Vestigiile unei culturi vechi de 3.000 de ani, descoperite în China (Galerie Foto)

Vestigiile unei culturi vechi de aproximativ 3.000 de ani au fost descoperite într-un sat izolat din nordul Chinei, considerat leagănul civilizaţiei chineze.

240 afișări
Imaginea articolului Vestigiile unei culturi vechi de 3.000 de ani, descoperite în China (Galerie Foto)

Vestigiile unei culturi vechi de 3.000 de ani, descoperite în China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Arheologii au descoperit în vastul cimitir din Yangshe, amplasat la aproximativ o sută de kilometri de Fluviul Galben, în provincia numită în prezent Shanxi, numeroase vestigii care oferă informaţii despre statul Jin şi remarcabila lui diversitate culturală.

Dacă în alte părţi ale lumii aceste comori ar declanşa pasiunea mediului universitar, în China, una dintre cele mai vechi civilizaţii din lume, ele reprezintă doar vestigiile unei epoci printre atâtea altele, din care unele nici nu au fost, deocamdată, descoperite.

"De la sfârşitul anilor '80 ne aflăm în plină epocă de aur a arheologiei din China", a declarat Ji Kunzhang, cercetător în cadrul Institutului arheologic din Shanxi, conducătorul şantierului arheologic de la Yangshe.

În provincia estică Anhui, sute de obiecte din jad au fost dezgropate, printre ele numărându-se şi prima sculptură din China ce reprezintă un animal (porc), un obiect de aproximativ 88 de kilograme ce datează din neolitic.

În 2007, peste 10.000 de obiecte de porţelan şi alte antichităţi au fost recuperate, la 700 de ani după ce s-au scufundat în Marea Chinei de Sud, în apropierea insulei Xisha. Corabia pe care se aflau urma, probabil, "drumul maritim al mătăsii", care conducea spre Asia de Sud-Est.

În cimitirul din Yangshe, unul dintre cele mai extraordinare situri arheologice, s-au descoperit 48 de care de luptă şi rămăşiţele a 105 cai, ce au fost înmormântaţi împreună cu un fost conducător al statului Jin, care s-a remarcat pentru campaniile sale militare, în timpul dinastiei Zhou din Vest (1120 - 781 î.Cr.).

Această descoperire nu are echivalent, din punctul de vedere al mărimii, în epoca dinastiilor Shang şi Zhou (1600 - 256 î.Cr.) şi este cu mult mai veche decât celebra armată alcătuită din figurine din lut ars din Xi'an, descoperită în provincia vecină Shaanxi. Aceasta a fost descoperită în mormântul lui Qin Shihuang, primul împărat al Chinei, şi este mai recentă cu 600 de ani, a declarat Ji.

Câteva care din Yanghse sunt atelaje de ceremonie, lăcuite şi vopsite în roşu, decorate cu piese din bronz.

"Am numărat cel puţin 105 cai. Credem că aceştia au fost drogaţi şi îngropaţi de vii, deoarece unii aveau capetele ridicate, iar alţii aveau picioarele legate", a declarat Kunzhang.

Statul Jin a existat în timpul dinastiei Zhou, care a fost împărţită în două perioade: Zhou din Vest şi Zhou din Est.

Cimitirul a fost descoperit pentru prima oară în 1992, dar fondurile necesare efectuării unor săpături arheologice de amploare au fost obţinute abia în 1996. De atunci, 19 morminte au fost excavate şi a fost nevoie de patru ani pentru a finaliza săpăturile la cele care conţineau atelajele.

Din acel moment, fondurile au fost deblocate în mod "miraculos", pe măsură ce arheologii semnalau tot mai multe descoperiri importante.

În luna martie, autorităţile vor începe construcţia primului muzeu dedicat statului Jin.

Muzeul va fi inaugurat în 2010, va necesita o investiţie de 100 de milioane de yuani (aproximativ 11 milioane de euro) şi va adăposti obiectele recuperate din cele 19 morminte ale demnitarilor Jin şi ale soţiilor acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici