Atenţie la insomnie: conform unui studiu, riscul de infarct creşte cu 69%

Cercetătorii au arătat că somnul mai puţin de 5 ore pe noapte poate duce la probleme cardiovasculare grave.

2645 afișări
Imaginea articolului Atenţie la insomnie: conform unui studiu, riscul de infarct creşte cu 69%

Atenţie la insomnie: conform unui studiu, riscul de infarct creşte cu 69%

Insomnia este văzută, cel mai adesea, „doar” ca o problemă enervantă, adesea subestimată, însă ideal ar fi să fie ţinută atent sub observaţie.

Potrivit unui studiu recent publicat în revista ştiinţifică Clinical Cardiology, dormitul mai puţin de 5 ore pe noapte creşte riscul de a suferi un infarct cu 69%.

Insomnie înseamnă când afecţiunea durează cel puţin 3 luni consecutive sau mai mult. Această afecţiune poate fi accentuată şi de niveluri ridicate de stres sau probleme fizice cronice care duc la durere şi la disconfort.

Fără diferenţe de sex

Cercetarea a inclus 153.881 de persoane care suferă de insomnie şi 1.030.375 de persoane care nu suferă de asta, din 6 ţări diferite şi cu vârsta peste 18 ani.

Rezultatele au arătat o creştere semnificativă a riscului de atac de cord, cu 69%, la persoanele care suferă de insomnie. În plus, nu s-au găsit diferenţe deosebite de risc în funcţie de vârstă şi sex, fiind vorba despre o uşoară prevalenţă a riscului de atac de cord la femei comparativ cu bărbaţii.

„Descoperirile noastre au arătat că insomnia creşte riscul de infarct miocardic cu 69%, aşa că pacienţii ar trebui educaţi cu privire la importanţa somnului, iar somnul ar trebui să fie încorporat în ghidurile de prevenire primară cardiovasculară.

Pentru a combate insomnia trebuie să consultaţi un medic, deoarece pot fi alte tulburări medicale sau psihiatrice de somn care o pot provoca”, a explicat pentru MNT unul dintre autorii studiului, Hani Aiash, profesor la Spitalul Universitar din New York.

De evitat dispozitivele electronice seara

Profesorul Aiash a propus apoi linii directoare pentru îmbunătăţirea calităţii somnului, prevenirea insomniei şi, în consecinţă, şi a atacurilor de cord:

„În primul rând, trebuie să conştientizăm cât de periculoasă poate fi insomnia. Trebuie tratată ca nişte patologii mai cunoscute precum hipertensiunea arterială, sau mai degrabă ca un factor de risc pentru sănătatea cardiovasculară.

Este important ca medicii să educe pacienţii cu privire la importanţa somnului în menţinerea unei inimi sănătoase. Lucrurile importante de făcut? Mentineţi un ciclu regulat somn-trezire, chiar şi în weekend, evitaţi folosirea dispozitivelor electronice seara, precum şi aportul de cofeină la sfârşitul zilei.

De asemenea, aveţi grijă să nu vă prelungiţi prea mult odihna de după-amiază, în timp ce activitatea fizică şi exerciţiile fizice din timpul zilei favorizează somnul”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici