Căutarea formelor de viaţă pe Marte, amânată până în 2011

Lansarea sondei americane Mars Science Laboratory (MSL), care trebuie să determine dacă formele de viaţă au existat sau mai există încă pe Marte, a fost amânată cu doi ani, până în 2011, din motive tehnice, a anunţat, joi, NASA.

19 afișări
Imaginea articolului Căutarea formelor de viaţă pe Marte, amânată până în 2011

Mars Science Laboratory (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu vom putea fi pregătiţi pentru lansarea MSL la data sperată", în toamna lui 2009, a declarat, joi, Michael Griffin, administratorul NASA, în timpul unei conferinţe de presă. "Am amânat-o pentru 2011", a adăugat Griffin.

Posibilitatea lansărilor către Marte apare o dată la 26 de luni, din cauza alinierii planetelor, au adăugat experţii NASA, precizând că următoarea fereastră de lansare va exista între octombrie şi decembrie 2011.

La jumătatea lunii octombrie, NASA indicase că îşi menţine proiectul de lansare a sondei la sfârşitul anului 2009, în ciuda problemelor tehnice şi a unei depăşiri de buget cu care se confruntă.

Amânarea lansării va aduce o creştere de aproximativ 400 de milioane de dolari la bugetul alocat acestui proiect, care are ca scop să determine dacă vreo formă de viaţă a existat sau există în continuare pe Marte.

Costul proiectului a depăşit în prezent suma de 2,3 miliarde de dolari, potrivit estimărilor NASA, comparativ cu 1,63 miliarde de dolari, la începutul proiectului, în 2006.

Această amânare ar putea să însemne că şi alte proiecte de explorare a planetei, prevăzute pentru 2010 şi 2011, ar putea fi amânate şi ele, dar nicio anulare a acestora nu a fost prevăzută, a explicat NASA, care intenţionează să trimită o misiune cu echipaj uman pe Marte, până în 2037.

"Încercarea de lansare din 2009" a fost exclusă deoarece aceasta ar fi implicat "prea multe riscuri", a explicat Michael Griffin. "Un eşec ar fi fost de neconceput", a declarat Ed Weiler, administratorul asociat al agenţiei americane. Importanţa ştiinţifică a acestui proiect era mult prea mare, iar "investiţia făcută din banii contribuabililor ne obligă să fim absolut siguri că am făcut tot ce era posibil pentru a asigura succesul misiunii", a adăugat Weiler.

Problemele tehnice descoperite până în prezent, ce vizau mecanismul de acţionare a braţului articulat şi cel al roţilor sondei, nu au fost, deocamdată, rezolvate.

MSL include în total 31 de mecanisme, dar NASA nu a avut suficient timp să le testeze până în prezent. Problemele tehnice sunt provocate mai ales de defectele de fabricaţie ale pieselor.

Alimentată printr-o baterie nucleară, sonda poate să trimită cele mai bune instrumente pe planeta roşie, a patra din sistemul nostru solar şi a doua cea mai mică planetă, după Mercur.

Odată ce va atinge solul marţian, la un an după lansare, sonda, de mărimea unui vehicul 4x4, va colecta eşantioane de sol şi roci pe care le va analiza.

NASA a trimis deja pe Marte mai multe sonde de explorare.

Citeşte şi:

Sonda Phoenix a colectat primul eşantion de sol analizabil de pe Marte

Solul marţian, propice vieţii

Sonda Phoenix a descoperit substanţe potenţial toxice pe Marte

Anunţ şoc: Pe Marte ninge în fiecare noapte

Sonda marţiană Phoenix şi-a încheiat misiunea în spaţiu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici