Lance Armstrong ar putea fi dat în judecată de Departamentul de Justiţie din SUA

Fostul rutier american Lance Armstrong ar putea fi dat în judecată de către statul american pentru prejudicii financiare şi de imagine aduse serviciului Poştal al SUA. Potrivit presei americane, Departamentul de Justiţie ar urma să se alăture unui fost coechipier al lui Armstrong într-un proces intentat fostului ciclist acuzat de dopaj.

181 afișări
Imaginea articolului Lance Armstrong ar putea fi dat în judecată de Departamentul de Justiţie din SUA

Lance Armstrong (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Huffington Post,  echipa lui Lance Armstrong ar fi primit suma de 30.9 milioane de dolari pentru competiţiile de ciclism între anii 2002 -2004. Documentele care certifică acest aspect au fost obţinute de postul de televiziune cu profil sportiv ESPN în 2011.

Lance Armstrong a înaintat guvernului american o ofertă prin care va plăti 5 milioane de dolari şi va garanta cooperarea sa în acest caz pentru ca acuzaţiile, şi ulterior un posibil proces, să fie abandonate de Departamentul de Justiţie.

Avocaţii lui Armstrong s-au întâlnit cu reprezentanţii Departamentului de Justiţie pentru a determina în ce măsură pierderea de fonduri ar putea fi recuperată, însă cele două părţi nu au ajuns momentan la un consens.

Floyd Landis, un fost coechipier al lui Lance Armstrong, a decis să îl acţioneze în instanţă în 2010 pe fostul rutier. Lui Landis i-au fost retrase creditele pentru câştigarea Turului Franţei în 2006 împreună cu echipa US Postal Service. Potrivit Wall Street Journal, Floyd Landis îşi acuză foştii coechipieri, printre care se numără şi Lance Armstrong, de declaraţii false.

Floyd Landis susţine că atât Armstrong şi colegii săi de echipă au acceptat să primească sume de bani din partea guvernului american, chiar dacă se dopau, fraudând astfel fonduri.

Contractul dintre Poşta americană şi echipa lui Armstrong specifica clar că instituţia publică americană nu este de acord cu dopajul şi cerea să se ia "măsuri imediate" împotriva celor care folosesc substanţe ilegale pentru îmbunătăţirea performanţelor sportive.

Uniunea Ciclistă Internaţională a anunţat, în luna octombrie, că i-a retras lui Lance Armstrong cele şapte titluri din Turul Franţei, după raportul (USADA) în care rutierul texan era acuzat de dopaj sistematic.

Armstrong a câştigat Marea Buclă între anii 1999 şi 2005. Lance Armstrong, în vârstă de 41 de ani, s-a retras definitiv din ciclism la începutul anului 2011.

USADA a publicat, pe site-ul său, dosarul cu peste 1.000 de pagini realizat în cazul Lance Armstrong, care conţine probe evidente şi mărturiile depuse de foşti coechipieri ai rutierului, ce dovedesc că americanul crease un sistem complex de dopaj, la echipa la care evoluat, US Postal.

USADA îl acuză pe fostul sportiv că a utilizat substanţe interzise, printre care EPO şi steroizi, precum şi transfuzii sanguine, de-a lungul carierei sale. Potrivit mărturiilor culese de USADA, mai mulţi coechipieri ai lui Armstrong s-au dopat în acelaşi timp cu liderul echipei.

Pe parcursul anului 2012 Lancer Armstrong a fost obligat de sponsori sau instituţii ori fundaţii pe care le reprezenta să le înapoieze diverse sume de bani.

De asemenea, reprezentanţi ai fostului ciclist american Lance Armstrong au încercat să doneze, în 2004, suma de 250.000 de dolari către Agenţia Americană Antidoping (USADA), însă aceasta a fost refuzată, a anunţat directorul USADA, Travis Tygart.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici