Video Surpriză pentru bucureşteni: Pasajul rutier de la Piaţa Sudului a fost deschis

Pasajul de la Piaţa Sudului a fost deschis, momentan circulaţia rutieră desfăşurându-se pe o bandă pe sens. “Inaugurarea” vine însă la 2 zile de când Primăria Capitalei anunţa că vrea să rezilieze contractul cu cei de la Astaldi, constructorul pasajului şi la doar câteva zile de când anunţase că lucrările sunt la numai 63%, acelaşi procent precum în toamna anului trecut.

14889 afișări

În ultimele luni, Primăria Capitalei a oferit o serie de informaţii contradictorii, de la faptul că pasajul va fi inaugurat înainte de Paşte, după Paşte, în noiembrie. Anul trecut înainte de alegeri  pasajul era “aproape gata”, după alegeri “departe de a fi gata”, la începutul anului din nou era “aproape gata”, iar săptămâna aceasta, cu toate că cei de la Astaldi se pregăteau să asfalteze, din nou, lucrările erau în acelaşi stadiu precum astă-toamnă, potrivit primăriei. Ultima veste a fost oferită miercuri, când primăria anunţa că circulaţia va fi deschisă sâmbătă, însă aceasta a fost deschisă de astăzi.

În ultimul trimestru al anului trecut au fost finalizate străpungerea tunelului rutier pe sensul Niţu Vasile - Calea Văcăreşti şi străpungerea tunelului pe sensul Calea Văcăreşti - Niţu Vasile.

Realizarea pasajului subteran de la Piaţa Sudului, cu o lungime de 356 de metri, pre­supune săparea unui tunel care să lege Calea Văcăreşti de strada Niţu Vasile, realizarea a patru pasaje pietonale, realizarea unei legături pietonale subterane între staţia de metrou Piaţa Sudului şi peroanele staţiei de tramvai aflate pe şoseaua Olteniţei.

Firea: S-a deschis parţial circulaţia prin pasajul Piaţa Sudului

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, vineri, că începând cu ora 11.00, s-a deschis circulaţia pe un fir dus, unul întors, prin pasajul Piaţa Sudului, primăria primind o informare din partea asocierii de constructori în acest sens.

Edilul a precizat că la registratura Primăriei Municipiului Bucureşti a fost primită vineri, la ora 09.00, o informare din partea asocierii Astaldi SPA – Euroconstruct Trading 98 SRL – RCV Global Group SRL, în care se preciza că traficul a fost deschis parţial, pe un fir dus şi unul întors, prin pasajul Piaţa Sudului, începând cu ora 11.00.

"Am primit şi eu azi-dimineaţă, în jurul orei 09:00, la registratura Primăriei Generale o informare din partea asocierii de constructori Astaldi şi Euroconstruct, că de azi, de la ora 11:00, se redeschide circulaţia pe un fir dus, pe un fir întors, la Pasajul Piaţa Sudului. S-au primit avizele atât de la Brigada de Poliţie Rutieră cât şi de la Comisia tehnică de circulaţie de la Primăria Capitalei. În momentele următoare se aşteaptă să se livreze şi apoi să se monteze lifturile şi scările rulante. Practic, aceste aspecte ar mai trebui definitivate până când pasajul să fie finalizat în totalitatea sa. Mi-aş dori ca la întâlnirea pe care am stabilit-o deja cu executanţii, asocierea Astaldi-Euroconstruct, să putem să venim în faţa bucureştenilor cu un termen final al acestei investiţii, pentru că cel anunţat de constructor - 30 octombrie, nu ne mulţumeşte şi nu dorim să îl acceptăm. În cazul în care ei vor susţine în continuare acest termen, vom proceda la rezilierea contractului. Îmi doresc un termen rezonabil, să spunem la mijlocul lunii iulie, astfel încât în luna septembrie să se poată circula în condiţii decente", a declarat Gabriela Firea.

Marţi, primarul general a somat, pentru a doua oară, consorţiul de firme care realizează pasajul rutier de la Piaţa Sudului, asocierea Astaldi SPA – Euroconstruct Trading 98 SRL – RCV Global Group SRL, să accelereze ritmul lucrarilor, în caz contrar va fi reziliat contractul.

Într-o scrisoare adresată constructorilor şi remisă MEDIAFAX de biroul de presă al Primăriei Capitalei, Gabriela Firea preciza: "Deşi am solicitat mobilizarea Dvs. şi reanalizarea graficului de execuţie al lucrarilor în sensul finalizării cât mai urgente a acestora, nu am constatat niciun progres semnificativ, fiind observată, în linii mari, aceeaşi lipsă de implicare, ceea ce induce o stare de nemulţumire generală în rândul cetăţenilor, cărora le este grav afectată în continuare viaţa economică şi socială. Revenim astfel la solicitarea fermă făcută anterior şi vă reamintim că există pârghii contractuale prin care să denunţăm unilateral contractul din culpa exclusivă a Executantului. Având în vedere că ne aflăm în situaţia prevăzută în contract potrivit căreia aţi neglijat în mod flagrant şi repetat să vă îndepliniţi obligaţiile contractuale, deşi aţi fost notificaţi în repetate rânduri, vă punem în vedere ca de urgenţă să procedaţi la executarea obligaţiilor. În caz contrar vom parcurge procedura privind rezilierea contractului conform prevederilor contractuale".

În comunicatul PMB se mai arăta că acest contract de lucrări încheiat între Municipiul Bucureşti şi Asocierea ASTALDI SPA - EUROCONSTRUCT TRADING 98 SRL – RCV GLOBAL GROUP SRL, nr. 183/08.05.2014, la capitolul 16 sunt prevăzute sancţiuni pentru neîndeplinirea culpabilă a obligaţiilor, achizitorul putând solicita rezilierea contractului.

-------------------------------------------------------------

Lucrările la pasajul auto de la Piaţa Sudului au demarat în luna mai 2014 şi ar fi trebuit finalizate în decembrie 2015. Acest termen nu a fost respectat, însă, iar finalizarea pasajului a fost amânată prima dată până la mijlocul acestui an, apoi prelungit încă o dată pentru luna decembrie 2018. După începerea lucrărilor, însă, constructorii au descoperit o serie de conducte de gaze, apă şi canalizare care nu erau trecute în planurile de infrastructură ale companiilor de utilităţi, iar devierea acestora a produs o serie de întârzieri. În plus, greşelile comise de funcţionarii publici privind avizarea lucrărilor au produs, de asemenea întârzieri. 

Investiţia totală se ridică la 127 de milioane de lei, iar trei sferturi din bani ar fi trebuit să vină de la Uniunea Europeană. Dar din cauza întârzierilor şi a amânărilor repetate, doar 18 milioane de lei au putut fi decontaţi la UE, restul banilor pentru finalizarea pasajului urmând să fie asiguraţi din bugetul Primăriei Capitalei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici