Cum afectează stresul financiar sănătatea. Sfaturi pentru gestionarea problemelor

  • Experţii explică modul în care grijile financiare pot afecta sănătatea şi măsurile practice pe care le puteţi lua pentru a păstra controlul.
  • Un sondaj realizat anul trecut a arătat că două treimi (66%) dintre terapeuţii BACUP consideră că preocupările legate de costul vieţii cauzează un declin al sănătăţii mentale a oamenilor.
285 afișări
Imaginea articolului Cum afectează stresul financiar sănătatea. Sfaturi pentru gestionarea problemelor

Cum afectează stresul financiar sănătatea. Sfaturi pentru gestionarea problemelor

Legătura dintre psihologie şi stresul legat de bani este bine cunoscută.

De ce afectează stresul financiar sănătatea?

Anxietatea poate părea uneori că totul este doar în propria minte, dar stresul se poate manifesta fizic în multe feluri.
 
„Afectează fiecare sistem, de la bătăile inimii, la respiraţie şi creier", spune Dr. Zoe Gotts, psiholog clinician consultant la London Sleep Centre.
 
Deşi un pic de stres poate fi un lucru bun, deoarece ne motivează să acţionăm şi ne menţine în siguranţă, pe termen lung poate fi dăunător, potrivit Independent.
 
„Un stres mai mare are ca rezultat răspunsul de luptă sau de fugă, care duce la creşterea nivelului de cortizol şi adrenalină", continuă Gotts. „Aceşti hormoni au potenţialul de a suprima sistemul digestiv, sistemul imunitar şi cel reproductiv şi perturbă semnificativ somnul”.

Semne şi simptome

Unele dintre semnele care arată că stresul banilor vă afectează sănătatea sunt mai evidente decât altele.
 
„Printre indicatorii cheie se numără somnul slab, iritabilitatea, energia scăzută şi lacrimogeneza", spune Simon Coombs, terapeut înregistrat la BACP, fondator şi director al Working Minds.
 
„Unii oameni nu au, de asemenea, poftă de mâncare şi nu beau suficientă apă. Este posibil ca noi - sau colegii - să ne luăm mai mult timp liber de la serviciu ca bolnavi decât în mod normal”.
 
Gotts spune că alte probleme care pot fi declanşate sau exacerbate includ: „Migrene, dureri de spate şi musculare, probleme gastro şi digestive, insomnie, hipertensiune arterială şi aritmie cardiacă”.

Alegeri nesănătoase

Pe lângă simptomele nedorite, stresul îi poate determina pe oameni să se angajeze în comportamente nesănătoase.
 
„De exemplu, mâncatul în exces, abuzul de alcool şi droguri, plus comportamente sedentare, cum ar fi privitul la televizor şi jocurile", spune Gotts. „Aceste comportamente pot înrăutăţi sănătatea şi finanţele unei persoane".
 
Consumul de junk food pentru efectul de dopamină sau mai multă cafea pentru a contracara nopţile nedormite, în timp ce nu are suficientă energie pentru a face exerciţii fizice, poate crea un cerc vicios.
 
O dietă proastă duce la inactivitate fizică şi creează, ca urmare, condiţii psihologice adverse, cum ar fi anxietatea şi depresia", avertizează Coombs. „Problemele fizice, cum ar fi obezitatea, diabetul şi bolile de inimă, toate acestea cresc riscul ca urmare a unei alimentaţii proaste, a exerciţiilor fizice puţine şi a unei sănătăţi mentale precare”.

Gestionarea stresului

Pentru a vă repune sănătatea pe drumul cel bun, experţii noştri spun că este vorba de a aborda simptomele stresului, precum şi cauza, primul pas fiind conştientizarea.
 
„Este vital să acordaţi atenţie corpului şi să observaţi când simţiţi impactul stresului", spune Gotts. „De exemplu, vi se pare dificil să vă relaxaţi? Vă simţiţi prea stresat pentru a vorbi cu ceilalţi? Vă este tulburat somnul?".
 
Exerciţiile fizice pot fi un antistres extrem de eficient şi nu trebuie să fie obositoare.
 
Serotonina produsă în mod natural ne permite să avem claritate în gândire, mai multă energie şi mai multă energie pentru a face faţă provocărilor vieţii", spune Coombs.
 
„O simplă plimbare în aer liber permite minţii să încetinească vârtejul său constant şi oferă o eliberare uşoară de endorfine, pentru a reduce anxietatea şi a încuraja acţiunea”.
 
Mâncatul unei diete echilibrate este, de asemenea, important, la fel ca şi căutarea de ajutor dacă aveţi nevoie de el: „Dacă sunteţi îngrijorat în legătură cu sănătatea dumneavoastră fizică sau mentală, trebuie să vă contactaţi medicul de familie şi, dacă este necesar, să vă programaţi o întâlnire de urgenţă la cabinetul local”.

Preluaţi controlul asupra finanţelor 

Poate fi tentant să vă ascundeţi capul în nisip în ceea ce priveşte problemele financiare.
 
Să acţionezi, în loc să amâni, poate fi incredibil de responsabilizant, chiar dacă poate părea înfricoşător la început", spune Coombs. „Indiferent dacă sunteţi la serviciu sau nu, este absolut esenţial să acţionaţi. Şi să faceţi acest lucru cu mintea cât mai limpede posibil”.
 
Luaţi măsuri practice pentru a vă controla finanţele, spune Gotts: „De exemplu, crearea unui buget realist şi identificarea domeniilor în care cheltuielile pot fi reduse”.

Căutaţi sprijin

Amintiţi-vă că, indiferent de poziţia pe care o aveţi, nu sunteţi niciodată, niciodată singur dacă sunteţi conştient de cine este acolo pentru a vă ajuta", spune Coombs.
 
„S-ar putea să aveţi nevoie de sfaturi de la un consilier financiar", spune Gotts, sau poate doriţi să vă adresaţi unui prieten sau unui membru al familiei pentru a discuta. „
 
Există o mulţime de organizaţii care vă pot ajuta cu o serie de probleme legate de bani.
 
Dacă vă luptaţi cu facturile la utilităţi, contactaţi furnizorul cât mai curând posibil pentru a discuta opţiunile pe care le aveţi.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici