STUDIU  Utilizarea excesivă a smartphone-urilor poate creşte riscul de pubertate precoce

Un studiu făcut de turci a investigat modul în care expunerea la lumina albastră emisă de dispozitivele electronice poate afecta nivelul hormonilor reproductivi şi modul în care aceeaşi durată de utilizare afectează modificările hormonale

721 afișări
Imaginea articolului Utilizarea excesivă a smartphone-urilor poate creşte riscul de pubertate precoce

Utilizarea excesivă a smartphone-urilor poate creşte riscul de pubertate precoce

Lumina albastră emisă de smartphone-uri şi de tablete ar putea creşte riscul de pubertate precoce prin modificarea nivelului hormonal, susţine un studiu turcesc efectuat pe şoareci şi prezentat la cea de-a 60-a întâlnire anuală a endocrinologiei pediatrice.

În trecut, utilizarea prelungită a dispozitivelor mobile a fost legată de tulburările de somn la copii, deoarece lumina albastră inhibă creşterea nivelului de melatonină, care este hormonul care reglează calitatea somnului şi ale cărui valori sunt în general mai mari în perioada pre-pubertate. Recent, însă, numeroase cercetări înregistraseră o scădere a vârstei de debut a pubertăţii la fete, mai ales în perioada pandemiei de Covid-19, când timpul petrecut în faţa ecranelor fusese considerabil mai lung.

Hormonii reproducerii

Pornind de la aceste consideraţii, dr. Aylin Kilinç Uğurlu şi colegii săi din Ankara au dorit să investigheze modul în care expunerea la lumina albastră emisă de dispozitivele electronice afectează nivelul hormonilor reproductivi şi momentul debutului pubertăţii.

Pentru a face acest lucru, echipa turcă a folosit 18 femele de cobai de laborator, împărţite în 3 grupe de câte 6 şi apoi le-a expus unui ciclu normal de lumină şi 6 sau 12 ore de lumină albastră. Semnele timpurii ale pubertăţii au apărut semnificativ mai devreme la toţi şoarecii expuşi la lumina albastră, care au avut, de asemenea, scăderea nivelului de melatonină şi creşterea producţiei de hormoni de reproducere specifici, precum şi modificări fizice în ţesutul ovarian, toate în concordanţă cu debutul pubertăţii.

„Deoarece acesta este un studiu pe şoareci, nu putem fi siguri că aceste rezultate vor fi replicate la copii”, a concluzionat dr. Kilinç Uğurlu, „dar datele noastre sugerează că expunerea la lumina albastră ar putea fi considerată un factor de risc pentru pubertatea precoce”. 

„Deşi acesta nu este un studiu concludent - ​​a subliniat autorul cercetării -, ne simţim obligaţi să sfătuim să minimizăm utilizarea dispozitivelor electronice care emit lumină albastră la copiii prepubertali, în special seara”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici