STUDIU Utilizarea frecventă a produselor de îndreptare a părului poate creşte riscul de cancer uterin

  • Produsele de îndreptare a părului pot creşte semnificativ riscul de apariţie a cancerului uterin în rândul celor care le folosesc frecvent, sugerează un studiu amplu publicat luni.
  • Cercetătorii au constatat că riscul de cancer uterin este de peste două ori şi jumătate mai mare în cazul femeilor care au folosit produse de îndreptare a părului.
3502 afișări
Imaginea articolului STUDIU Utilizarea frecventă a produselor de îndreptare a părului poate creşte riscul de cancer uterin

STUDIU Utilizarea frecventă a produselor de îndreptare a părului poate creşte riscul de cancer uterin

Am estimat că 1,64% dintre femeile care nu au folosit niciodată produse de îndreptat părul vor ajunge să dezvolte cancer uterin până la vârsta de 70 de ani, dar pentru utilizatoarele frecvente, acest risc creşte la 4,05%", a declarat într-un comunicat conducătoarea studiului, Alexandra White de la Institutul Naţional pentru Siguranţa Sănătăţii Mediului (NIEHS) din SUA.

Cu toate acestea, este important să punem aceste informaţii în context. Cancerul uterin este un tip de cancer relativ rar", a adăugat ea.
 
Cancerul uterin este cel mai frecvent cancer ginecologic în Statele Unite, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), cu rate în creştere, potrivit The Guardian.
 
Cercetătorii au urmărit 33.947 de femei de diferite rase, cu vârste cuprinse între 35 şi 74 de ani, timp de aproape 11 ani în medie. În acest timp, 378 de femei au dezvoltat cancer uterin.
 
După ce cercetătorii au luat în calcul ceilalţi factori de risc ai participantelor, şansele de a dezvolta cancer uterin au fost de peste două ori şi jumătate mai mari pentru femeile care au folosit produse de îndreptare a părului de mai mult de patru ori în anul precedent.
 
Utilizarea mai puţin frecventă a produselor de îndreptare în ultimul an a fost, de asemenea, asociată cu un risc ridicat de cancer uterin, dar diferenţa nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic, ceea ce înseamnă că s-ar putea să cauzat de simpla folosire.
 
Studii anterioare au arătat că aparatele de îndreptat părul conţin aşa-numitele substanţe chimice care perturbă sistemul endocrin. Produsele au fost asociate anterior cu riscuri mai mari de cancer mamar şi ovarian.
 
Aceste constatări sunt primele dovezi epidemiologice de asociere între utilizarea produselor de îndreptare şi cancerul uterin", au scris White şi colegii săi în Journal of the National Cancer Institute. „Sunt necesare mai multe cercetări pentru a ... identifica substanţele chimice specifice care determină această asociere observată”.
 
Legătura dintre utilizarea produselor de îndreptare şi cancerul uterin nu a fost diferită în funcţie de rasă în cadrul studiului.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici