Subofiţerul Floricel Achim şi bulgarul Marinov Zikolov rămân în arest

Subofiţerul Floricel Achim şi cetăţeanul bulgar Marinov Zikolov, acuzaţi de trădare prin transmitere de secrete şi spionaj, rămân în arest, după ce Curtea de Apel Bucureşti le-a prelungit, miercuri, mandatele.

155 afișări
Imaginea articolului Subofiţerul Floricel Achim şi bulgarul Marinov Zikolov rămân în arest

Subofiţerul Floricel Achim şi bulgarul Marinov Zikolov rămân în arest

Pe de altă parte, Zikolov a recunoscut în parte faptele comise, dar a precizat că a colaborat cu organele de urmărire specializate din România.

Potrivit referatului cu propunerea arestării preventive întocmit de procurorii DIICOT, subofiţerul Floricel Achim i-a dat bulgarului Zikolov documente militare cu caracter secret, precum tabelele cu frecvenţele radioelectronice puse la dispoziţia Diviziei 1 Infanterie, Brigăzii 34 Infanterie, Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, Brigăzii 2 Vânători de Munte, Brigăzii 8 Artilerie Mixtă, Brigăzii 10 Geniu sau Batalionului 49 Apărare Nucleară, Bacteriologică, precum şi documente şi date, secrete de serviciu, cum ar fi domeniile de activitate, diagrama de relaţii şi atribuţiile comandamentului Diviziei 1 Infanterie.

Anchetatorii arată în referatul trimis instanţei că "predarea propriu-zisă a documentelor astfel obţinute de către inculpatul Achim inculpatului Zikolov avea loc exclusiv în format electronic, prin întâlniri în locuri publice".

"Conform declaraţiei inculpatului Zikolov, «aveau două locuri de întâlnire în Bucureşti, zona 1 Mai şi în zona Stadionului Naţional», suportul de memorie fiind disimulat în pachet de ţigări sau predat pur şi simplu. Că procedeul folosit era cel menţionat anterior rezultă cu suficientă certitudine din faptul că, în declaraţia dată de Zikolov, acesta precizează că Floricel Achim i-a povestit «că poate să ofere informaţii militare de la serviciul lui, că poate face acest lucru foarte uşor deoarece copiază din calculator cu un memory stick». În acest sens, a arătat că relaţia de colaborare infracţională a început în anul 2002 şi modalitatea de primire de la inculpatul Achim Floricel era exclusiv prin intermediul memory stick-ului pe care câteodată îl verifica", mai arată anchetatorii în referatul citat.

Legat de istoricul relaţiei dintre Achim şi Zikolov, procurorii arată că "momentul iniţial al întâlnirii şi legării unei prietenii se situează în anii 1994-1995, când, potrivit declaraţiei lui Zikolov, s-au împrietenit prin intermediul unui alt amic comun cu care Achim se deplasa în Bulgaria, unde în acea perioadă locuia Zikolov".

Potrivit anchetatorilor, relaţiile au fost apoi întrerupte datorită angajării lui Zikolov într-o funcţie oficială în Ambasada Bulgariei la Bucureşti, până în 2002 când s-au reluat şi au fost dezvoltate şi întreţinute în acest scop infracţional. Procurorii menţionează în referatul cu propunere că, datorită interesului puterii străine pentru atingerea ţintei, respectiv obţinerea informaţiilor relevante din domeniul militar, preocuparea pentru evoluţia profesională a subofiţerului Achim era "evidentă şi constantă".

"Interesul ca Floricel Achim să aibă acces la un nivel cât mai înalt de securitate este justificat, deoarece cu cât nivelul său de acces la informaţii de importanţă militară deosebită era mai ridicat, cu atât valoarea acestora creştea, evident direct proporţional crescând şi gradul de periclitare a siguranţei statului", arată anchetatorii în documentul citat.

Faţă de bulgarul Zikolov, anchetatorii arată în referat că activitatea infracţională a acestuia a constat în faptul că, "în perioada 2002-2008, în contextul faptic descris, a procurat de la Achim şi transmis documentele şi datele secrete de stat şi documentele şi datele care prin natura şi importanţa lor sunt de natură să pericliteze siguranţa statului unei puteri străine, Ucraina".

În acest sens, în 20 ianuarie, în parcarea centrului comercial Carrefour Orhideea din Bucureşti, a avut loc o testare a sistemului de comunicaţie prin Personal Digital Assistant (PDA) (minicalculator - n.r.), "testare realizată între Petăr Marinov Zikolov şi reprezentanţii puterii străine Ucraina", se mai arată în referatul procurorilor DIICOT.

Un alt episod prezentat de procurori este şi cel din 16 februarie, când Floricel Achim, cu ocazia unei întâlniri la un local aflat la intersecţia Bulevardului Titulescu cu Calea Griviţei, i-a transmis lui Zikolov un memory stick pentru a fi "copiat, prelucrat şi transmis reprezentanţilor unei puteri străine".

"Suportul de memorie în cauză a fost disimulat într-un pachet de ţigări ce purta inscripţia Dunhill, fiind de culoare neagră. Ca element de securizare împotriva unei deschideri accidentale a pachetului şi pierderii stick-ului în cauză, se remarcă faptul că peste capacul pachetului a fost «trasă» o folie transparentă ce împiedică deschiderea liberă. În plus, Achim Floricel a achiziţionat, anterior întâlnirii realizate cu Zikolov Petăr Marinov, un pachet de ţigări identic cu cel transmis", se mai arată în documentul citat.

Ambasadorul Bulgariei la Bucureşti a declarat că Marinov Zikolov a lucrat ca ataşat militar al Ambasadei din noiembrie 1998 până la mijlocul anului 2000 şi că acesta nu şi-a terminat mandatul pentru că s-a întors în Bulgaria de unde a revenit ca om de afaceri.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici