Poluanţii din Asia ajung în stratosferă şi circulă deasupra globului timp de mai mulţi ani

Poluanţii, în creştere puternică în Asia odată cu dezvoltarea economică a regiunii în ultimii ani, sunt transportaţi în stratosferă în timpul sezonului musonic şi circulă în jurul globului timp de mai mulţi ani, potrivit unui studiu publicat în Statele Unite.

144 afișări
Imaginea articolului Poluanţii din Asia ajung în stratosferă şi circulă deasupra globului timp de mai mulţi ani

Poluanţii din Asia ajung în stratosferă şi circulă deasupra globului timp de mai mulţi ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bazându-se pe observaţii transmise prin satelit şi modele informatice, cercetătorii au determinat că puternica circulaţie a vântului vara, legată de musonul asiatic, transportă rapid aerul de la suprafaţa Pământului în straturile înalte ale atmosferei.

Aceste mişcări ascendente transportă particule de carbon, oxid de sulf şi de azot, precum şi alţi poluanţi, pentru a atinge stratosfera, la o altitudine de 32-40 de kilometri.

"Musonul este unul dintre cele mai puternice sisteme de circulaţie atmosferică de pe planetă şi acest fenomen sezonier se produce chiar deasupra unei regiuni foarte poluate", explică William Randel, om de ştiinţă la Centrul de cercetare atmosferică (NCAR), unul dintre principalii autori ai acestor articole apărute în revista americană Science, datată din 26 martie.

"Consecinţa este că musonul oferă un mijloc de transport al acestor poluanţi în stratosferă", adaugă el.

După ce ajung în stratosferă, aceşti poluanţi circulă în jurul Pământului timp de mai mulţi ani, înainte de a cădea din nou în atmosferă, unde se dezintegrează.

Studiul sugerează că impactul poluării din Asia în stratosfera terestră ar putea creşte puternic în cursul următoarelor decenii, din cauza creşterii activităţii industriale a Chinei şi a altor economii în dezvoltare din regiune.

În plus, schimbarea climatică ar putea altera musonul în Asia, fără să se ştie încă dacă se va ajunge la o intensificare sau scădere a curenţilor ascendenţi care transportă aceşti poluanţi în stratosferă, precizează cercetătorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici