CRONOLOGIE: Cozma, Juravle şi Bujin, pierderile cele mai importante din sportul românesc în 2009

Handbalistul Marian Cozma, poloistul Ramses Juravle şi atletul Claudiu Bujin se numără printre pierderile cele mai importante din sportul românesc în anul 2009.

78 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Cozma, Juravle şi Bujin, pierderile cele mai importante din sportul românesc în 2009

Componentul naţionalei României şi al formaţiei ungare MKB Veszprem, Marian Cozma (Imagine: Mediafax Foto)

Marian Cozma, în vârstă de 26 de ani, a fost ucis, în noaptea de 7 spre 8 februarie, în localul Patriota din Veszprem (Ungaria), în urma unor incidente în care a fost implicat un grup de aproximativ 30 de ţigani, în timp ce sărbătorea naşterea copilului unui coleg de-al său.

Fostul internaţional de polo, Ramses Juravle, a decedat, la data de 17 noiembrie, din cauza unei tumori pe creier. Juravle avea 32 de ani.

Atletul Claudiu Bujin, în vârstă de 24 de ani, specialist în proba de săritura în lungime, a murit la data de 14 noiembrie, din cauza unui cancer la timus.

Lumea sportului românesc a pierdut, însă, mai multe personalităţi în anul 2009:

Ianuarie:

9: Hochei - Preşedintele Sport Club Miercurea Ciuc, Antal Istvan, a decedat, în urma unui infarct, la vârsta de 50 de ani. Născut în 18 septembrie 1958, Antal Istvan a făcut parte din generaţia de aur a hocheiului românesc, participând la numeroase competiţii, cea mai prestigioasă fiind Jocurile Olimpice de iarnă din 1980 de la Lake Placid, dar şi la mai multe ediţii ale CM. Antal Istvan a fost jucător, antrenor, iar în prezent ocupa fucţia de preşedinte al SC Miercurea Ciuc.

Februarie:

8: Handbal - Componentul naţionalei României şi al formaţiei ungare MKB Veszprem, Marian Cozma, a fost înjunghiat mortal, sâmbătă noapte, într-o discotecă din oraşul unde juca, în altercaţie fiind implicaţi şi alţi doi coechipieri, sârbul Zarko Sesum şi croatul Ivan Pesic. Cozma a fost înjunghiat în inimă, fiind singurul dintre cei trei care şi-a pierdut viaţa. Marian Cozma, care a participat cu naţionala României la Campionatul Mondial din Croaţia, a debutat în reprezentativă în 2002, într-un meci împotriva Belarus. Înainte de transferul la Veszprem din 2006, Marian Cozma a evoluat la Dinamo Bucureşti.

Martie:

14: Atletism - Atletul Claudiu Bujin, specialist în proba de săritura în lungime, a decedat, la vârsta de 24 de ani, fiind bolnav de cancer. Claudiu Bujin, care a avut dublă legitimare, la CS Farul şi la Steaua, a fost multiplu campion naţional la seniori, tineret şi juniori, precum şi multiplu campion balcanic la juniori. Până în anul 2007, când a fost diagnosticat cu cancer, a fost component al lotului naţional de atletism al României.

Aprilie:

6: Fotbal - Fostul fotbalist al echipelor Progresul Bucureşti, Voinţa Bucureşti, Rapid Bucureşti, Dinamo Bucureşti şi Dinamo Bacău, Gheorghe Ene II, a decedat la vârsta de 72 de ani. Ca fotbalist a câştigat titlul de golgheter al României cu 17 reuşite, în sezonul 1958/1959, pe când juca la Rapid, a cucerit patru titluri de campion şi o Cupă a României, toate cu Dinamo. Ene II a evoluat în 227 de partide în Divizia A şi a înscris 116 goluri. La echipa naţională a fost convocat de trei ori.

13: Fotbal - Fotbalistul Mădălin Bănescu (28 de ani), care era legitimat la formaţia FC Govora, din Liga a V-a, a decedat, la puţin timp după un meci disputat în deplasare, cu Viitorul Călimăneşti, scor 1-2, din cauza unui stop cardiac.

Mai:

23: Raliuri - Pilotul Lucian Gârbacea a decedat, la Raliul Iaşului, după ce maşina pe care o conducea, un Renault Clio R3, s-a răsturnat între localităţile Popeşti şi Mădârjac.

Iunie:

18: Fotbal - Fostul component al naţionalei României, Mihai Mocanu (63 de ani), a încetat din viaţă. Mocanu, primul jucător al Petrolului Ploieşti care a evoluat la un turneu final al unui Campionat Mondial (Mexic 1970). El a evoluat la Rafinaria Câmpina, Electrica Constanţa, Şantierul Naval Constanţa, Chimia Făgăraş, Petrolul Ploieşi şi Omonia Nicosia. Mihai Mocanu a evoluat ca fundaş, a îmbrăcat de 33 de ori tricoul naţionalei României şi are 201 meciuri în Divizia A, marcând şase goluri.

26: Rugbi - Antrenorul de rugbi Mihai Naca a decedat la vârsta de 70 de ani, el conducând echipa naţională a României la prima ediţie a Cupei Mondiale de rugbi (Noua Zeelandă 1987). Mihai Naca este cel mai titrat antrenor din istoria echipei de rugbi Farul Constanţa, pentru care a câştigat 6 titluri naţionale.

Iulie:

7: Fotbal - Fostul atacant Mihai Baicu a decedat la vârsta de 33 de ani, în urma unui stop cardiac suferit după ce a jucat o partidă de fotbal pe un teren sintetic din apropierea Stadionului Steaua. Baicu a evoluat în cariera sa la echipele FC Naţional, Dacia Unirea Brăila, Gloria IRIS Coreşti, FC Argeş, Chindia Târgovişte, Foresta Suceava, AS Cittadella, US Cremonese, FC Braşov, FC Ghimbav, Farul Constanţa şi Ceahlăul Piatra Neamţ. Fostul atacant a bifat 112 partide în primul eşalon şi a reuşit să înscrie 17 goluri. În Liga a II-a a jucat 44 de meciuri, trecându-şi numele pe lista marcatorilor de 31 de ori.

10: Fotbal - Fostul jucător al echipei Oţelul Galaţi, Nicolae Burcea, a decedat, într-un spital din Paris, la vârsta de 54 de ani, în urma unei boli. Nicolae Burcea a evoluat la formaţiile FCM Galaţi, CS Botoşani, Oţelul Galaţi şi FC Hisson (Franţa) şi a antrenat echipele: FC Hisson, Alforville, Dunarea Galati, Gloria Buzau, L'Etoile de Congo.

Septembrie:

2: Fotbal - Portarul Alexandru Iatan, în vârstă de 19 ani, a decedat, în timpul unui antrenament cu echipa Dunărea Giurgiu, la care fusese împrumutat de la Astra Ploieşti.

12: Popice - Multipla campioană naţională Daniela Şopterean, care a fost căpitanul reprezentativei feminine de popice, a încetat din viaţă la vârsta de 35 de ani, din cauza unui cancer. Daniela Şopterean a câştigat, de-a lungul carierei, mai multe titluri naţionale, mondiale şi europene. Fosta componentă a campioanei României, Electromureş Romgaz Târgu Mureş, a câştigat şi Cupa Mondială şi Liga Campionilor Europeni.

Octombrie:

6: Fotbal - Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal şi Ministru al Sportului, Mircea Angelescu, a murit la vârsta de 71 de ani. Născut în anul 1938, Angelescu a practicat atletismul, fiind, printre altele, campion naţional de juniori. El este considerat unul dintre cei mai importanţi conducători din istoria fotbalului românesc. De profesie inginer constructor, conferenţiar universitar, Mircea Angelescu a fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Fotbal (1967-1968, 1975-1978 şi 1981-1986), preşedintele FRF (1969-1975 şi 1986-1989), primul preşedinte al LPF (1992-1996) şi ministrul sportului (1990), fiind, totodată, preşedinte de onoare al FRF.

Noiembrie:

5: Fotbal - Fostul fotbalist al echipei UT Arad, Otto Dembrovschi, a decedat, la vârsta de 67 de ani, el fiind unul dintre jucătorii care au eliminat formaţia din Olanda Feyenoord Roterdam în primul tur al Cupei Campionilor Europeni din 1970. Otto Dembrovschi a fost unul dintre golgheterii echipei UTA. În 1970, el a marcat 15 goluri în campionat şi s-a clasat pe poziţia a doua în topul golgheterilor României, după Ion Oblemenco. El a evoluat de-a lungul carierei pentru echipele Chimica Târnăveni, Şoimii Sibiu, ASA Tg. Mureş, Vagonul Arad, UTA şi Poli Timişoara.

16: Fotbal - Fostul director tehnic al echipei Gloria Bistriţa, Constantin Cârstea (60 de ani) a decedat, după ce metastaza canceroasă de care suferea s-a agravat. Cârstea s-a născut la 22 februarie 1949 şi a fost de două ori campion cu echipa FC Argeş, în 1972 şi 1979.

17: Polo - Fostul component al naţionalei României de polo, Ramses Juravle, de origine cubaneză, a decedat, la vârsta de doar 32 de ani, din cauza unei tumori pe creier. Ramses Juravle a decedat la Zaragoza, oraşul unde era stabilit de mai mulţi ani. El fusese diagnosticat în 2008 cu tumoare pe creier. Ramses Juravle a evoluat pentru naţionala de polo a României în perioada 1995-2003.

23: Fotbal - Fostul jucător şi conducător al grupării Politehnica Timişoara, Stelian Anghel, a încetat din viaţă, luni dimineaţă, la vârsta de 57 de ani. Stelian Anghel a adunat 287 de meciuri în Liga I, el fiind convocat de patru ori la echipa naţională a României. Anghel a evoluat 11 sezoane pentru Politehnica Timişoara, el mai fiind legitimat la formaţiile Steagul Roşu Braşov, Metrom Braşov, UM Timişoara şi Minerul Bocşa. Ca jucător, el are în palmares o Cupă a României cu Politehnica Timişoara.

24: Fotbal - Marian Sinescu, fostul portar al echipelor Universitatea Craiova şi UTA, a decedat la vârsta de 44 de ani. Sinescu suferea de mai mult timp de o formă avansată de cancer. Marian Sinescu a evoluat de-a lungul carierei la Universitatea Craiova, UTA, Kekcskemet şi Tisza Ujvaros în Ungaria, apoi la ACU Arad.

26: Scrimă - Fosta scrimeră Ecaterina Stahl-Iencic a murit de cancer colon, la vârsta de 63 de ani. Ecaterina Stahl a cucerit primul titlu de campioană naţională, cu echipa Unio Satu Mare, în 1964. Pe lângă titlul de campioană naţională, fosta floretistă a cucerit titlul mondial la concursul individual de tineret de la Rotterdam (1965), titlul mondial la senioare, individual (1975), şi medalie de bronz la Campionatele Mondiale de la Moscova (1966), medaliată cu bronz la ediţiile din 1968 şi 1972 a Jocurilor Olimpice, de la Mexico City, respectiv Munchen 1972, precum şi cinci titluri europene (1968, 1971, 1972, 1973, 1979). De asemenea, a obţinut medaliile de argint cu echipa României la Campionatele Mondiale de la Paris (1965), Ankara (1970), şi patru medalii de bronz la Campionatele Mondiale de la Moscova (1966), Montreal (1967), Gotteborg (1973), Budapesta (1975) şi Buenos Aires (1977).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici