Naveta spaţială Discovery va avea parte de o primire triumfală, joi, la muzeul unde va fi expusă

Naveta spaţială Discovery va fi primită cu toate onorurile, joi, la muzeul din Washington unde va fi expusă, marcând astfel sfârşitul oficial al programului navetelor americane, care a debutat în 1981.

220 afișări
Imaginea articolului Naveta spaţială Discovery va avea parte de o primire triumfală, joi, la muzeul unde va fi expusă

Naveta spaţială Discovery va avea parte de o primire triumfală, joi, la muzeul unde va fi expusă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Discovery, cea mai veche din cele trei navete americane rămase în serviciu până în 2011, a avut parte de o sosire spectaculoasă la Washington, marţi, ajungând în capitala americană pe spatele unui avion Boeing 747 modificat de NASA, care a decolat de la Centrul spaţial Kennedy din apropiere de Cape Canaveral din statul Florida.

Înainte de a ateriza pe aeroportul internaţional Dulles din apropiere de Washington, avionul a survolat capitala americană la altitudine joasă, permiţând unei mulţimi numeroase de oameni să admire naveta Discovery, aflată în aer pentru ultima dată.

Naveta Discovery va fi expusă la Centrul Steven Udvar-Hazy, o anexă a Muzeului naţional al aerului şi spaţiului, aflat în apropiere de aeroportul din Dulles.

Ceremonia ce marchează predarea oficială a navetei de către NASA conducerii muzeului va începe la ora 15.00 GMT. Discovery va fi primită de un comitet alcătuit din 14 dintre cei 31 astronauţi încă în viaţă care au fost comandanţi ai acestei navete, inclusiv actualul director al NASA, Charles Bolden.

Charles Bolden va rosti un discurs, la fel ca şi senatorul John Glenn, fost astronaut, în vârstă de 90 de ani, care a efectuat primul zbor orbital american, în 1962, şi este cea mai în vârstă persoană care a zburat, la 77 de ani, la bordul navetei Discovery.

Discovery va lua locul la Centrul Steven Udvar-Hazy navetei Enterprise, un prototip care nu a zburat niciodată în spaţiu.

Enterprise va fi montată pe spatele aceluiaşi avion Boeing B747 care a transportat-o pe Discovery şi va fi dusă în zilele următoare la New York, unde va fi expusă în permanenţă la Intrepid Sea, Air and Space Museum.

Discovery a efectuat ultimul ei zbor pe orbita terestră în februarie-martie 2011, rămânând conectată în cadrul unei misiuni de 13 zile la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), ce a fost construită cu ajutorul navetelor americane.

Primul ei zbor a avut loc în august 1984. În 27 de ani, Discovery a parcurs 241 de milioane de kilometri şi a petrecut în spaţiu 352 de zile.

Celelalte două navete - Endeavour şi Atlantis - vor fi expuse la California Science Center din Los Angeles, respectiv Kennedy Space Center din Florida.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici