Sindromul morţii subite a sugarului ar putea fi provocat de o anomalie a creierului

Sindromul morţii subite a sugarului (SMSS) - care afectează copiii cu vârste sub un an şi este un fenomen pentru care medicii nu au găsit încă o explicaţie exactă - ar putea fi provocat de o anomalie a creierului - deficitul de serotonină, potrivit unui studiu publicat de The Independent.

145 afișări
Imaginea articolului Sindromul morţii subite a sugarului ar putea fi provocat de o anomalie a creierului

Sindromul morţii subite a sugarului ar putea fi provocat de o anomalie a creierului (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Cercetătorii de la Spitalul pentru copii din Boston au descoperit că sugarii care au murit subit în timpul somnului aveau în creier un nivel mai scăzut al neurotransmiţătorului serotoninei şi al enzimei care ajută această substanţă să ajungă în sânge.

Mai precis, bebeluşii aveau mai puţini receptori de serotonină în sânge, potrivit cercetării publicate în Journal of the American Medical Association (JAMA).

Anomaliile au fost descoperite în partea inferioară a creierului, în bulbul rahidian.

Serotonina şi modul în care este procesată în creier ajută la coordonarea respiraţiei, tensiunii arteriale, sensibilităţii la dioxid de carbon şi temperatură, dar şi a ritmului cardiac.

Copiii care suferă din cauza acestor anomalii pot muri subit în timpul somnului pentru că aceste funcţii nu pot fi controlate de sistemul nervos.

Dacă copilul suferă de un deficit de serotonină sau doarme pe burtă, fiind expus riscului de a inspira aerul pe care-l expirase anterior, sistemul lacunar din bulbul rahidian ar putea să nu poată detecta problema şi "transmite" copilului să acţioneze.

Printre teoriile care încearcă să explice SMSS este aceea că bebeluşii nu sunt capabili să producă o reacţie imună potrivită la bacteriile care se găsesc în căile respiratorii superioare.

Pentru a se evita SMSS, medicii recomandă culcarea bebeluşului pe spate, utilizarea unor saltele mai dure, evitarea culcării în acelaşi pat a doi copii, precum şi renunţarea la fumat pe timpul sarcinii sau în preajma copilului.

O altă explicaţie posibilă ar fi că anumiţi bebeluşi au o predispoziţie genetică pentru SMSS, iar infecţiile şi toxinele bacterieme ar putea provoca o reacţie inflamatorie excesivă, fatală, au indicat într-un studiu anterior specialiştii de la Fundaţia britanică pentru studierea SMSS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici