Alimente benefice în lupta împotriva cancerului mamar

O anumită dietă, bazată pe alimente sănătoase, reduce riscul de declanşare a cancerului mamar, potrivit unor studii recente, citate de nutriţioniştii britanici, informează mirror.co.uk.

3828 afișări
Imaginea articolului Alimente benefice în lupta împotriva cancerului mamar

Alimente benefice în lupta împotriva cancerului mamar (Imagine: Mediafax Foto)

Alimentele benefice în lupta împotriva cancerului:

1) Cerealele integrale - sunt bogate în fibre care reduc riscul de apariţie a cancerului mamar. Un studiu suedez a relevat faptul că femeile care mănâncă peste 25 de grame de fibre în fiecare zi sunt cu 40% mai puţin expuse în faţa riscului de declanşare a acestei maladii.

Mâncaţi mai mult - optaţi pentru carbohidraţi ce provin din cereale integrale sănătoase, precum cele din pâine, păsat de ovăz, orez brun şi paste.

2) Fructe şi legume - O dietă bogată în antioxidanţi provenind din fructe intens colorate şi din legume este benefică în combaterea radicalilor liberi (celule dăunătoare care provoacă apariţia cancerului). Un studiu efectuat în China în acest an a relevat faptul că femeile care mănâncă mai multe fructe şi legume decât media populaţiei beneficiază de o reducere substanţială a riscului de apariţie a cancerului mamar.

Mâncaţi mai mult - Uitaţi de "regula celor cinci". Pentru a maximiza protecţia organismului împotriva cancerului, tot mai mulţi nutriţionişti recomandă nouă sau zece porţii de fructe şi legume în dieta zilnică. O singură porţie este echivalentă cu un pahar de suc proaspăt, o portocală de mărime medie sau cu 12 boabe de struguri.

3) Produse lactate bogate în vitamina D - Studiile recente au demonstrat că vitamina D poate să oprească diviziunea şi creşterea celulară, protejând astfel organismul împotriva celulelor care declanşează cancerul. Cele mai bogate alimente în vitamina D sunt produsele lactate, ouăle şi uleiul de peşte.

În trecut, produsele lactate au fost asociate cu apariţia cancerului mamar, însă un studiu recent, bazat pe cele anterioare, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, a evidenţiat faptul că o dietă bazată pe produse lactate cu un conţinut mic de grăsimi, precum laptele degresat, brânza de casă şi iaurtul, sunt benefice împotriva acestei maladii.

Mâncaţi mai mult - Beţi un pahar de lapte degresat în fiecare zi şi un ou de câteva ori pe săptămână. Vitamina D este sintetizată şi de piele, în urma expunerii la soare. Este indicat să petreceţi cel puţin 15 minute în aer liber în fiecare zi.

4) Grăsimile bune - Un nivel mare de estrogen stimulează reproducerea celulelor mamare, crescând riscul dezvoltării cancerului. Anumiţi experţi consideră că grăsimile "neprietenoase cu estrogenul" din dieta zilnică reduc riscul de apariţie a cancerului. Printre aceste grăsimi bune se numără grăsimile omega-3 din uleiul de peşte şi grăsimile omega-9 din uleiul de măsline.

Mâncaţi mai mult - Mâncaţi una sau două porţii de carne de peşte, precum somon, macrou sau ton proaspăt (nu la conservă) în fiecare săptămână şi preparaţi-o cu ulei de măsline.

5) Fasolea şi alte boabe de leguminoase - Fasolea şi alte leguminoase precum lintea şi năutul, conţin multe fibre care protejează împotriva cancerului, dar şi molecule de polifenoli şi lignani care limitează creşterea tumorilor.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Harvard School Of Public Health a monitorizat dietele a 90.000 de infirmiere de-a lungul a opt ani. Femeile care mâncau fasole cu o frecvenţă de două-patru ori pe săptămână au beneficiat de o reducere cu 25% a riscului de apariţie a cancerului mamar.

Mâncaţi mai mult - Adăugaţi o ceaşcă cu boabe de fasole sau linte când preparaţi sosul chili, spaghete bolognese, supă sau tocană, de două sau de trei ori pe săptămână, alături de humus şi boabe de soia verde (edamame).

Alimente de evitat !

1) Carnea roşie - Există câteva dovezi care i-au făcut pe medici să considere că un consum ridicat de carne roşie măreşte riscul declanşării cancerului mamar. Alte studii sugerează faptul că potenţialele efecte benefice anticanceroase ale consumului de peşte ar putea fi anulate dacă se consumă o cantitate prea mare de carne de peşte.

Mâncaţi mai puţin - Limitaţi carnea roşie la două - trei porţii pe săptămână şi optaţi pentru alimentele organice.

2) Alcoolul - Cercetătorii au remarcat că alcoolul creşte riscul de declanşare a cancerului mamar, însă nu au aflat deocamdată cauzele acestui proces. Una dintre teorii susţine că alcoolul forţează ficatul, afectându-i capacitatea de a înlătura surplusul de estrogen din sânge.

Un studiu din acest an a descoperit că fiecare pahar suplimentar de vin băut în fiecare zi, riscul declanşării cancerului mamar creşte cu până la 7%. Cu alte cuvinte, vor exista trei cazuri suplimentare de cancer mamar la fiecare 200 de femei care beau două pahare de alcool pe zi, comparativ cu femeile care nu beau alcool.

Beţi mai puţin - Dacă nu doriţi să deveniţi o persoană care a renunţat complet la alcool, atunci asiguraţi-vă că respectaţi doza maximă de 14 unităţi de alcool pe săptămână recomandată de guvernul britanic fiecărei femei. Faceţi pauze de cel puţin 3-4 zile, în care să nu consumaţi deloc alcool, pentru a acorda ficatului dumneavoastră o perioadă de odihnă.

3) Carbohidraţii albi sau zaharoşi - Mulţi nutriţionişti consideră că ar fi indicat să mâncaţi mai puţine alimente preparate din carbohidraţi rafinaţi, precum făina albă sau zahăr. Ei cred că aceste alimente ar putea stimula creşterea celulară la nivelul ţesuturilor mamare.

Un studiu efectuat la scară largă printre femeile chineze din Statele Unite a raportat în acest an faptul că pentru femeile mai tinere de 50 de ani, o dietă bogată în carbohidraţi rafinaţi creşte riscul de apariţie a cancerului mamar. În plus, alimentele bogate în zahăr conduc la creşterea în greutate, care determină la rândul ei o creştere a riscului de dezvoltare a cancerului mamar.

Mâncaţi mai puţin - Reduceţi cantitatea de carbohidraţi rafinaţi din alimentaţia zilnică, precum dulciurile, cerealele coapte în zahăr, pâinea albă, prăjituri şi biscuiţi.

4) Grăsimile rele - Grăsimile saturate sunt asociate cu o creştere semnificativă a riscului de producere a cancerului mamar, în special în cazul femeilor aflate la menopauză. O serie de grăsimi transformate, preparate în gospodărie, precum cele din aluatul de foi şi în prăjituri, ar fi indicat să fie evitate.

Mâncaţi mai puţin - Limitaţi grăsimile saturate şi grăsimile transformate din dieta zilnică prin consultarea etichetelor nutriţionale ale alimentelor. Încercaţi să limitaţi acest consum la cel mult 20 de grame de grăsimi saturate pe zi.

5) Prăjelile - Există numeroase dovezi care indică faptul că un consum mare de carne prăjită creşte riscul de apariţie a cancerului intestinal, dar şi a celui mamar, mai ales atunci când carnea este prăjită la temperaturi ridicate. Substanţele chimice formate în carnea prea arsă determină şi ele apariţia cancerului.

Mâncaţi mai puţin - Cele mai sigure metode de preparare a cărnii sunt fierberea, fierberea parţială în lichid şi la foc mic, sau coacerea în cuptorul cu microunde. Marinarea cărnii cu oţet sau cu suc de lămâie, înainte de pregătirea fripturilor pe grătar, previne apariţia substanţelor nocive în carne.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici