Trupul neînsufleţit al Tamarei Buciuceanu Botez va fi depus joi la Teatrul Bulandra / „Doamna comediei româneşti”, înmormântată la Cimitirul Sfânta Vineri

Trupul neînsufleţit al actriţei Tamara Buciuceanu Botez, care a murit marţi, la vârsta de 90 de ani, va fi depus joi la Sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra din Bucureşti, au declarat reprezentanţii instituţiei teatrale pentru MEDIAFAX. Actriţa va fi înmormântată vineri la Cimitirul Sfânta Vineri din Bucureşti.

1739 afișări
Imaginea articolului Trupul neînsufleţit al Tamarei Buciuceanu Botez va fi depus joi la Teatrul Bulandra / „Doamna comediei româneşti”, înmormântată la Cimitirul Sfânta Vineri

Trupul neînsufleţit al Tamarei Buciuceanu Botez va fi depus joi la Teatrul Bulandra

Trupul neînsufleţit al actriţei Tamara Buciuceanu Botez va fi depus joi dimineaţă la Sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra din Bucureşti, au declarat reprezentanţii instituţiei teatrale pentru MEDIAFAX.

Joi seară, sicriul va fi dus la Biserica Sfântu Gheorghe Nou, iar ceremonia de înmormântare va avea loc vineri, de la ora 12.00, potrivit unor surse apropiate familiei.

Tamara Buciuceanu Botez a murit marţi, la Spitalul Elias din Capitală, au precizat reprezentanţii unităţii spitaliceşti. Actriţa a fost internată pe fondul unor probleme cardiace la începutul lunii octombrie, iar, în ultimele zile, starea sa de sănătate se agravase.

Tamara Buciuceanu s-a născut pe 10 august 1929, la Tighina, şi a frecventat cursurile Institutului de Teatru "Vasile Alecsandri" din Iaşi, între anii 1948 şi 1951. În cel de-al patrulea an de studii, s-a transferat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală, la clasa profesorului Nicolae Bălţăţeanu, şi a absolvit în anul 1952.

În anul 1962, s-a căsătorit cu medicul anestezist Alexandru Botez, care a decedat în 1996.

Tamara Buciuceanu rămâne una dintre legendele teatrului de comedie şi a jucat în peste 25 de filme, printre care se numără "Titanic vals", din 1964, "Anecdota", lansat în 1972, "Domnişoara Nastasia", din 1976, "Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii", din 1979, "Alo, aterizează străbunica!...", din 1981, "De ce trag clopotele, Mitică?", "Declaraţie de dragoste", lansat în 1985, "Cuibul de viespi", din 1986, "Nunta mută", lansat în 2008.

Totodată, a interpretat roluri pe scenele marilor teatre din Capitală, precum Odeon, Bulandra, Naţional şi Comedie. Printre piesele în care a interpretat roluri emblematice se numără "Dimineaţă pierdută", "Romeo şi Julieta la început de noiembrie", "Scaunele", "Doctor fără voie", "Aşteptând la arlechin", "Domnişoara Nastasia", "Mamouret" şi "Cumetrele".

Mai mult decât atât, Tamara Buciuceanu i-a dat glas personajului Coana Chiriţa pe scena Teatrului Naţional din Iaşi.

Cariera din teatru a fost dublată de cea din televiziune, Tamara Buciuceanu realizând apariţii memorabile, incluse în programele de divertisment. Totodată, a apărut în două episoade din serialul "Toate pânzele sus", regizat de Mircea Mureşan şi lansat în luna martie a anului 1977.

Recompensată cu peste 20 de premii de interpretare, actriţei i-a fost decernat premiul "Aristizza Romanescu" pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică, la gala Academiei Române pe anul 2011, precum şi distincţia Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, în anul 2014. În 2008, artista a fost omagiată şi la Transilvania International Film Festival (TIFF) de la Cluj-Napoca, iar, în 2014, a primit însemnele Ordinului Coroana României în grad de Ofiţer din partea Casei regale. În 2011, actriţa a primit o stea pe Walk of Fame - Aleea celebrităţilor din Bucureşti.

În 2013, a fost lansat volumul "Tamara Buciuceanu. O viaţă închinată scenei", de Bogdana Darie. Riguros documentată şi realizată pe baza a numeroase interviuri cu Tamara Buciuceanu-Botez, precum şi cu prieteni şi colegi de scenă ai artistei, cartea prezintă viaţa şi evoluţia profesională a uneia dintre cele mari actriţe a teatrului, operetei şi cinematografiei româneşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici