Dragomir i-a cerut bani lui Marian Iancu pentru a o ajuta pe Poli Timişoara să obţină licenţa

Preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, i-a cerut lui Marian Iancu sume de bani pentru a-l ajuta să obţină licenţa pentru clubul Poli Timişoara, se arată într-un proces verbal întocmit la sfârşitul luinii iunie de procurorul Lucian Papici, şeful DNA.

1209 afișări
Imaginea articolului Dragomir i-a cerut bani lui Marian Iancu pentru a o ajuta pe Poli Timişoara să obţină licenţa

Dumitru Dragomir (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Din procesul verbal reiese că Marian Iancu a dat curs cererii lui Dragomir, însă Poli Timişoara n-a mai obţinut licenţa din cauza opoziţiei lui Mircea Sandu, preşedintele FRF fiind în război deschis cu patronul lui Poli Timişoara.

Prosport.ro
a redat integral procesul verbal întocmit în 23-26 iunie de procurorul Lucian Papici, şeful DNA

"Din datele şi informaţiile deţinute la nivelul secţiei de combatere a corupţiei, din cadrul DNA, rezultă că preşedintele LPF, Dumitru Dragfomir, pretinde sume de bani de ordinul zecilor de mii de euro de la omul de afacerim Marian Iancu, preşedintele clubului FC Timişoara, pentru a-şi trafica influenţa în faţa Comitetului Executiv al FRF, în vederea licenţierii clubului de fotbal mai sus menţionat.

În acest sens, Dumitru Dragomir, lovindu-se de refuzul patronilor de cluburi de fotbal din Liga I de a participa la o Adunare Generală a Ligii, depune demersuri pentru a obţine votul acestora pentru schimbarea regulamentului de licenţiere în vederea avantajării clubului FC Timişoara.

Întrucât informativ s-a stabilit că în ultimele săptămâni Dumitru Dragomir a făcut presiuni mari asupra lui Mircea Sandu, preşedintele FRF, pentru ca acesta să ia în discuţie licenţierea Timişoarei în CEx a FRF, lovindu-se de refuzul celui din urmă, care în concret nu a validat şedinţa CEx şi a declinat cazul Timişoarei către TAS, Dumitru Dragomir l-a ameninţat pe Mircea Sandu că o să facă dezvăluiri compromiţătoare despre acesta.

În altă ordine de idei, acelaşi preşedinte LPF solicită sume de bani (comision / mită) preşedinţilor cluburilor de fotbal din România în legătură cu vânzarea drepturilor TV.

Aşa fiind, întrucât sunt dat şi indicii ale săvârşirii bilaterale de dare şi luare mită, prevăzute de Art. 254 şi Art. 255 Cod Penal, de către numiţii Dumitru Dragomir şi Marian Iancu, în temeiul prevederilor Art. 221, alin. 1 CPP, am încheiat prezentul proces verbal care va face parte integrantă în dosarul cauzei

Procuror-Şef Lucian Papici"

Fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor Vasile Avram şi omul de afaceri Sorin Ţerbea au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, care îi acuză de luare şi, respectiv, dare de mită.

Vasile Avram, preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, în prezent suspendat, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită, în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, se arată într-un comunicat de miercuri al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Alături de Avram a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, omul de afaceri Sorin-Ioan Ţerbea, acuzat de dare de mită, în formă continuată.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi şi Adrian Penciu, avocat în Baroul Giurgiu, acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, Vasile-Constantin Chiorean, recepţioner la un hotel din Tîrgu-Mureş deţinut de o societate controlată de Ţerbea, acuzat de complicitate la dare de mită şi la luare de mită, precum şi Nicolae Iacobescu, acuzat de complicitate la dare de mită şi la luare de mită, ambele în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 21 mai, în condiţiile exercitării atribuţiilor de serviciu ca supervizor la meciul de fotbal FCM Tîrgu-Mureş - Universitatea Cluj, din cadrul etapei a 34-a a Ligii I de fotbal, Vasile Avram a primit de la Sorin Ţerbea suma de 19.000 de euro în scopul delegării unor arbitri agreaţi de echipa de fotbal din Tîrgu-Mureş, la jocurile ediţiei de campionat 2011-2012.

"În aceeaşi împrejurare şi în acelaşi scop, inculpatul Avram Vasile a beneficiat de transport gratuit cu elicopterul pe ruta Bucureşti-Tîrgu-Mureş şi retur, folos oferit de Ţerbea Sorin Ioan. Elicopterul respectiv a fost pilotat de inculpatul Iacobescu Nicolae şi închiriat, în acest scop, de o societate comercială controlată de inculpatul Ţerbea Sorin Ioan, costul acestui transport fiind de aproximativ 3.000 de euro", notează procurorii în documentul citat.

Suma de 19.000 de euro i-a fost dată lui Vasile Avram prin intermediul lui Nicolae Iacobescu şi Vasile-Constantin Chiorean, precizează procurorii.

De asemenea, procurorii precizează că, în 26 septembrie, în condiţiile în care Vasile Avram era cercetat în stare de arest preventiv în acest dosar penal, avocatul acestuia, Adrian Penciu, i-a dat un exemplar fals al unei hotărâri din 21 ianuarie 2011 a Biroului Executiv al Comisiei Centrale a Arbitrilor, care a fost semnat de Avram.

"Hotărârea prevedea ca delegarea arbitrilor pentru meciurile de fotbal din Liga I să se realizeze de către o altă persoană decât Avram Vasile, începând cu returul sezonului 2010 - 2011. În această modalitate, Penciu Adrian a încercat să îl exonereze de răspunderea penală pe Avram Vasile prin constituirea unor probe care nu sunt veridice", potrivit procurorilor anticorupţie.

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra sumei de 22.000 de euro aparţinând lui Vasile Avram, în vederea confiscării.

În 25 septembrie, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea pe o perioadă de 29 de zile a lui Vasile Avram şi Sorin Ţerbea.

Procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Şerban Alexandru pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu o infracţiune de corupţie, "întrucât nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor pentru care s-a început urmărirea penală".

De asemenea, procurorii au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Avram, Ţerbea şi alte persoane.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici