Sigla Euro 2012, folosită ilegal pe macheta publicitară a unei case de pariuri din România

Sigla Campionatului European de fotbal 2012 a fost folosită ilegal pe macheta publicitară a unei case de pariuri, care nu avea acceptul UEFA de a folosi elementul grafic aflat în proprietatea forului european.

404 afișări
Imaginea articolului Sigla Euro 2012, folosită ilegal pe macheta publicitară a unei case de pariuri din România

Sigla Euro 2012, folosită ilegal pe macheta publicitară a unei case de pariuri din România (Imagine: AFP / Mediafaxfoto)

"În urma monitorizării făcute de APTA-TESG pe piaţa de gambling din România înainte şi în timpul desfăşurării Campionatului European de Fotbal, am observat folosirea în mod repetat a unei reclame care conţinea sigla Euro 2012 din Polonia şi Ucraina, element grafic aflat în proprietatea exclusivă a UEFA. Sigla Euro 2012 a fost folosită în aceste machete publicitare, ea ocupînd mai mult de jumătate din spaţiul grafic, fiind încadrată în partea superioară de marca si sigla «Casa Pariurilor», iar în cea inferioară de oferta de pariuri a respectivei case. APTA-TESG a verificat dacă există un parteneriat între UEFA şi Casa Pariurilor, iar răspunsul a fost negativ. Ca urmare, această machetă publicitară poate fi socotită reclamă înşelătoare, mincinoasă şi, de asemenea un furt intelectual, forul european rezervîndu-şi dreptul de a cere despăgubiri în instanţe", se arată în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX de către Asociaţia pentru Prevenirea şi Tratarea Adicţiei - Transparenţă şi Egalitate de Şansă în Gambling.

APTA-TESG consideră că macheta publicitară realizată de către Casa Pariurilor se încadrează în prevederile Art. 6 alin. 1 din Legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, conform căruia o astfel de acţiune "induce în eroare sau este susceptibilă să inducă în eroare consumatorul mediu, astfel încât, în ambele ipoteze fie îl determină, fie este susceptibil să îl determine pe consumator să ia o decizie de tranzacţionare pe care altfel nu ar fi luat-o".

APTA-TESG intenţionează să sesizeze ANPC, FRF şi UEFA în legătură cu situaţia prezentată. "Comportamentul Casei Pariurilor dezvoltă componente negative în raport de piaţa relevantă în domeniu, constituind o încălcare a legii precum şi a drepturilor şi intereselor legitime ale consumatorilor pariori. Aceste fapte duc la creşterea frecvenţei de pariere şi implicit la sporirea dependenţei faţă de oferta de pariuri a respectivului operator. În concluzie, APTA-TESG îşi rezervă dreptul să sesizeze ANPC, Comisia de Autorizare a Jocurilor de Noroc din cadrul Ministerului de Finanţe, FRF şi UEFA", se mai arată în comunicatul APTA-TESG.

Contactată, Casa Pariurilor, urmează să dea un comunicat privind acest aspect.

Mircea Toma (Agenţia de Monitorizare a Presei): "Un comportament care este incorent moral, este semnul că cel care l-a facut este oricând dispus sa încalce norme, reguli şi în altă parte. Acest gest de a pune sigla UEFA, sigla oficială a Campionatului European ca suport pentru imaginea acestei case de pariuri care se numeşte Casa Pariurilor fără a avea dreptul să folosească această siglă ma alertează. Există o racilă răspândită la nivel mondial în lumea fotbalului, cea care influenţează meciurile pentru a se genera câştiguri incorente la nivelul caselor de pariuri. În Finlanda am luat contact cu această situaţie, un secretar de stat mi-a comunicat ce probleme au ei legate de eforturile de a controla crima organizată din fotbal, cea care este construită pe aranjarea jocurilor. Asta e o casă de pariuri suspectă din punctul meu de vedere şi nu recomand să fie folosită de persoanele care doresc să parieze onest pe nişte meciuri de fotbal".

Bogdan Naumovici (director agenţie de publicitate): "Băieţii ăştia de la UEFA nu se joacă, să se aştepte la nişte procese. Cum este şi cazul meu. Sunt în proces cu CIO, pentru că am facut Olipiada Oamenilor Obişnuiti, acum 4 ani, pentru o firmă producătoare de băuturi răcoritoare, în care ce se acuză e că am folosit cuvântul Olimpiada. Sunt de patru ani în procese. Aici discuţia este de altă natură. Pentru că ai folosit logo-ul complet şi încerci să induci ideea că tu eşti casa oficială de pariuri a UEFA 2012, procesele vor fi infinit mai rele. Probabil că se vor termina mai repede, dacă e atăt de flagrant. Să iei logoul complet şi să ţi-l însuşeşti, nu am văzut pe nimeni. Altcineva care are probabil dreptul să folosească logo-ul a dat un ban pe el. E un furt de proprietate intelectuală".

APTA-TESG (Asociaţia pentru Prevenirea şi Tratarea Adicţiei - Transparenţă şi Egalitate de Şansă în Gambling) este o asociaţie de drept privat, structurată ca un ONG, care încearcă să prevină şi să reducă dependenţa provocată de jocurile de noroc, se precizează pe pario.ro. APTA-TESG lansează şi adaptează programe pentru prevenirea adicţiei, concepute de grupuri de phisologi şi monitorizează piaţa de gambling.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici