„Tramvaiul Reciclării” din Iaşi. Deşeurile electrocasnice, transportate electric spre reciclare

  • Electricele şi electronicele poartă prescurtarea „DEEE”
  • DEEE au un grad ridicat de reciclare-reutilizare
  • Peste 30% din românii din mediul urban deţin electronice defecte
  • Peste 25% din români au becuri nefuncţionale în casă
  • Platforma Harta Reciclării ajută să înţelegem cum colectăm selectiv
  • „Tramvaiul Reciclării” circulă în Iaşi şi preia electrocasnice vechi
  • Tramvaiul are şi o componentă educativă
  • În fiecare weekend staţionează câte o oră în patru rondure de tramvai
177 afișări
Imaginea articolului „Tramvaiul Reciclării” din Iaşi. Deşeurile electrocasnice, transportate electric spre reciclare

Deşeurile electrocasnice sunt transportate electric spre reciclare

Electricele şi electronicele poartă prescurtarea „DEEE”, categorie care cuprinde orice echipament care se conectează la priză, are un cablu, baterie sau placă de circuit. Românii le păstrează în locuinţe cu scopul de a le repara, însă apoi le aruncă, astfel contribuind la poluarea mediului. La nivelul Uniunii Europene, am generat deşeuri electronice estimate la aproximativ la 12 milioane de tone în anul 2020.

Avem oraşe care încă învaţă să colecteze deşeurile selectiv şi oraşe care împrumută obiceiul altor oraşe europene. În Iaşi, spre exemplu, a fost creat „Tramvaiul Reciclării”. Acesta circulă pe străzile oraşului de la 1 aprilie, doar în week-enduri şi staţionează câte o oră în patru rondure. Proiectul este inspirat de un exemplu de bune practici, dezvoltat în oraşul elveţian Zürich.

Vasile este vatman din anul 1997. Până în aprilie anul acesta transporta călători, acum transporă bunurile pe care ei nu le mai folosesc. În fiecare weekend pleacă la serviciu cu registrul în care trece electrocasnicele ridicate în tramvai.

„Televizoare, frigidere, unităţi de calculatoare, laptopuri, cabluri electrice, baterii, becuri. Tot ce înseamnă electric noi colectăm, le strângem în tramvai, după care vine maşina de la Salubris, le preia pe un proces verbal, ceea ce colectăm noi”, povesteşte el.

Tramvaiul este o garnitură alcătuită din două vagoane. Pe exterior, caroseria vagonului a fost revopsită bicolor, alb-magenta (alb - culoare ce face trimitere la curăţenie, iar magenta - o culoare accent, de semnalizare a vehiculului în trafic). Caroseria a fost personalizată ulterior cu elemente de culoare verde, ce fac trimitere la ecologie.

„Primul compartiment al garniturii de vagoane va fi folosit pentru instruirea tinerilor pe teme ecologice, iar cel de-al doilea este depozitul propriu zis, acolo unde se depozitează deşeurile electrice şi electrocasnice pe care le aduc ieşenii”, spune Carmen Gherca, purtător de cuvânt CTP Iaşi.

În 2019 au fost aruncate la gunoi 17,4 milioane de tone de aparate electrice vechi de mici dimensiuni, potrivit unui studiu realizat de Global E-waste monitor. Gestul celor prinşi făcând asta poate conduce la amenzi între 500-1000 Ron.

„Dincolo de faptul că pot risca amenzi pentru necolectarea la locurile amenajate, pe termen lung, abandonarea lor în mediu poate produce poluare şi ne afectează pe noi şi sănătatea noastră pe termn lung”, subliniază Galea Temneanu, director al Agenţiei Protecţia Mediului din Iaşi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici