China va realiza un zbor spaţial cu echipaj uman în iunie

China plănuieşte un zbor cu echipaj uman către modulul staţiei spaţiale Tiangong 1, pentru jumătatea lunii iunie, fiind primul zbor spaţial chinez cu echipaj uman din 2008 şi al patrulea din istoria explorării spaţiale a ţării.

375 afișări
Imaginea articolului China va realiza un zbor spaţial cu echipaj uman în iunie

China va realiza un zbor spaţial cu echipaj uman în iunie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Racheta care va transporta nava Shenzhou 9 în iunie a fost transportată pe un teren de lansare din nord-vestul Chinei, informează bbc.co.uk.

Potrivit agenţiei de presă de stat chineze Xinhua, nava va avea la bord trei astronauţi - printre care posibil şi o femeie - şi are ca destinaţie modului staţiei spaţiale Tiangong 1, unde astronauţii vor desfăşura experimente ştiinţifice.

Lansarea navetei Shenzhou 9 face parte din programul spaţial chinezesc, creat pentru a oferi acestei ţări o staţie spaţială permanentă, de 60 de tone, cu astronauţi la bord, care ar putea deveni operaţională în jurul anului 2020.

Pe 29 septembrie 2011, racheta Long March 2F a lansat Tiangong-1, primul modul din viitoarea staţie orbitală chinezească.

O lună mai târziu, China a reuşit să conecteze Tiangong-1 cu Shenzhou 8, un vehicul spaţial ce nu a avut astronauţi la bord. Stăpânirea procedurilor de conectare pe orbită, realizate atunci în premieră de China, reprezintă o etapă crucială în cucerirea spaţiului, reuşită deja de ruşi şi de americani încă din anii 1960.

Conectarea a fost realizată în cadrul unui program ce vizează înzestrarea Chinei, în decursul unui deceniu, cu o staţie orbitală, pe care un echipaj de astronauţi va putea să locuiască într-o deplină autonomie pentru mai multe luni, după modelul fostei staţii spaţiale ruseşti MIR şi al actualei Staţii Spaţiale Internaţionale (ISS).

China nu a fost acceptată să participe la proiectul Staţiei Spaţiale Internaţionale, realizat prin colaborarea a 16 naţiuni, din cauza, se pare, a obiecţiilor SUA.

Pe de altă parte, China a fost cea de-a treia ţară care a reuşit să trimită în mod independent un om în spaţiu, în 2003.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici