Studiu: Mai mult de un sfert dintre copiii români stau peste 6 ore în online, într-o zi cu şcoală

Mai mult de un sfert din copiii României stau peste şase ore online, pe tablete şi telefoane, în timpul unei zile de şcoală. 43% dintre cei chestionaţi spun că au văzut sau au primit mesaje cu conţinut sexual în mediul virtual, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia „Salvaţi Copiii”.

582 afișări
Imaginea articolului Studiu: Mai mult de un sfert dintre copiii români stau peste 6 ore în online, într-o zi cu şcoală

Studiu: Mai mult de un sfert dintre copiii români stau peste 6 ore în online, într-o zi cu şcoală

Potrivit unui studiu realizat de Organizaţia „Salvaţi Copiii”, cel mai des pentru a naviga pe internet, copiii folosesc laptop-ul - cu 46,6%. Computerul (desktop) este folosit de 33,2% dintre copii, Smart TV-ul de 17%, tableta - 16,4% şi consola de jocuri - 7,3%.

În timp ce se află la şcoală, peste un sfert dintre copiii care au participat la studiu, respectiv 27%, au spus că stau online peste şase ore în faţa unui dispozitiv inteligent sau îl verifică în mod constant.

Mai mult, dacă nu este o zi de şcoală, procentul copiilor care stau mai mult de şase ore pe zi pe Internet sau îşi verifică periodic dispozitivul inteligent creşte la peste 47%.

„Respondenţii care afirmă că petrec peste 6 ore online, fie că vorbim de o zi de şcoală, fie că vorbim de o zi liberă sunt semnificativ mai nemulţumiţi cu privire la viaţa lor din prezent, sunt semnificativ mai nemulţumiţi de relaţia cu părinţii, prietenii şi profesorii; consideră într-o măsură semnificativ mai redusă că activităţile de zi cu zi au sens şi sunt mai puţin optimişti cu privire la viitor; afirmă că au fost mai puţin relaxaţi în ultimele două săptămâni şi sunt mai nemulţumiţi de deciziile luate”, arată studiul.

Cei chestionaţi au mai spus că s-a întâmplat „des” şi „foarte des” să nu mănânce sau să doarmă pentru a sta pe Internet, că nu s-au simţit în largul lor când nu puteau naviga pe Internet sau că au petrecut timp online fără un scop specific, că au petrecut mai puţin timp cu familia sau prietenii pentru a sta pe Internet.

Studiul realizat de „Salvaţi Copiii” mai relevă faptul că 54% dintre copii spun că s-a întâmplat ca cineva să îi deranjeze sau să îi supere în timp ce vorbeau pe Internet, procentul fiind semnificativ mai ridicat în rândul fetelor şi elevilor de liceu. Este important acest procent, în contextul în care 43% dintre copii afirmă că postează online informaţii personale precum fotografii, adresa la care locuiesc, locurile unde merg.

Studiul mai arată că 47% dintre copii recunosc faptul că verifică uneori, rar sau deloc valoarea de adevăr a informaţiilor citite online, iar 43% dintre ei susţin că au văzut sau au primit mesaje cu conţinut sexual în mediul virtual, în timp ce 61% s-au simţit inconfortabil ca urmare a ceea ce au văzut pe Internet.

De asemenea, în acest context, 22% dintre copii spun că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual zilnic sau cel puţin o dată pe săptămână.

„Aproape jumătate dintre copiii care au avut acces la mesaje cu conţinut sexual spun că le-a fost trimis personal un astfel de mesaj şi aproape 20% că li s-a cerut o fotografie sau o înregistrare video în care să îşi arate părţile intime. Remarcăm că în acest ultim caz ponderea fetelor care spun că li s-a cerut acest lucru este semnificativ mai ridicată decât cea a băieţilor”, potrivit studiului.

Studiul „Ora de net” realizat de Organizaţia „Salvaţi Copiii” privind utilizarea Internetului de către copii a fost realizat pe un eşantion de 1.156 de persoane cu vârste între 12 şi 17 ani, inclusiv, în perioada aprilie – septembrie 2018, având la bază un chestionar autocompletat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici