Space: rocile de pe Terra ar putea dezvălui de ce Marte a devenit o planetă stearpă

Rocile de pe Pământ ar putea ajuta la rezolvarea misterului privind momentul în care planeta roşie a devenit una rece şi stearpă.

646 afișări
Imaginea articolului Space: rocile de pe Terra ar putea dezvălui de ce Marte a devenit o planetă stearpă

Sursa Foto - NASA

Mulţumită roboţilor trimişi, s-a aflat că pe Marte a existat cândva apă lichidă şi  o atmosferă prielnică care menţinea planeta roşie mult mai caldă.

Dar astronomii cunosc foarte puţine lucruri despre cum s-a format atmosfera marţiană şi despre cum a dispărut.

Acum, datorită unor roci din Duluth, Minnesota, oamenii de ştiinţă au o nouă teorie, transmite Space 

Se pare că rocile din Duluth au o compoziţie minerală bogată în fier, similară cu rocile de pe Marte.

Prin experimentare, cercetătorii au descoperit că procesul de serpentinizare în aceste roci bogate în fier (adică atunci când rocile din mantaua Pământului intră în contact cu apa şi creează hidrogen), este de cinci ori mai robust decât la alte tipuri de roci.

Când rocile eliberează hidrogen prin serpentinizare, acel hidrogen intră în atmosferă, unde se combină cu alte gaze pentru a crea un efect de seră,  necesar pentru a menţine o planetă caldă.

"Serpentizarea produce, de asemenea, minerale unice şi compuşi organici reduşi care ar putea alimenta ecosistemele şi s-ar putea combina cu alte ingrediente pentru a forma elementele constitutive pentru apariţia vieţii", a declarat Dr. Benjamin Tutolo, profesor asociat de geosciinţe la Universitatea din Calgary, care a fost autorul principal al unei lucrări despre aceste descoperiri.
 
Cu toate acestea, tipul de serpentinizare care ar fi avut loc în istoria străveche a planetei roşii, conform acestei teorii, nu este ceva obişnuit pe Pământ.
"Aşadar, înţelegerea acelor roci pe care le-au descoperit la baza craterului Jezero va necesita o vizualizare prin prisma noilor noastre rezultate din Complexul Duluth din Minnesota", a declarat Tutolo.
 
"Importanţa studierii planetei Marte este că nu are plăci tectonice, toate rocile care se află acolo sunt acolo de cel puţin 3,5 miliarde de ani. Avem fragmente marţiene pe Pământ care datează din acea perioadă", a declarat Tutolo
 
Astfel, putem da răspuns la multe întrebări: dacă Soarele era mai rece atunci, cum a afectat asta suprafaţa planetelor? De ce a durat atât de mult timp evoluţia biologică pentru a porni? De ce a durat atât de mult timp ca organismele să populeze continentele?" şi aşa mai departe.

Deşi nu am adus încă roci de pe Marte pe Pământ care să permită oamenilor de ştiinţă să confirme această teorie şi mai trebuie să aşteptăm până în 2033 ca să fie transportate rocile marţiene colectate de roverul Perseverance, roverul Curiosity de la NASA le-a dat cercetătorilor un avans. "Cel mai tare lucru la Curiosity este că are capacitatea de a analiza rocile  cu laboratorul său mobil. A arătat deja unele indicii că s-a produs serpentinizare pe Marte", a spus Tutolo.

Următorul pas pentru cercetători este să descopere de ce atmosfera marţiană s-a evaporat, lăsând planeta rece şi stearpă aşa cum este astăzi. Echipa este încântată să continue să studieze geologia lui Marte pentru potenţialele sale implicaţii asupra formării sistemului solar. 

O variantă ar fi că activitatea geologică a planetei s-a diminuat, iar cercetătorii cred că Marte a avut cândva un câmp magnetic precum cel al Pământului, dar nucleul său de fier care l-a generat s-a oprit cu miliarde de ani în urmă, iar asta ar fi principala cauză pentru care planeta roşie se află în situaţia actuală. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici