STUDII A fost descoperită cauza care ar putea creşte incidenţa cancerului la sân. Ce conţin deodorantele

  • Dezbaterea veche de zeci de ani privind posibilitatea ca deodorantele să ducă la apariţia cancerului la sân a fost reaprinsă în comunitatea ştiinţifică odată cu publicarea a două noi studii.
  • Accentul a fost pus pe rolul aluminiului, utilizat adesea în deodorante pentru a reduce transpiraţia, care poate acţiona ca un estrogen asupra anumitor receptori mamari.
Urmărește
4647 afișări
Imaginea articolului STUDII A fost descoperită cauza care ar putea creşte incidenţa cancerului la sân. Ce conţin deodorantele

STUDII A fost descoperită substanţa care ar putea fi responsabilă de creşterea incidenţei cancerului la sân

În timp ce unele studii din trecut au afirmat că nu există nicio legătură între aluminiul utilizat în deodorante şi cancerul la sân, două noi publicaţii au confirmat efectele toxice ale sărurilor de aluminiu prezente în deodorante şi potenţialul lor cancerigen asupra celulelor mamare.

Studiile au fost realizate de un grup de cercetători de la Fondation des Grangettes şi de la Centre d'Onco-Hématologie, în colaborare cu Universitatea din Oxford şi conduse de oamenii de ştiinţă elveţieni André-Pascal Sappino şi Stefano Mandriota.
 
Cercetătorii au efectuat o serie de teste pe celule de hamster şi au demonstrat că celulele mamiferelor, inclusiv cele din glanda mamară (situată în sânii femeilor), atunci când sunt expuse in vitro la săruri de aluminiu "au încorporat rapid acest metal", potrivit Euronews.
 
Studiile au arătat că, la 24 de ore de la expunere, în aceste celule a apărut o instabilitate genomică sub forma unei alterări a structurii şi a numărului de cromozomi.
 
Studiile au precizat că acest lucru este cunoscut ca apărând în timpul transformărilor maligne cauzate de agenţi cancerigeni dovediţi şi, prin urmare, "confirmă potenţialul cancerigen" al aluminiului asupra celulelor mamare.

Cel mai răspândit cancer din lume

Până la sfârşitul anului 2020, au fost depistate 7,8 milioane de femei care trăiesc cu un diagnostic de cancer la sân pus în ultimii cinci ani, ceea ce îl face cel mai răspândit cancer din lume, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
 
Cancerul la sân nu este o boală transmisibilă sau infecţioasă, iar motivele pentru care se dezvoltă nu sunt pe deplin înţelese.
 
OMS spune că aproximativ jumătate din cazurile de cancer la sân se dezvoltă la femeile care nu au niciun factor de risc identificabil, în afară de sex (feminin) şi vârstă (peste 40 de ani).
 
Anumiţi factori cresc riscul de cancer la sân, printre care se numără vârsta, obezitatea, consumul nociv de alcool, istoricul familial de cancer la sân, istoricul de expunere la radiaţii, consumul de tutun şi terapia hormonală postmenopauză.
 
Noile studii spun că observaţiile, pentru prima dată, identifică o substanţă chimică din mediul înconjurător care ar putea fi responsabilă de creşterea incidenţei cancerului la sân.
 
Studiile subliniază, de asemenea, că incriminarea sărurilor de aluminiu în carcinogeneza sânului aminteşte de istoria azbestului şi că sărurile de aluminiu nu sunt folosite doar în deodorantele antiperspirante, ci şi în alte produse cosmetice, cum ar fi produsele de protecţie solară.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici