Victor Piţurcă revine la naţională după două eşecuri ca antrenor al unor echipe de club

Tehnicianul Victor Piţurcă îşi începe al treilea mandat la conducerea primei reprezentative după două experienţe nefericite ca antrenor al echipelor Steaua şi Universitatea Craiova, eşecuri cauzate nu de performanţele sportive, ci de relaţiile tensionate cu patronii grupărilor respective.

265 afișări
Imaginea articolului Victor Piţurcă revine la naţională după două eşecuri ca antrenor al unor echipe de club

Victor Piţurcă revine la naţională după două eşecuri ca antrenor al unor echipe de club (Imagine: Constantin Vladescu/Mediafax Foto)

Mandatul precedent al lui Piţurcă la echipa naţională a luat sfârşit la 9 aprilie 2009, când selecţionerul a fost demis în urma înfrângerii suferite de România, scor 1-2, în faţa Austriei, în preliminariile Cupei Mondiale din 2010, şi înlocuit de Răzvan Lucescu.

Timp de un an şi trei luni, Piţurcă nu a mai antrenat nicio echipă. La mijlocul lunii iunie 2010, el a preluat Steaua ca manager general al clubului, în timp ce în acte antrenor principal era Eugen Neagoe. El nu a fost prezentat niciodată oficial ca antrenor al echipei patronate de Gigi Becali şi a început să-i pregătescă pe "roş-albaştri" direct în turneul din Austria, efectuat vara trecută.

Piţurcă a antrenat Steaua aproape două luni, dar a fost pe bancă la doar două meciuri oficiale, cu U Cluj şi Universitatea Craiova, ambele câştigate cu scorul de 2-1. El a părăsit echipa în 6 august 2010, cu o zi înaintea meciului cu FC Braşov, scor 1-1, din etapa a treia a campionatului trecut, partidă la care nu a fost prezent.

Victor Piţurcă a părăsit funcţia de manager general al clubului Steaua după neînţelegeri avute cu finanţatorul Gigi Becali, privind contractul pe care urma să-l semneze. Piţurcă a cerut garanţii de mai multe milioane de euro, ce urmau a fi executate în cazul în care Gigi Becali făcea declaraţii jignitoare la adresa jucătorilor sau suporterilor stelişti, fiind refuzat de patron.

La trei săptămâni după plecarea sa din Ghencea, Piţurcă a semnat un contract pe trei ani, tot de manager general, cu Universitatea Craiova, grupare patronată de Adrian Mititelu. El a antrenat la Craiova din etapa a VI-a până în etapa a XVIII-a, reuşind să scoată formaţia din zona retrogradării şi să readucă publicul oltean la stadion.

Însă problemele financiare avute cu patronul Mititelu au făcut ca Piţurcă să plece şi de la Universitatea Craiova. La jumătatea lunii ianuarie 2011, Mititelu i-a reziliat unilateral contractul tehnicianului, iar acesta s-a adresat FRF cerând despăgubiri de 12 milioane de euro şi primind o decizie favorabilă din partea comisiilor federaţiei pentru 7 milioane de euro.

Victor Piţurcă, 55 de ani, şi-a început cariera de tehnician ca secund la Universitatea Craiova, în sezonul 1991-1992. În sezonul 1994-1995, el a devenit antrenorul principal al oltenilor, alături de care a reuşit o clasare pe locul secund în Divizia A.

Doi ani mai târziu, Piţurcă a fost numit selecţioner la naţionala de tineret a României, pe care a condus-o la turneul final al Campionatului European, desfăşurat la Bucureşti, în 1998.

În acelaşi an, el a devenit antrenorul echipei de seniori a României şi a reuşit să o califice la Campionatul European din 2000, fără a suferi nicio înfrângere în grupa preliminară. Cu toate acestea, Piţurcă a fost forţat să renunţe la funcţia sa înaintea debutului turneului final găzduit de Belgia şi Olanda, în urma unui scandal în care au mai fost implicaţi şi foştii internaţionali Gheorghe Hagi şi Gică Popescu, precum şi impresarul Ioan Becali.

După perioada petrecută la echipa naţională, Victor Piţurcă a revenit la Steaua ca antrenor principal, în anul 1999, cucerind titlul de campion naţional în 2001. Tot în urma unui scandal, de această dată cu finanţatorul Stelei, Gigi Becali, Piţurcă a părăsit gruparea din Ghencea.

În 2004, a fost numit din nou selecţioner al echipei naţionale de fotbal a României, cu care a reuşit calificarea la Campionatul European de fotbal din 2008 (la 8 ani de la ultima calificare a acesteia la un turneu final), după ce a condus naţionala română la prima sa victorie din istorie într-un meci împotriva Olandei. La Euro-2008, România a terminat la egalitate meciurile din grupă cu Franţa şi Italia şi a suferit o înfrângere, în faţa Olandei.

După o serie de rezultate slabe în partidele din cadrul preliminariilor pentru Campionatul Mondial din 2010, Victor Piţurcă a fost demis de la echipa naţională a României în aprilie 2009.

Acum, Piţurcă a anunţat că s-a înţeles cu preşedintele FRF, Mircea Sandu, pentru a prelua pentru a treia oară conducerea tehnică a echipei naţionale, aflată în plină campanie de calificare la Euro-2012. România nu se află într-o situaţie favorabilă în Grupa D a preliminariilor, din care mai fac parte formaţiile Franţei, Bosniei-Herţegovina, Belarusului, Albaniei şi Luxemburgului, ocupând locul patru, dar păstrează încă şanse de calificare cel puţin în barajul pentru accederea la turneul final.

Naţionala tricoloră mai are de disputat patru meciuri, cu Luxemburg (în deplasare, la 2 septembrie), cu Franţa (acasă, la 6 septembrie), cu Belarus (acasă, 7 la octombrie) şi cu Albania (în deplasare, la 11 octombrie). Cel puţin trei victorii în aceste partide ar permite României prezenţa în baraj, în funcţie totuşi şi de celelate rezultate ale grupei.

De numele lui Piţurcă se leagă ultimele două calificări la turneele finale, cea de la Euro 2000 şi cea de la Euro-2008.

(Material realizat de Adrian Petculescu, adi.petculescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici