Vaccinarea fetelor de clasa a IV-a împotriva cancerului de col uterin, în noiembrie

Vaccinarea fetelor de clasa a IV-a împotriva cancerului de col uterin ar putea începe la sfârşitul lunii noiembrie, a declarat, joi, Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

287 afișări
Imaginea articolului Vaccinarea fetelor de clasa a IV-a împotriva cancerului de col uterin, în noiembrie

Vaccinarea fetelor de clasa a IV-a împotriva cancerului de col uterin, în noiembrie (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Nicolăescu a spus, joi, că vaccinarea fetelor de clasa a IV-a împotriva cancerului de col uterin ar putea începe la sfârşitul lunii noiembrie. Ministrul a mai spus că familiile care nu vor dori să vaccineze copiii vor da o declaraţie pe proprie răspundere, prin care îşi asumă riscurile.

Campania de vaccinare costă anual 30 de milioane euro, în timp ce tratarea bolii costă 70 de milioane euro.

Vaccinul împotriva cancerului de col uterin este cuprins în programele de imunizare în 17 state din Europa, majoritatea susţinute de stat şi doar în cinci ţări plătite de cei care vor să se vaccineze, a anunţat luni, directorul Institutului "Matei Balş" din Capitală, Adrian Streinu Cercel.

Iniţial, ministrul Sănătăţii anunţase că vaccinarea ar putea începe în România în octombrie.

Cancerul de col uterin este o boală vindecabilă în proporţie de sută la sută. Cu toate acestea, la fiecare 18 minute o femeie moare în Europa din cauza maladiei, iar în lume, din două în două minute este înregistrat câte un deces cu aceeaşi cauză.

Aproape 2.000 de femei mor anual în România din cauza cancerului de col uterin, adică în medie cinci femei pe zi. Totodată, în fiecare an sunt înregistrate 3.500-4.000 de cazuri noi, din care doar câteva sute în fază incipientă.

În România există două tipuri de vaccin, unul care oferă protecţie împotriva anumitor tipuri de virus HPV şi altul care poate oferi protecţie nu numai împotriva anumitor tipuri ale virusului HPV uman ce pot duce la apariţia cancerului de col uterin, dar şi împotriva altor tipuri de virusuri HPV uman care pot produce alte tipuri de cancer, cum ar fi cel vulvar, sau pot duce la apariţia verucilor genitale.

Cancerul de col uterin este a doua cauză de deces oncologic la femei şi generează în lume, anual, peste 270.000 de decese. Boala apare când infecţia cu papilomavirus uman devine persistentă şi progresează spre cancer. Până la 80 la sută dintre femeile active sexual se vor infecta cu papilomavirus uman cândva în cursul vieţii, riscul persistenţei infecţiei crescând cu vârsta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici