Prima pagină » CM 2010 » Vuvuzelele nu vor fi interzise pe stadioanele Cupei Mondiale

Vuvuzelele nu vor fi interzise pe stadioanele Cupei Mondiale

Comitetul local de organizare (LOC) a Cupei Mondiale din Africa de Sud a asigurat, duminică, că vuvuzelele nu vor fi interzise pe stadioanele pe care se desfăşoară competiţia.
Vuvuzelele nu vor fi interzise pe stadioanele Cupei Mondiale
13 iun. 2010, 17:26, Sport

„Vuvuzelele sunt un fenomen cultural legat de ţara noastră şi de fotbal”, a declarat purtătorul de cuvânt al LOC, Rich Mkondo, citat de agenţia de presă Sapa.

Mkondo a făcut aceste precizări după ce Danny Jordaan, şeful LOC, nu a exclus, în declaraţii acordate BBC, varianta interzicerii vuvuzelelor pe stadioane, ca urmare a numeroaselor critici privind zgomotul făcut de aceste trompete. „Dacă o naţiune participantă la CM se va plânge, vom acţiona. Am ascultat, de asemenea, opiniile televiziunilor şi ale spectatorilor, şi acum ne gândim ce să facem”, a spus Jordaan.

Rich Mkondo a spus că trompetele vuvuzela ar fi interzise doar dacă ar crea probleme de securitate. „Danny Jordaan nu a spus că ar putea fi interzise. Pentru a clarifica ceea ce a spus Jordaan: dacă vuvuzelele vor fi folosite pentru a ataca sau a răni alţi suporteri, sau pentru a fi aruncate pe teren în timpul unui meci, ne vom gândi la mijloace pentru a-i împiedica pe oameni să intre cu ele pe stadioane. Dacă nu, vuvuzelele sunt acolo cu un scop bun. Nu vor fi interzise, le cerem doar oamenilor să le folosească într-un mod rezonabil”, a subliniat Rich Mkhondo.

De la începutul Cupei Mondiale, presa, suporterii şi jucătorii străini s-au plâns de zgomotul infernal făcut de vuvuzele. Suporterii locali spun însă că aceste trompete fac parte din obiectele de bază ale oricărui fan din Africa de Sud.

Danny Jordaan şi-a exprimat, de asemenea, rezervele în privinţa folosirii vuvuzelelor pe stadioane: „Aş prefera să se cânte Shosholoza (cântec tradiţional sud-african) şi alte cântece, ar fi o atmosferă extraordinară pe stadion. Încercăm să îi încurajăm să cânte. În perioada luptei împotriva apartheidului se cânta. Am cântat de-a lungul întregii noastre istorii”.