UEFA lansează o campanie pentru a sprijini asociaţiile naţionale în recrutarea arbitrilor

  • UEFA a lansat în premieră o campanie de recrutare a oficialilor de joc.
  • „Fii arbitru!” are ca scop sporirea cunoştinţelor despre arbitraj, evidenţierea importanţei acestui rol în jocul de fotbal şi inspirarea tinerilor să urmeze o astfel de carieră.
141 afișări
Imaginea articolului UEFA lansează o campanie pentru a sprijini asociaţiile naţionale în recrutarea arbitrilor

Sursa foto: MediafaxFoto

Campania face parte dintr-un program mai amplu prin care UEFA va sprijini asociaţiile naţionale în activităţile lor de recrutare, cu scopul de a înrola aproximativ 40.000 de arbitri noi în fiecare sezon.

O evaluare a Comisiei de Arbitri UEFA a arătat că mai multe asociaţii membre se confruntă cu provocări în recrutarea sau retenţia arbitrilor tineri în fenomen înainte ca aceştia să atingă niveluri superioare, ceea ce devine o ameninţare serioasă pentru joc şi ar putea avea un impact negativ asupra numărului de arbitri de top.

Şeful Comisiei de arbitri al UEFA, Roberto Rosetti, a declarat, citat de frf.ro: „Cu numărul de meciuri în creştere, avem nevoie în prezent de aproximativ 277.000 de oficiali în fotbalul european, dar ne lipsesc aproape 40.000 de arbitri. Acesta este motivul pentru care UEFA a decis să investească într-un program care sprijină asociaţiile naţionale în recrutarea şi retenţia arbitrilor tineri, esenţial pentru fotbalul european”.

Ca parte a campaniei, pe platformele UEFA a fost lansat un videoclip care prezintă arbitri de toate nivelurile, inclusiv doi arbitri actuali de elită la nivel naţional şi internaţional, Stéphanie Frappart din Franţa şi Michael Oliver din Anglia.

Materialul video arată abilităţile impresionante şi entuziasmul de a oficia meciuri la diferite niveluri, de la fotbal de bază la fotbal profesionist. Materialele de promovare a campaniei vor fi furnizate tuturor asociaţiilor membre ale UEFA în limbile lor, pentru a le sprijini în activităţile lor de recrutare.

Zvonimir Boban, director dezvoltare tehnică UEFA, a declarat: „Această campanie are o importanţă imensă pentru viitorul fotbalului, deoarece arbitrii joacă un rol esenţial în protejarea jocului pe terenul de joc. Pe lângă o condiţie fizică îmbunătăţită şi o înţelegere profundă a fotbalului, arbitrajul poate dota tinerii cu abilităţi de viaţă nepreţuite care îi vor servi atât pe teren, cât şi în afara lui”.

Roberto Rosetti evidenţiază principalii piloni pentru recrutarea cu succes a arbitrilor: „Sfătuim asociaţiile să vizeze jucătorii care au încetat să mai joace fotbal şi să identifice, de asemenea, potenţiali candidaţi în şcoli sau universităţi. De asemenea, este important să se consolideze componenta de învăţare online şi să existe o strategie de comunicare clară. Orice interes adunat prin videoclipul campaniei UEFA va fi canalizat direct către asociaţiile naţionale”.

Asociaţiile vor stabili obiective clare în ceea ce priveşte numărul de recruţi vizaţi şi de arbitri păstraţi în fenomen, precum şi modul de abordare a abuzului, care a fost identificat ca fiind unul dintre motivele pentru care arbitrii decid să nu îşi mai continue cariera.

UEFA va sprijini, de asemenea, asociaţiile naţionale să lucreze îndeaproape cu asociaţiile lor regionale şi cu cluburile naţionale pentru a motiva şi inspira tinerii să devină arbitri.

În vara anului 2022, Federaţia Română de Fotbal, prin Comisia Centrală a Arbitrilor, a lansat în România o campanie similară: programul ”Fii parte din joc! Fii arbitru!”.

În cadrul proiectului CCA ”Fii parte din joc! Fii arbitru”, Comisiile Judeţene de Arbitri organizează cursurile de formare a noilor arbitri.

Cursul de formare a arbitrilor de fotbal vizează tinerii (băieţi şi fete) cu vârste cuprinse între 14 – 25 de ani, care sunt apţi din punct de vedere medical pentru efort fizic. Acesta este elaborat de CCA şi e organizat în fiecare judeţ din ţară, prin intermediul Comisiilor Judeţene de Arbitri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici