USR cere încetarea lucrărilor din Comisia privind alegerile din 26 mai: Este un circ ieftin

Reprezentanţii USR a solicitat, joi, încetarea activităţii Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 26 mai deoarece consideră că modul în care se desfăşoară activitatea acesteia este „o batjocură la adresa românilor din Diaspora”.

82 afișări
Imaginea articolului USR cere încetarea lucrărilor din Comisia privind alegerile din 26 mai: Este un circ ieftin

USR cere încetarea lucrărilor din Comisia privind alegerile din 26 mai: Este un circ ieftin

„Astăzi (joi - n.r.) a avut loc ultima întâlnire a Comisiei, urmând ca de la 1 septembrie să îşi reia activitatea, însă scopul PSD şi ALDE nu este ca prin această comisie să se afle adevărul despre blocarea, cu bună ştiinţă, a votului românilor din Diaspora, ci să-şi justifice înfrângerea în faţa propriului electorat. Situaţia în care se află Comisia de anchetă este ridicolă, PSD-ALDE acuză „fraudarea” alegerilor pe care, de altfel, cele două partide le-au organizat prin instituţiile controlate de oamenii lor de partid AEP, MAE şi MAI”, au transmis reprezentanţii USR, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

„Este inutil ca această comisie să-şi mai continue lucrările, în condiţiile în care reprezentanţii tuturor instituţiilor chemaţi la audieri au spus, fără nicio excepţie, că la alegerile din 26 mai 2019 nu s-au înregistrat fraude electorale. Aşa-zisa comisie de anchetă nu este nimic altceva decât un circ ieftin servit electoratului PSD de doamna deputat PSD Olguţa Vasilescu. Nu poţi să fii serios să ceri verificarea unui program dezvoltat de o instituţie a statului cu una dezvoltată de ”experţi independenţi” dar votaţi de partide. Ar mai rămâne ca grupul experţi să fie condus de Sebaatian Ghiţă pentru ca absurdul situaţiei să fie complet”, a afirmat senatorul Radu Mihail, membru USR în Comisia de anchetă, potrivit sursei citate.

USR mai consideră că o eventuală investigare a corectitudinii alegerilor ar trebui să se concentreze pe aflarea motivelor pentru care zeci sau sute de mii de români din străinătate nu au putut să voteze, pentru că acest lucru a influenţat cu adevărat rezultatul alegerilor. ”Dar toate propunerile USR de amendare a obiectivelor Comisiei au fost respinse, prin vot, de coaliţia PSD-ALDE încă de la prima şedinţă”, conchide sursa menţionată.

Comisia de anchetă pentru posibile fraude la europarlamentare a audiat-o în această săptămână pe Carmen Dan. Ministrul de Interne a declarat că Serviciul de Telecomunicaii Speciale (STS) nu ar trebui să se mai ocupe de alegerile din România, iar sarcinile STS ar putea fi preluate de AEP.

De asemenea, din partea MAE secretarul general al instituţiei Laura Elena Chiorean a spus, la audiere, că misiunile diplomatice au raportat multe incidente la alegerile de pe 26 mai, ea precizând că „în multe cazuri s-a intrat cu forţa în secţiile de votare, inclusiv pentru a se sustrage buletine de vot”.

Pe de altă parte, preşedintele AEP Constantin Buică a afirmat că tabletele folosite în secţiile de vot la alegerile din 26 mai au fost testate înainte de ziua scrutinului de Autoritatea Electorală şi STS şi nu au fost constatate „vulnerabilităţi” în funcţionarea lor.

Taguri:
usr,
anchetă,
alegeri

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici