Video Nadia Comăneci, despre o academie care să-i poarte numele: Nu mi-am pierdut speranţa

La 42 de ani din momentul în care Nadia Comăneci făcea istorie la Olimpiada de la Montreal, România nu are o academie de gimnastică ce să-i poarte numele. Întrebată de Marius Tucă dacă mai crede că va exista o astfel de academie, marea campioană a lumii a declarat că speranţa încă există.

485 afișări

Marius Tucă: În emisiunea din 2000 de acum 18 ani vorbeam despre ideea unei Academii de gimnastică Nadia Comăneci. Şi, au trecut 18 ani şi de fapt au trecut 29 de ani. Adica tu, ţara asta, România, Republica România, ai pe Nadia, da? O ai pe Nadia Comăneci şi tu nu ai reuşit în 29 de ani să faci o Academie de gimnastică? Pentru că ai avut cea mai mare gimnastă din toate timpurile a lumii?! Mie mi se pare impardonabil pentru România până la urmă sau pentru cei care s-au ocupat cu România şi de România.

Nadia Comăneci: Ştii cum e? Eu sunt genul care nu arată spre cineva care…

Marius Tucă: Da, nu te-am auzit vreodată să faci asta.

Nadia Comăneci: Care ar fi, m-ar fi împiedicat să fac ceva sau dacă ceva nu a mers ca lumea în viaţa mea cu toate că ştiu, am informaţii despre ce s-a întâmplat, nu am făcut niciodată o referinţă la cineva care m-a spionat, m-a urmărit. Ştiu despre cine este vorba dar, stau şi mă gândesc, noi aveam o viaţă foarte dificilă, ţara întreagă, toată lumea avea o viaţă dificilă şi fiecare muncea pe un post, că e vorba să fii spion sau să o urmăreşti pe Nadia, ca să facă nişte bani şi să dea familiei. Nu? Asta era ideea?

Marius Tucă: E adevărat, dar, după Revoluţie, nu a mai fost cazul de astfel de situaţii.

Nadia Comăneci: Nu ştiu, că am plecat atunci. Deci, cu puţin înainte am plecat.

Marius Tucă: Da, dar eu zic că se putea face. Pentru că Academia asta nu înseamnă neapărat că e o academie pe care o conduci tu nemijlocit, era o academie care să îţi poarte numele. Era cineva care putea să te reprezinte şi să o facă, aşa cum există Academia Bart Conner, nu, în America?

Nadia Comăneci: Da, bine, există de 20 şi ceva de ani sau 30 de ani.

Mariu Tucă: Păi, tocmai. Şi atunci când o ai pe Nadia, tu nu eşti în stare să ai o academie de felul ăsta.

Nadia Comăneci: Nu mi-am pierdut speranţa. Nu l-am luat pe NU în braţe.

Marius Tucă: Ce frumos ai zis, eşti încă foarte tânără. Hai să vorbim despre lucrurile pe care le faci acum şi vreau neapărat să vorbim despre GymNadia. Ce înseamnă GymNadia, spune-mi te rog

Nadia Comăneci: GymNadia este o creaţie a mea, m-am gândit cum pot să vin cu un nume care să reprezinte ceea ce doresc să fac eu pentru generaţia tânără. Un program care există în SUA de foarte mult timp şi trebuia să existe aici de foarte mult timp, pentru copiii între 3 şi 5 ani. Un fel de joacă organizată, deci un fel de preschool

Marius Tucă: Cum s-a întâmplat şi în copilăria ta, pentru că înainte de gimnastică propriu-zisă era joaca.

Nadia Comăneci: Preschool Movement Education, da? Pentru că copilul are nevoie de această mişcare, o joacă organizată care îi dă foarte multe satisfacţii.

Marius Tucă: Şi care să nu fie ca o obligaţie, e o joacă exact cum spuneai.

Nadia Comăneci: Nu este o obligaţie. Este o joacă, iar gimnatica este, de fapt, la baza fiecărui sport. Copilul învaţă foarte multe lucruri fiind expus la acest program. Şi m-am gândit, gimnastică –Nadia, ce pot să creez eu ca şi cuvânt şi … GymNadia.

Marius Tucă: Îmi place foarte mult găselniţa asta.

Nadia Comăneci: Acesta este un lucru pe care l-am creat, noi în SUA, la Academia Bart Connor avem acest program de ani de zile şi m-am gândit, pentru că a existat un loc la patinoar care era al fundaţiei Ţiriac, pentru că şi el a creat acolo o posibilitate pentru copii să joace hochei pe gheaţă, unde Simona Halep sponsorizează o echipă micuţă, care deja a fost la nu ştiu câte competiţii, a rămas un loc liber acolo sus. Şi Ţiriac mi-a spus “Am un loc liber acolo sus, nu ştiu ce să fac cu el.

Marius Tucă: La cucurigu.

Nadia Comăneci: Da. Şi spune el: ”Nu am cum să te urc sus pentru că nu avem scări”. Deci locul există şi zic” Dă-mi-l mie , hai că fac eu ceva, aduc eu un program, îţi aduc echipament din SUA şi hai să facem ceva”.

Marius Tucă: Deci există şi echipament adecvat pentru joaca asta a copiilor.

Nadia Comăneci: Da, sigur, clar, este adus din SUA, compania AAI, American Athletic Incorporation, nu există în România aşa ceva. Programul l-am trimis, a fost deja tradus şi o să începem primele luni cu cineva care îmi este mie extrem de drag, pe care am antrenat în anii când antrenam, o gimnastă care pe vremea aceea se numa Filip Lăcrămioara care între timp, a devenit, a fost şi antrenoare de lot olimpic, s-a căsătorit şi împreună cu soţul ei care a fost de câteva ori în Oklahoma la competiţia Nadia Comăneci Invitational, mă ajută să dau drumul la acest program.

Marius Tucă: Şi copiii cum pot veni, cum se pot înscrie la GymNadia?

Nadia Comăneci: O să îţi dau mai multe detalii pe parcurs, vor fi informaţii, copiii vin pe gratis, se va face o selecţie, 3 ani, 4 ani, 5 ani. Aceşti copii vor crea această baza de joacă şi pot pleca cu această bază în orice alt sport. Pot să rămână în gimnastică, pot să meargă... pentru că înveţi mobilitate, forţă, viteză, socializare cu alţi copii, deci nu îţi dai seama ce înveţi pentru a totul este creat prin joacă.

Marius Tucă: Îţi dai seama că asta se putea face acum 20-25 acum 10 ani, incredibil.

Nadia Comăneci: O să încercăm să creem un început şi să sperăm că între timp vor fi alte locuri în Bucureşţi şi în ţară care să spună “Avem şi noi acest loc...”

Marius Tucă: Eu nu renunţ încă la ideea de a exista totuşi o academie de gimnastică care să se cheme Academia Nadia Comăneci.

Nadia Comăneci: Nu renunţa, că nici eu nu am renunţat.

Marius Tucă: Cred că până la urmă investiţia nu mi se pare colosală să iei o sală poţi să închiriezi să faci academia asta, să chemi copii, să faci selecţie.

Nadia Comăneci: O numesc investiţie în generaţia de azi. Pentru că sportul şi educaţia sunt extrem de importante.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici