Video Zeci de biciclişti reconstituie traseul făcut pe bicicletă de Samoilă Mârza, singurul fotograf al Marii Uniri | FOTO, VIDEO

Zeci de biciclişti reconstituie, sâmbătă, traseul făcut pe bicicletă de Samoilă Mârza, singurul fotograf al evenimentelor de la 1 Decembrie 1918, de la Galtiu la Alba Iulia, unde a imortalizat momente importante al istoriei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

317 afișări

Bicicliştii au plecat, sâmbătă de la Alba Iulia spre Galtiu, unde vor face o poză de grup, la statuia lui Samoilă Mârza, folosind tehnica veche, iar apoi se vor întoarce la Alba Iulia, pe drumul pe care a venit pe bicicletă şi singurul fotograf al Marii Uniri.

Florin Mărginean, organizator al evenimentului, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că Samoilă Mârza merită mai multă apreciere.

”Fotografiile lui au rămas singurele mărturii vizuale şi merită mai multă atenţie, să fie scos mai mult în evidenţă, pentru ceea ce a lăsat istoriei. Acţiunea se realizează în apropierea zilei lui de naştere – 18 septembrie. Dorim, de asemenea, prin ceea ce facem, să promovăm sportul”, a spus Florin Mărginean.

Un alt organizator, Mihail David, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că participanţii la reconstituirea drumului doresc să-şi arate respectul faţă de Samoilă Mârza.

”Se reconstituie traseul făcut de Samoilă Mârza pentru că vrem să ne arătăm respectul pentru fotografiile pe care acesta le-a făcut şi care au scris istorie. Fotografiile vor rămâne mărturie generaţiilor următoare, cum românii din Transilvania au reuşit să strângă rândurile în jurul unui ideal pe care au reuşit să-l ducă la bun sfârşit”, a spus Mihail David.

La eveniment participă zeci de biciclişti.

Samoilă Mârza a rămas în istorie ca singurul fotograf al evenimentelor de la 1 Decembrie 1918, aparatul fiind cumpărat după ce tatăl lui a vândut o pereche de boi. Proaspăt întors din război, el a parcurs 14 kilometri cu bicicleta şi a ajuns din întâmplare ”fotograful Unirii”.

Dintre fotografiile realizate de Samoilă Mârza la 1 Decembrie 1918, şase au fost făcute la Alba Iulia, cu scene de masă şi oameni la tribune oficiale.

Trei fotografii au fost obţinute în dimineaţa de 1 Decembrie, în satul Galtiu. Samoilă Mârza nu a avut acces în Sala Unirii, locul în care s-a hotărât şi semnat actul Marii Uniri, astfel că din acest loc nu există nicio fotografie.

Nici după aproape 100 de ani nu există explicaţii clare cum de singurele fotografii de la cel mai mare act de voinţă al tuturor românilor au fost făcute de un tânăr de 32 de ani, venit dintr-un sat de lângă Alba Iulia. Cert este că nici Samoilă Mârza nu ştia că el urma să fie singurul ”fotograf al Unirii”.

Pe de o parte, unele surse istorice susţin că fotograful oficial al oraşului, Arthur Bach, angajat de către organizatorii Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, ar fi boicotat evenimentul, însă altele arată că el nu a fost contactat deoarece nimeni nu s-a gândit la acest aspect.

La 20 de ani după Marea Unire, Samoilă Mârza a primit un certificat de singur fotograf al Unirii.

O parte din fotografii, Samoilă Mârza le-a donat mai multor personalităţi din politică, între care Iuliu Maniu, Ion I. C. Brătianu sau Regele Ferdinand.

Fotograful Unirii a imortalizat, după 1 decembrie 1918, mai multe evenimente majore din perioada interbelică, între care şantierul unde s-a construit Catedrala Încoronării, vizita Regelui Ferdinand din anul 1919 la Alba Iulia, încoronarea Regelui Ferdinand cu Regina Maria sau manifestările organizate pentru marcarea a 10 ani de la Marea Unire.

În timpul Primului Război Mondial, Mârza a fost încadrat în serviciul topografic şi fotografic al Armatei, fiind trimis pe frontul din Italia.

Samoilă Mârza s-a născut la 18 septembrie 1886, în satul Galtiu, comuna Sîntimbru, judeţul Alba, într-o familie de ţărani. La împlinirea vârstei de 7 ani, în anul 1893, este înscris în clasa I a şcolii greco-catolice din parohia Sîntimbru-Galtiu, protopopiatul Alba Iulia, absolvind şase clase primare, după care urmează cursurile a şase clase de liceu la Alba Iulia.

Înainte cu patru zile de 1 Decembrie 1918, Samoilă Mârza s-a întors în satul natal, Galtiu, iar în dimineaţa de 1 Decembrie a pornit şi el spre Alba Iulia, după ce a făcut trei fotografii cu săteni care mergeau la Marea Adunare Naţională.

Fotograful şi-a cărat aparatul cu burduf, trepiedul şi clişeele de sticlă pe bicicletă, pe distanţa de aproape 11 kilometri dintre Galtiu şi Alba Iulia.

În ultimii ani ai vieţii, Samoilă Mârza a trăit în sărăcie, fiind nevoit, în anumite momente, să-şi vândă chiar şi clişeele pe care imortalizase evenimente istorice importante.

Muzeul Naţional al Unirii a reuşit să cumpere, în 1967, de la Samoilă Mârza aparatul folosit pentru a imortaliza evenimentele din 1 Decembrie 1918, dar şi clişeele cu fotografiile de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

În pofida importanţei istorice a muncii sale, fotograful Samoilă Mârza a trăit mereu aproape de sărăcie, dovadă fiind şi faptul că timp de aproape 60 de ani a folosit acelaşi aparat foto vechi, cu care imortalizase evenimentele de la 1 Decembrie 1918.

Samoilă Mârza este înmormântat în Cimitirul Maieri din Alba Iulia, iar la căpătâiul său este pusă una dintre fotografiile Unirii.

În dimineaţa zilei de 1 Decembrie 1918, în sala mare a cazinoului militar s-au adunat cei 1.228 de delegaţi aleşi din toate categoriile sociale şi veniţi de pe întreg cuprinsul pământului transilvan pentru a vota Unirea Transilvaniei cu România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici