Potrivit lui Cue, motivul scăderii este explozia serviciilor de inteligență artificială generativă precum ChatGPT sau Perplexity, pe care tot mai mulți utilizatori le preferă în detrimentul motoarelor de căutare tradiționale.
Google și-a pierdut supremația în căutările online, dar a devenit lider global în brevetele pentru AI generativă
Google conduce și în clasamentul general pentru brevete AI din SUA, urmat de Microsoft, IBM, Samsung și Capital One. La nivel global, Google este pe primul loc, urmat de Huawei și Samsung.
Cererile de brevete în SUA pentru AI generativă (generează text, imagini, videoclipuri sau alte tipuri de date utilizând modele generative) au crescut cu 56% în 2024, ajungând la 51.487, iar brevetele acordate au crescut cu 32%.
În clasamentul brevetelor pentru AI agentică (sisteme care acționează autonom, luând decizii în timp real și adaptându-se contextului operațional) în SUA, Google și Nvidia sunt pe primele locuri, urmate de IBM, Intel și Microsoft.
Google și Nvidia conduc la nivel global
La nivel global, Google și Nvidia conduc, iar trei universități chineze se află în top 10, evidențiind competiția puternică a Chinei cu SUA.
În domeniul AI generativă la nivel global, Google este tot lider, însă șase din primele zece poziții sunt ocupate de companii sau universități chineze. Microsoft este pe locul trei, iar Nvidia și IBM sunt și ele în top 10.
În SUA, Google și Microsoft conduc clasamentul cererilor de brevet pentru AI generativă, depășind IBM, fostul lider.
AI generativă reprezintă 17% din cererile de brevete AI în SUA, iar AI agentică 7%. La nivel global, 23% din cereri sunt pentru AI generativă și 5% pentru AI agentică.
Chiar dacă depunerile de brevete nu reflectă direct inovația, ele arată zonele în care există interes major de cercetare.
Studiul acoperă perioada februarie 2024 – aprilie 2025.
Google și-a pierdut supremația în căutările online
Recent, acțiunile companiei-mamă a Google, Alphabet, s-au prăbușit la bursă și nu fără motiv: un director foarte înalt ierarhic, din cadrul Apple a dezvăluit că, în ultimele două luni, volumul de căutări efectuate prin Google pe browserul Safari a scăzut.
Este pentru prima dată în peste 20 de ani când se întâmplă acest lucru.
„Nu am mai văzut o astfel de scădere din 2003 încoace”, a spus Eddie Cue, vicepreședinte senior pe zona de servicii al Apple, în timpul audierii din procesul intentat de Departamentul Justiției din SUA împotriva Google, în cadrul acuzațiilor de practici anticoncurențiale.