VIDEO Portarul Jakson Follmann, unul dintre supravieţuitorii tragediei aviatice din Columbia, învaţă din nou să meargă

Portarul brazilian Jakson Follmann, unul dintre supravieţuitorii accidentului aviatic din 29 noiembrie, în urma căruia au murit 71 de oameni, printre care majoritatea jucătorilor echipei de fotbal Chapecoense, apelează la toate resursele fizice şi psihice pentru a-şi reconstrui viaţa, notează AFP.

1303 afișări
Imaginea articolului VIDEO Portarul Jakson Follmann, unul dintre supravieţuitorii tragediei aviatice din Columbia, învaţă din nou să meargă

Portarul Jakson Follmann, unul dintre supravieţuitorii echipei Chapecoense, învaţă din nou să meargă

Jakson Follmann, era portarul de rezervă al formaţiei braziliene Chapecoense, care ar fi trebuit să dispute finala turneului Copa Sudamericana, a doua competiţie intercluburi din America de Sud, după Copa Libertadores. Manşa tur dintre Atletico Nacional (Columbia) şi Chapecoense era programată miercuri, 30 noiembrie, la Medellin. Echipa din oraşul Chapeco, fondată în 1973, a promovat în prima ligă din Brazilia în 2014. Cu o etapă înainte de finalul campionatului brazilian, Chapecoense ocupa locul 9 în clasament.

Avionul în care se afla echipa braziliană s-a prăbuşit în cursul nopţii de luni (28 noiembrie) spre marţi (29 noiembrie), la 30 de kilometri de oraşul columbian Medellin. Bilanţul a fost de 71 de morţi. 19 dintre victimele accidentului aviatic erau componenţi ai echipei braziliene de fotbal Chapecoense, iar alte persoane făceau parte din staff sau erau jurnalişti.

Doar şase persoane au supravieţuit: trei fotbalişti, portarul Jackson Ragnar Follmann, fundaşii Helio Hermito Zampier Neto şi Alan Luciano Ruschel, jurnalistul Rafael Henzel, însoţitoarea de bord Jimena Suarez şi tehnicianul de zbor Erwin Tumiri.

Jakson Follmann şi-a pierdut piciorul drept, mai jos de genunchi, şi a suferit multiple alte leziuni. Este internat la o clinică de reabilitare şi poartă o proteză. La trei luni după accident, portarul în vârstă de 24 de ani a făcut primii paşi singur, consideră că a înregistrat o victorie în acea zi fatidică şi spune că începe cel mai greu sezon al vieţii sale.

"Cea mai mare dorinţă în acest moment este să pot să stau în picioare, să merg. Vreau să merg singur la baie, să mă spăl pe dinţi. Toate lucrurile simple pe care oamenii nu le mai observă în mod normal", a spus Jakson Follmann, citat de AFP.

Follmann şi-a părăsit oraşul natal Alecrim, din sudul Braziliei, la doar 13 ani pentru a-şi găsi drumul spre fotbalul de performanţă. A început în ligile inferioare şi s-a făcut apoi cunoscut la Juventude, Gremio şi URT. În ciuda tragediei din 29 noiembrie, portarul vrea să revină pe teren.

"Dacă plâng mereu în urma acestui eveniment şi mă compătimesc nu o să realizez nimic, nu-mi va fi de ajutor. Este adevărat că fiecare pas este extrem de dureros, dar nu cedez. Pentru o perioadă, am plâns foarte mult, mai ales la revenirea în Columbia. Apoi m-am întors în Brazilia şi mi-a recăpătat puterea de a vedea lucrurile aşa cum sunt şi de a le înfrunta.

Când am făcut primii paşi fără cârje, am vrut să urc şi să cobor scări. Am în gând să fac foarte multe lucruri, sunt entuziast, dar ştiu că pentru moment nu este posibil. Trebuie să-mi ascult corpul, să iau totul pas cu pas. Dar sunt obişnuit cu provocările de ordin fizic şi urmez cu sfinţenie recomandările fizioterapeutului. Nu mă consider un fost sportiv, din contră: cred că sunt un sportiv mai bun decât înainte (râde)", a spus Follmann pentru sursa citată.

În viitor, Jakson Follmann se gândeşte să apeleze la sporturile paralimpice. "Am încercat voleiul în scaun cu rotile. Mi-a plăcut şi m-a făcut să realizez că limitările sunt doar în capul nostru", a conchis Follmann.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici