută, că Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI ca indemnizaţia de şomaj să nu mai fie calculată în raport cu nivelul salariului minim, astfel încât ajutorul acordat şomerilor să nu crească odată cu majorarea salarială din 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici