Video Trei pacienţii infectaţi cu Covid-19 sunt trataţi cu plasmă la „Matei Balş” în Capitală

Dr. Adrian Marinescu, medic primar în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală, a declarat că trei pacienţi infectaţi cu noul coronavirus beneficiază de tratament cu plasmă. El atrage însă atenţia că găsirea donatorilor pentru acest tratament este extrem de dificilă.

392 afișări

Dr. Marinescu a spus luni, în emisiunea Marius Tucă Show, că tratamentul cu plasmă este o metodă folosită pentru tratarea pacienţilor bolnavi de Covid-19.

„Tratamentul cu plasmă nu e un tratament miraculos. Este folosit de 100 de ani şi la gripa spaniolă, SARS, Ebola şi aşa mai departe. E o variantă pe care o pot folosi în două situaţii: Dacă am un pacient în stare critică şi vreau să îmi joc orice şansă, sau la persoane care au un risc mare să îmbolnăvească, aşa cum e personalul medical.

Legat de folosirea plasmei, ea este de încercat şi logică există: Aduce anticorpii de la donator şi astfel, cel care este în stare critică poate să lupte mai bine, să aibă un sistem imunitar care să fie întărit”, a explicat medicul.

Dr. Marinescu spune, însă, că nu este, însă, un tratament care să dea sigur rezultate. „Există şi limitări pentru că în primul rând nu ştiu dacă anticorpii protectori sunt într-adevăr protectori şi dacă sunt corespunzători. Pentru că nu există metode, în acest moment, care să fie absolut eficiente şi să îmi demonstreze exact ce titlu, ce diluţie de anticorpi, cum se întâmplă lucrurile”, spune medicul de la Matei Balş.

Plasma folosită la transfuzii este recoltată de la persoanele care au fost deja infectate şi s-au vindecat, dar Dr. Marinescu spune că nu există dovada că acei pacienţi au anticorpii protectori. „Practic îmi joc şansa şi e bine să o fac pentru pacienţii în stare gravă”, a declarat medicul în emisiunea lui Marius Tucă.

Marea problemă cu care se confruntă, însă, medicii care încearcă să folosească această metodă pentru tratarea pacienţilor, este numărul mic al donatorilor de plasmă.

„La Matei Balş avem deja trei pacienţi, dar e o problemă destul de mare cu obţinerea donatorilor. E o problemă în general, dar cu atât mai mult acum. În momentul în care mă gândesc la o transfuzie, sunt destul de puţini cei care pot într-adevăr să fie donatori. Trebuie să aibă până în 60 de ani, să nu sufere de boli cronice, boli auto-imune, să nu aibă tratamente, de obicei să fie bărbaţi, pentru că şi femeile dacă au născut au o problemă cu imunizarea. Dacă stăm să facem un filtru, vom vedea că dintre cei care îşi doresc să doneze, cei mai mulţi nu pot să o facă. Şi ajungem să vedem că e o lipsă clară de donatori de plasmă”, a conchis Adrian Marinescu.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici