Prea multă sau prea puţină vitamina A poate creşte riscul de cancer, arată un nou studiu

Publicat: 30 08. 2025, 08:12
Healthy food nutrition dieting concept. Assortment of high vitamin A sources. Carrots, nuts, broccoli, butter, cheese, avocado, apricots, seeds, eggs.

Cercetătorii au comparat peste 3.700 de pacienţi cu cancer cu aproape 3.000 de pacienţi fără această boală.

Rezultatele, publicate în revista Nutrients, indică o relaţie în formă de U: cele mai mari riscuri de cancer au fost observate la persoanele cu cel mai mic şi cel mai mare consum de vitamina A. Asocierea a fost mai puternică pentru cancerele de esofag, sân, rect şi stomac.

Studiul are însă limitări importante. Datele despre alimentaţie s-au bazat pe chestionare în care pacienţii şi-au amintit ce mâncaseră – o metodă care poate fi imprecisă. Plus că cercetarea s-a făcut doar pe o populaţie vietnameză din spitale, ceea ce înseamnă că rezultatele s-ar putea să nu se aplice şi altor grupuri etnice, conform EatingWell.

Conform recomandărilor americane, bărbaţii au nevoie de 900 micrograme de vitamina A pe zi, iar femeile de 700. Cantităţile cresc la 770 micrograme în sarcină şi 1.300 în timpul alăptării.

Vitamina A se găseşte în morcovi, dovleci, cartofi dulci, spanac, ton şi ficat de vită.

Cercetătorii subliniază că prevenirea cancerului nu se rezumă la un singur nutrient. O dietă antiinflamatoare bogată în fructe, legume, nuci şi cereale integrale, combinată cu exerciţii fizice regulate şi evitarea alcoolului şi tutunului rămân principalele strategii de prevenţie.