Supravieţuitor Colectiv: "Coşmarul nu cred că o să se termine niciodată”

Supravieţuitorii incendiului din Colectiv şi rudele victimelor sunt revoltaţi de modul în care autorităţile române au gestionat situaţia în noaptea tragediei şi spun că ştiau deja din propria experienţă că ceea ce scrie în Raportul Corpului de Control al Guvernului este adevărat.

2258 afișări
Imaginea articolului Supravieţuitor Colectiv: "Coşmarul nu cred că o să se termine niciodată”

Supravieţuitor Colectiv: "Coşmarul nu cred că o să se termine niciodată”

Supravieţuitorii din Colectiv vor să se reducă birocraţia în intervenţiile de urgenţă, pentru ca haosul general din noaptea aceea să nu se mai repete în cazul unei tragedii de asemenea proporţii. Unul dintre supravieţuitori, Sorin Lazăr, şi Eugen Iancu, tatăl unui băiat de 22 de ani care a murit în incendiu (Alexandru Iancu), au spus în cadrul unei emisiuni, "Gândul Live", că ar vrea ca vinovaţii să răspundă în faţa legii pentru modul deficitar în care au gestionat situaţia, pornind de la persoanele care au dat avizul de funcţionare al clubului, până la cei care s-au ocupat de artificii în seara aceea.

„Nu mi s-a părut că au intervenit la timp, a fost foarte haotic. Am stat 10 minute când am ajuns afară şi cei de la ambulanţe nu prea aveau ce să facă, i-am întrebat de ce nu plecăm la spital mi-au zis că nu au primit aprobare, am stat degeaba 10 minute, timp în care ambulanţa putea să se ducă cu un prim val de răniţi la spital şi să se întoarcă. Timp pierdut”, a spus Sorin Lazăr, supravieţuitor.

Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru (22 ani), care a murit în urma intoxicării cu fum şi a infecţiei cu bacterii, se întreabă de ce autorităţile au refuzat atunci ajutorul salvărilor private. „BGS şi Sanador şi-au oferit serviciile şi el (Raed Arafat) le-a refuzat, 100 de persoane au ajuns la spital prin mijloace proprii, au venit cu taxi-ul la spital, cu ambulanţa nu se putea. Arafat s-a ocupat să apară la televizor, nu s-a ocupat de coordonare. Când s-a anunţat că vine Arafat, au fost oameni care s-au oprit din resuscitare ca să-l salute pe domnul iluminat, aşa zic oamenii care au fost acolo”, a povestit Iancu.

Sorin a povestit mai departe cum a reuşit să supravieţuiască momentelor de coşmar din Colectiv. „Am avut noroc că m-am îndreptat printre primii spre ieşire, deşi am rămas blocat la ieşire în marea de oameni, de asta sunt cum sunt acum”, a spus el arătându-şi mâinile bandajate.

„Echipajele m-au preluat după ce s-a terminat flacăra, atunci m-a tras cineva din grămadă de acolo. Cred că a durat 6 minute de când am ieşit din fabrică până să vină cineva, cred că au fost 15 minute cu totul. Autorităţile nu au fost pregătite, până la spital, totul s-a gestionat prost. Aţi auzit şi în apelul 112, că era fum într-un loc închis, incendiu, şi primele echipaje de pompieri veniţi la faţa locului nu aveau măşti. Păreau copleşiţi de situaţie, au făcut însă tot ce au putut, dacă nu erau pompierii, eu nu mai eram azi aici”, a spus cu recunoştinţă supravieţuitorul.

Tatăl victimei are, însă, nelămuriri cu privire la faptul că autorităţile române nu au cerut ajutor internaţional atunci. „Arafat chiar declarase că nicio ţară nu e pregătită să se ocupe de 180 de arşi, dacă ştia asta trebuia să apeleze la ajutor internaţional. Nu-mi explic de ce au refuzat, au venit oameni cu bani, Becali, care au zis transferăm acum, nu s-a putut pentru că s-au opus Bănicioiu şi Arafat. Ne dăm seama că am fost minţiţi în continuu. Băiatul meu a respirat singur primele două zile, dar a cedat pe parcurs din cauza bacteriilor din spitale. (...) Lucrăm la posibilitatea de a merge în instranţă împotriva instituţiilor statului, sunt clar anumite persoane şi instituţii care trebuie să răspundă. Ne dorim ca anchetele să fie făcute serios, să nu-şi mai amestece şefii coada ca să-i scape pe unii”, a spus Iancu.

Sorin a povestit mai departe haosul din spitale, cum medicii erau copleşiţi de numărul victimelor.

„La spital nu cred că ştiau ce s-a întâmplat, dar s-a lucrat cât de bine s-a putut în situaţia aia. Au făcut tot ce au putut dar nu cred că au fost alertaţi câţi răniţi vin. Fără doamna doctor care m-a tratat, nu cred că eram azi aici, o să-i mulţumesc toată viaţa. Coşmarul, însă, nu cred că o să se termine niciodată, încă facem recuperare. Cred că trebuie să plătească toţi cei care au greşit, de la cel care a dat autorizaţia necorespunzătoare pentru deschiderea clubului, până la cei cu artificiile”, a mai povestit acesta.

Tatăl lui Alexandru este, însă, foarte revoltat de modul în care a gestionat situaţia Raed Arafat.

„Ce vrem de la stat? Aceşti oameni sunt de luni de zile în concedii medicale, în primul rând ar trebui redusă birocraţia, nu putem chema oameni fără degete, mâini, faţă, în spital să mai punem o ştampilă. (...) Sunt părinţi care încă nu şi-au revenit. Arafat este un individ care nu-şi poate asuma eşecul, face prezentări prin ţară şi prin străinătate despre succesul său, spune că 64 de morţi sunt un succes, mi-e şi milă şi silă de el, acest om va trebui să răspundă în faţa justiţiei”, a spus Iancu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici