Statistică alarmantă: În România, 69% dintre copii au fost martori ai hărţuirii în mediul on-line

În România, un procent de 69% dintre copii au fost martori ai hărţuirii în mediul on-line, arată cele mai noi date privind cyberbullying-ul, procesate de Organizaţia Salvaţi Copiii, care a lansat, vineri, o extensie împotriva hărţuirii pe internet a copiilor.

953 afișări
Imaginea articolului Statistică alarmantă: În România, 69% dintre copii au fost martori ai hărţuirii în mediul on-line

Statistică alarmantă: În România, 69% dintre copii au fost martori ai hărţuirii în mediul on-line în 2016

Extensia, care poate fi găsită la www.oradenet.ro/extensie, se instalează cu uşurinţă, scopul ei fiind de a detecta cuvintele agresive sau injurioase de pe orice website accesat cu ajutorul browserului web Google Chrome, inclusiv chat-urile asociate reţelelor sociale, şi de a suprascrie cuvintele negative cu mesaje educative, de respect şi toleranţă.

În România un procent de 69% dintre copii au fost martori ai hărţuirii în mediul on-line, arată cele mai noi date privind cyberbullying-ul, procesate de Organizaţia Salvaţi Copiii într-un studiu din anul 2016, informează organizaţia neguvernamentală într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

De asemenea, un alt studiu privind utilizarea Internetului, desfăşurat în 2015, indică faptul că 41% dintre părinţi menţionează expunerea la imagini şi cuvinte violente ca numărându-se printre riscurile întâmpinate în ultimul an de copiii lor pe internet.

„Lansăm această extensie pentru a le oferi părinţilor o unealtă cu ajutorul căreia să îi protejeze pe copii de conţinutul negativ care se găseşte pe multe dintre website-urile, reţelele sociale sau grupurile de discuţii online. Ea se adresează cu precădere părinţilor ai căror copii au vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani şi reprezintă o soluţie tehnică ce permite navigarea celor mici fără riscul de a vedea sau a li se adresa cuvinte urâte. Prin această soluţie, dorim totodată să încurajăm părinţii să iniţieze discuţii cu cei mici privind ceea ce întâmpină online”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

O caracteristică importantă a extensiei #FărăUrăPeNet este aceea că în momentul în care copiii vor întâlni cuvinte sau expresii suprascrise, ei vor fi redirecţionaţi către website-ul oradenet.ro unde, într-o pagină dedicată combaterii cyberbullyingului, vor afla informaţii importante despre cum pot reacţiona şi combate efectele nocive ale acestui fenomen. Printre acestea se numără: precauţia cu privire la oferirea de poze şi date personale; evitarea răspunurilor oferite agresorilor, care vor fi percepute ca o încurajare de a continua bullying-ul; anunţarea părinţilor sau profesorilor, în cazul în care agresiunile se petrec în şcoală.

„Adeseori, comportamentele de tip bullying sunt considerate de numeroşi adulţi, părinţi şi cadre didactice, ca strategii de adaptare fireşti pe care copiii le folosesc în mod natural şi pentru care nu este necesară intervenţia adulţilor. În realitate, cei mici au nevoie de sprijin pentru depăşirea situaţiilor de acest gen. În copilăria timpurie, când copiii învaţă să citească şi să scrie, ei se pot lovi de cuvinte urâte şi nu vor şti cum să reacţioneze. Dincolo de latura tehnică, instrumentul pe care proiectul Ora de Net îl pune la dispoziţia părinţilor are scopul de a genera un pretext pentru abordarea unor teme conexe, precum relaţionarea cu ceilalţi sau informaţiile disponibile pe Internet”, a explicat Diana Stănculeanu, psiholog în cadrul Organizaţiei Salvaţi Copiii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici