Preşedinţii de cluburi şi fotbaliştii vor fi controlaţi de jandarmi la meciul Steaua-Rapid

Jandarmeria va controla la intrare preşedinţii de cluburi, jucătorii şi reprezentanţii mass-media la meciul Steaua-Rapid, pentru a împiedica introducerea de materiale pirotehnice în incinta stadionului "Steaua", a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, colonelul Aurel Moise.

104 afișări
Imaginea articolului Preşedinţii de cluburi şi fotbaliştii vor fi controlaţi de jandarmi la meciul Steaua-Rapid

Preşedinţii de cluburi şi fotbaliştii vor fi controlaţi de jandarmi la meciul Steaua-Rapid (Imagine: Laurentiu Mich/Mediafax Foto)

"Ca şi până acum, controlul persoanelor care au acces în arenele sportive este efectuat de către societăţile de securitate şi pază. Jandarmeria răspunde însă anumitor solicitări atunci când există dubii cu privire la anumite persoane şi se face un control mai riguros. La meciul Steaua - Rapid vom controla absolut tot ce intră în stadion. Vom controla de la preşedinţii cluburilor, până la jucători şi ziarişti", a afirmat colonelul Aurel Moise, care a reprezentantat Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Direcţia Ordine şi Siguranţă Publică, la şedinţa Comisiei Naţionale de Acţiune Împotriva Violenţei în Sport a întrunită, luni, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret.

Partida Steaua-Rapid este programată, miercuri, de la ora 20.30, pe stadionul "Steaua", în cadrul etapei a XXXI-a a Ligii I.

Decizia vine ca urmare a incidentelor de la meciul Steaua - Dinamo din cadrul etapei a XXVIII-a a Ligii I, Jandarmeria susţinând într-un raport că anumiţi jucători ai echipei oaspete au aruncat propriilor suporteri obiecte promoţionale care conţineau materiale pirotehnice.

"Din păcate fenomenul violenţei în competiţiilor sportive a avut în ultimul timp un trend ascendent. Dacă până acum ne confruntam cu scandări mai puţin ortodoxe, de această dată ne-am confruntat cu o astfel de abordare şi din partea organizatorilor. În sensul că o parte dintre sportivi au contribuit la introducerea unor materiale şi obiecte interzise pe stadioane. Este vorba despre unii jucători ai echipei Dinamo care înainte de începerea meciului au aruncat către suporterii proprii obiecte promoţionale care conţineau şi anumite substanţe pirotehnice. În acest sens, personalul Jandarmeriei, în urma vizionării imaginilor produse de la televiziunea care a difuzat meciul, a încheiat documentele premergătoare începerii urmăririi penale pentru mai mulţi jucători ai echipei Dinamo. Iar aceste documente le-am înaintat secţiei de Poliţie competente teritorial, care urmează să continue cercetările şi în funcţie de rezultatul acestora să dispună măsurile prevăzute de lege", a explicat reprezentantul Jandarmeriei.

Aurel Moise a menţionat că Jandarmeria deţine două fulare care conţin materiale pirotehnice, dar nu a dorit să dezvăluie dacă există probe care să ateste că acestea au fost aruncate în tribună de jucătorii dinamovişti.

"Jandarmeria a identificat o persoană din galeria dinamovistă care avea asupra ei un astfel de fular, lucru pentru care i-a fost întocmit dosar penal. Personalul Jandarmeriei nu poate decât să constate un anumit lucru. Noi vorbim prematur despre o anumită vinovăţie sau despre consecinţele ei. La Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti a ajuns un fular predat de personalul societăţii de securitate a stadionului, iar altul, după cum am spus, a fost găsit asupra unui suporter de către Jandarmerie. Sunt două fulare, atât", a precizat Moise.

Deşi a controlat stadionul din punct de vedere pirotehnic, Jandarmeria nu are cunoştinţă asupra modului în care au fost introduse în incinta stadionului torţele aprinse în tribună de galeria echipei Steaua.

"De-a lungul timpului au apărut fel şi fel de metode de a introduce astfel de materiale. Chiar acum de curând, în urmă cu două trei etape un reprezentant al mass-media a fost descoperit făcând aşa ceva. Şi la meciul Steaua - Dinamo Jandarmeria a controlat din punct de vedere pirotehnic stadionul, numai că, din păcate, sunt şi astfel de situaţii care ne creează un discomfort. Nu se ştie cum au fost introduse", a adăugat reprezentantul Jandarmeriei.

Întrebat ce riscă jucătorii echipei Dinamo în cazul în care sunt găsiţi vinovaţi pentru introducerea de materiale pirotehnice pe stadion, Aurel Moise a răspuns: "Este prematur să ne pronunţăm referitor la ce riscă jucătorii dinamovişti. Dar prevederile Legii 4 spun că în astfel de situaţii se poate dispune de către o instanţă de judecată sancţiunea cu închisoarea. Dar în situaţia de faţă deocamdată Poliţia continuă cercetările şi în urma probelor care vor fi admise să se şi stabilească participarea fiecărei persoane în săvârşirea faptei".

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, Sorin Moldovan, care deţine şi funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale de Acţiune Împotriva Violenţei în Sport, a declarat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că în urma incidentelor de la partida Steaua-Dinamo s-a luat decizia desfăşurării unei campanii sociale împotriva violenţei în fotbal începând cu debutul sezonului 2011-2012 al Ligii I.

"Comisia Naţională de Acţiune Împotriva Violenţei în Sport s-a întrunit astăzi în urma incidentelor care au avut loc la meciul Steaua - Dinamo. A fost prezentat raportul Jandarmeriei cu ceea ce s-a întâmplat la acest meci după care Comisia a decis să desfăşoare o campanie socială de înmpotriva violenţei în fotbal. Aceasta va începe la debutul următorului sezon al campionatului la o dată care va fi comunicată ulterior. Ideea acestei campanii a apărut ca o necesitate a creşterii numărului de incidente violente provocate de suporteri, mai nou şi de jucători. Obiectivele campaniei sunt realizarea unui efort comun între Comisie, FRF, LPF şi cluburi pentru creşterea valorilor şi respectul în jurului fotbalului şi descurajarea comportamentului violent al suporterilor", a spus Sorin Moldovan.

Acesta a făcut un apel pentru urgentarea adoptării modificărilor Legii 4 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor sportive în cadrul Comisiei de Învăţământ a Camerei Deputaţilor.

"Deoarece în cadrul Comisiei de Învăţământ a Camerei Deputaţilor se află în discuţie modificarea Legii 4 privind combaterea violenţei în sport facem un apel să urgenteze adoptarea modificărilor pentru a evita pe viitor aceste fenomene", a adăugat Sorin Moldovan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici