Zambon recunoaşte că a primit aproximativ 300.000 de euro daune de la Iancu

Omul de afaceri Claudio Zambon a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că a primit aproximativ 300.000 de euro daune de la gruparea condusă de Marian Iancu, în 2007, aşa cum stabilise Comisia de Disciplină a FIFA.

17 afișări
Imaginea articolului Zambon recunoaşte că a primit aproximativ 300.000 de euro daune de la Iancu

Zambon recunoaşte că a primit aproximativ 300.000 de euro daune de la Iancu (Imagine: Mediafax Foto)

"Când să primesc bani de la Iancu? Este vorba de o sumă de anul trecut când au plătit o parte din despăgubirile stabilite de TAS. Acum eu sunt plecat în străinătate şi nu mai îmi aduc aminte exact suma, dar ei au plătit ceva, au un ordin de plată. La noi au intrat ceva bani, dar nu mai îmi aduc aminte exact suma. Trebuiau să ne dea până în 300 de mii până în 2006. Asta a fost achitată. Suma nu ştiu care e. Ei au plătit această sumă anul trecut, în iunie sau iulie. Dar noi am considerat că această decizie nu a fost pusă în aplicare şi am atacat-o la TAS. Asta, ce au plătit ei, se referă până în 2006. Din 2006 până acum nu au plătit nimic. Nu au plătit nici cheltuielile de judecată, nici amenda la FIFA, de 5000 de franci sau euro, şi nu au plătit nici 5000 de euro pentru fiecare meci către noi", a declarat Zambon.

Omul de afceri italian spune că gruparea condusă de Marian Iancu trebuie să mai plătească aproximativ 250.000 de euro: "Ei au plătit doar ce a fost la prima hotărâre. Dar din 2006 şi până la 2008 au mai trecut 2 ani şi deciza FIFA spune clar că trebuie plătit din 2006 până acum. Dacă ei au folosit în continuare ce nu li se cuvine, asta a fost o despăgubire din partea echipei lui Iancu. Ei vor să amestece un lucru cu altul. Ultima decizie a FIFA spune că trebuie să plătească din 2006 până în iulie 2008, 5000 de euro pe meci. Avocaţii mei au calculat şi e vorba de 50 şi ceva de meciuri. Noi teoretic trebuie să-i dăm în judecată din nou pentru actuala ediţie de campionat 2008-2009. Pentru că 6 meciuri au jucat cu violet şi nu arespectat hotărârile care trebuie puse în aplicare. Tot balamucul vine de la faptul că domnul Iancu nua respectat niciun regulament şi nicio hătărâre. A făcut numai cum a vrut dânsul".

Preşedintele grupării FC Timişoara, Marian Iancu, a confirmat pentru MEDIAFAX că a plătit suma de aproximativ 300.000 de euro, prin intermediul FRF. "A fost vorba de 298.000 de euro sau 289.000. Atât cât s-a stabilit prin calcul. TAS-ul a decis să se facă un calcul, federaţia a stabilit şi eu am refuzat să-i plătesc lui Zambon. Am făcut-o după ce m-au convins ei. Am plătit, dar am refuzat să-i plătesc lui Zambon, i-am trimis federaţiei şi mai departe nu ştiu ce s-a întâmplat cu acei bani. De ce a mai existat un al doilea proces, ar trebui să răspundă Federaţia Română de Fotbal. Să explice cum a apărat un club afiliat, cum ne-a ajutat. Să explice cum au greşit acel document, în baza căruia a existat acea hotărâre a TAS-ului. I-am notificat să ne elibereze un document rectificator, să putem să facem cerere la TAS pentru revizuire. Nu au făcut nimic, nu i-a interesat nimic", a declarat Iancu.

Întrebat dacă a mai plătit alţi bani în afara celor către societatea lui Zambon, Iancu a spus că acest aspect se leagă de şantaj, şi că nu vrea să-l comenteze: "Tot ce am spus se leagă de şantaj şi nu mai vreau să mai comentez. Eu merg pe calea justiţiei şi aştept ca justiţia să-şi spună cuvântul"

Oficialul timişorean spune că FIFA nu ar fi luat decizia de depunctare a echipei dacă FRF respingea cererea de a accepta echipamentul de joc. "Nu numai că nu au trimsi nicio hârtie, dar au acceptat tot. Dacă pe noi FIFA ne-a amendat, obligatoriu trebuia să-i amendeze şi pe ei. Noi nu am făcut nimic fără acordul lor. Dacă ei aveau ceva de comentat vizavi de punerea în aplicare ad litteram a decizie, trebuiau să facă aşa cum au făcut acum, când ne-au respins de două ori echipamentul. Aşa trebuiau să facă şi atunci, dar nu ne-au respins nimic", a mai spus Iancu.

Preşedintele LPF Dumitru Dragomir a declarat luni seara, în cadrul emisiunii "Naşul" de la B1TV că el l-a convins pe Iancu să efectueze plata către gruparea condusă de Zambon. "Orice club de la mine îl susţin dacă are dreptate. Şi Timişoara are dreptate sută la sută. După părerea mea, datorită gurii mari a lui Iancu, au vrut să i-o tragă. S-a făcut o greşeală din partea federaţiei. A venit acea hotărâre de al FIFA prin care Iancu trebuia să plătească 300.000 de euro, deci 500.000 de dolari, lui Zambon. Iancu nu a vrut. El avea dreptate pentru că era în posesia tuturor documentelor. Eu atunci ce am făcut, am aranjat o întâlnire între Mircea Sandu, Kassai, Chivorchian, Iancu şi eu. Am încercat să-l convingem pe Iancu să-i plătească 300.000 lui Zambon chiar dacă e nevinovat. Să-i plătească să se termine dracului scandalul. Că are Timişoara destui bani. Şi s-a făcut o dată o greşeală şi nu vrem să păţească nici Kasai ceva, pentru că el a semnat acel act, deşi nu el e vinovat. Iancu ce a făcut? Ne-a pus într-o situaţie delicată, ne-a arătat actele. I-am spus că nu are ce să facă, nici cu FIFA nici cu TAS. El de atunci nu voia să cedeze, dar a cedat. Eu şi cu Mircea Sandu l-am convins să-i plătească cei 300.000 lui Zambon. La biroul fiului meu la mine la hotel. I-am chemat pe toţi. Pentru că Iancu dacă nu plătea punea în pericol echipele naţionale sau celelalte echipe din ţară. Iancu a plătit, a doua zi a dat banii. Acum un an sau aproape un an. Iancu a dat banii federaţiei şi federaţia i-a dat banii lui Zambon. Pentru că i-a fost frică să nu aibă Zambon un cont şi după ce ia banii să zică că nu i-a luat. A fost destul de dibaci. Trei sute de mii de euro i-a dat, înjurându-ne şi pe mine şi pe Mircea Sandu că nu i-a convenit lui atunci că noi l-am împins să plătească aceşti bani", a spus Dragomir.

Oficialul LPF consideră că decizia de depunctare a echipei timişorene a venit în urma unei greşeli a departamentului de relaţii internaţionale din cadrul FRF: "Pot să spun cu toată tăria că din partea departamentului internaţional s-a greşit. Noi, Comitetul Federal, am făcut o şedinţă şi Mircea Sandu a dat o hârtie către doi oameni, Prunea şi un avocat Popescu, să vadă dacă schimbă echipamentul. Cu toate că legal nu trebuia să schimbe echipamentul. În momentul în care cei de la firma de echipament au venit la federaţie şi au arătat echipamentul în care joacă ei trebuiau să spună movul ăsta seamănă cu violetul. În momentul când clubul a venit la federaţie cu echipamentul şi a primit verde, nu mai are nicio vină Politehnica Timişoara. Ei trebuiau să spună prin prezenta vă facem cunoscut că echipamentul nu este bun. Nu se mai ajungea nici la TAS şi nici nu mai exsita depunctarea. Şi nu mai ajungeam în scandalul ăsta european".

Comitetul Executiv al FRF a decis, în urmă cu trei săptămâni, punerea în aplicare a deciziei FIFA de penalizare cu şase puncte a echipei FC Timişoara pentru neexecutarea punctului 3 din hotărârea TAS, pronunţată la 25 aprilie 2008, în cazul palmaresului grupării Politehnica, disputat Marian Iancu şi omul de afaceri italian Claudio Zambon. Punctul trei al hotărârii TAS din 25 aprilie 2008 se referă la schimbarea culorilor clubului de către FC Timişoara, astfel încât acestea să nu mai includă culoarea violet. Poli Ştiinţa Timişoara, gruparea din Liga I, prezidată de Marian Iancu, şi Poli Timişoara, clubul patronat de omul de afaceri italian Claudio Zambon, îşi dispută de mai mult timp palmaresul şi însemnele Politehnicii Timişoara, club fondat în 1921.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici