Trei copii au căzut în fosa septică din curtea unei şcoli. O fetiţă a murit

O fetiţă de 10 ani, elevă la Şcoala Generală din satul Viişoara, judeţul Dâmboviţa, a murit, luni, după ce a căzut în fosa septică din curtea şcolii, iar alţi doi copii, care au căzut şi ei în fosă, au fost salvaţi de către personalul unităţii de învăţământ.

3916 afișări
Imaginea articolului Trei copii au căzut în fosa septică din curtea unei şcoli. O fetiţă a murit

Trei copii au căzut în fosa septică din curtea unei şcoli. O fetiţă a murit (Imagine: Octav Ganea/Publimedia)

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Dâmboviţa, Raluca Florescu, a declarat că incidentul s-a petrecut în spatele şcolii, unde trei copii au mers să se joace, iar la un moment dat o placă din beton cu care era acoperită fosa septică a cedat, iar copiii au căzut.

Potrivit sursei citate, Poliţia a declanşat o anchetă în acest caz.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa, Eduard Ţelea, a declarat că pompierii sosiţi la faţa locului i-au găsit pe doi dintre copii, care fuseseră scoşi de către personalul şcolii. Cei doi copii nu au avut nevoie de îngrijiri medicale şi au fost luaţi acasă de către părinţi.

Cel de-al treilea copil, o fetiţă de 10 ani, a fost scos decedat de către pompieri.

La rândul său, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dâmboviţa, Sorin Ion, a declarat că incidentul s-a petrecut în timpul unei pauze, când cei trei copii se jucau sărind pe plăcile din beton care acopereau fosa septică din curtea şcolii.

El a mai spus că a ajuns la şcoala din Viişoara pentru a discuta cu directoarea unităţii, însă acesteia i s-a făcut rău, fiind dusă la spital.

Şeful ISJ Dâmboviţa a precizat că vor fi verificate toate procedurile interne ale şcolii, pentru a se stabili cine este responsabil de producerea acestui incident.

Anchetă în cazul fetiţei decedate care a căzut într-o fosă septică: Lipsa copilului a fost constatată târziu

Lipsa fetiţei care a murit după ce a căzut într-o fosă septică la o şcoală din Dâmboviţa a fost constatată cu întârziere de cadrele didactice, şeful Inspectoratului Şcolar spunând că persoana care i-a salvat pe ceilalţi doi copii a fost indusă în eroare de aceştia, care au spus că erau singuri acolo.

Primele date ale anchetelor daclanşate în cazul incidentului petrecut la şcoala din satul dâmboviţean Viişoara, unde trei fetiţe au căzut într-o fosă septică, în timpul unei pauze, arată că lipsa fetiţei decedate a fost constatată de cadrele didactice după ce ceilalţi doi copii au fost salvaţi şi au fost reîncepute cursurile.

Cele trei fetiţe care au căzut în fosa septică sunt eleve în clasa a II-a şi ieşiseră în pauză în curtea şcolii, să se joace.

Primele date ale anchetei arată că fetiţele săreau pe plăcile din beton care acopereau fosa septică a toaletei, aflată în spatele clădirii. La un moment dat, o placă de beton s-a desprins, iar cei trei copii au căzut.

Directoarea şcolii din Viişoara: Elevii au rămas nesupravegheaţi cel mult cinci minute

Directoarea şcolii din Viişoara (Dâmboviţa), unde trei fetiţe au căzut în fosa septică, una dintre ele murind, susţine că elevii au rămas nesupravegheaţi cel mult cinci minute şi că nimeni nu a văzut-o pe fetiţa decedată, copiii salvaţi spunând clar că erau singuri în acel loc.

Loredana Stan, directoarea şcolii din Viişoara, care este şi învăţătoarea celor trei fetiţe, a declarat că incidentul s-a petrecut între pauza de la ora 9.40, iar ea a stat cu elevii în clasă 10 minute, cât timp şi-au mâncat sandviciurile, după care i-a trimis la toaletă.

"În ultimele cinci minute din pauză i-am rugat să meargă la toaletă, iar eu am mers la secretariat să verific înscrierile pentru clasa pregătitoare. Când am ajuns la cancelarie am fost anunţată că două fetiţe au căzut în hazna. Problema a fost că nimeni nu a văzut-o pe cea de-a treia fetiţă pentru că cele două eleve salvate au spus clar că doar ele erau pe placa de beton care s-a desprins", a declarat directoarea şcolii.

Potrivit acesteia, după incident toţi copiii au fost chemaţi în clasă, a fost făcută prezenţa, iar atunci a fost constatată lipsa elevei decedate.

"Am mers apoi acasă la ea să vedem dacă este şi nu am găsit-o, apoi am constatat ce s-a întâmplat de fapt", a spus Loredana Stan, susţinând că a făcut cerere pentru toalete interioare, însă nu au existat bani.

Ea a mai susţinut că elevii au rămas nesupravegheaţi cel mult cinci minute.

Incidentul a avut loc în jurul orei 10.00, la Şcoala generală din satul Viişoara, comuna Ulmi, într-o pauză, când trei fetiţe de clasa a II-a au mers să se joace la fosa seprică din curtea unităţii, sărind pe plăcile din beton care o acopereau.

La un moment dat, una dintre plăcile din beton a căzut, iar cele trei fetiţe au căzut în fosă. Două dintre fetiţe au fost salvate de către îngrijitorul şcolii, iar cea de-a treia, în vârstă de 8 ani, a fost scoasă decedată, după ce lipsa ei a fost constatată cu întârziere.

"Descărcam lapte în curtea şcolii, le-am auzit ţipând pe fete şi m-am dus la fosa septică. Una era până la brâu în fosă, alta era până la gât. Le-am scos repede, le-am dus în clasă, unde doamna directoare, care este şi învăţătoarea fetiţelor, a facut prezenţa. Eu le-am întrebat pe fete dacă mai erau cu cineva, ele mi-au spus că nu. După ce s-a făcut prezenţa s-a constatat că lipseste o fată de 8 ani. M-am dus cu o cange şi am verificat locul, am găsit fesul fetei moarte, iar între timp doamna directoare sunase la pompieri", a declarat Mihai Daniel, îngrjitorul unităţii de învăţământ.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa afirmă că sancţiunile în acest caz vor fi drastice, existând probleme atât în ceea ce priveşte supravegherea copiilor, cât şi privind securizarea locului.

"Locul unde era haznaua trebuia împrejmuit. Erau trei plăci de beton care erau sprijinite pe o muchie de beton cu o suprafaţă îngustă. Două plăci au cedat, una a rămas. Grupurile sanitare sunt construite din 2002, iar împrejmuirea revine autorităţilor locale. Poate că elevii ar fi trebuit să fie supravegheaţi mai bine de profesorul de serviciu şi de învăţătoare. Vom lua măsuri absolut drastice. Sunt două aspecte: odată supravegherea copiilor, apoi securizarea locului", a declarat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, Sorin Ion.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici