Israelul se confruntă cu avertismente din partea Marii Britanii, Franței și Canadei

Publicat: 20 05. 2025, 07:40
WASHINGTON DC, UNITED STATES - FEBRUARY 5: U.S. Secretary of Defense Pete Hegseth welcomes Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu with an official ceremony at the Pentagon in Washington, United States on February 5, 2025. Celal Gunes / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Premierul britanic Keir Starmer, președintele francez Emmanuel Macron și premierul canadian Mark Carney au criticat în declarația lor comună blocarea ajutorului de către Israel și amenințările unor miniștri israelieni privind strămutarea în masă a palestinienilor.

„Nu vom rămâne pasivi în timp ce guvernul Netanyahu continuă aceste acțiuni grave. Dacă Israelul nu încetează noua ofensivă militară și nu ridică restricțiile asupra ajutorului umanitar, vom lua măsuri concrete în răspuns”, au declarat cei trei lideri.

Aceștia au adăugat: „Ne angajăm să recunoaștem un stat palestinian ca o contribuție la realizarea unei soluții cu două state și suntem pregătiți să colaborăm cu alții în acest scop”.

Declarația a venit în același timp cu o cerere comună a 22 de țări – printre care Marea Britanie, Franța și Canada – ca Israelul să „permită imediat reluarea integrală a ajutorului în Gaza”, subliniind că populația teritoriului „se confruntă cu foametea”.

Blocaj total in Gaza menținut de Israel

Israelul a menținut Gaza într-un blocaj total al ajutorului umanitar din 2 martie, dar a anunțat luni că va permite intrarea unui număr limitat de camioane cu provizii. Premierul Benjamin Netanyahu a explicat că accesul limitat la ajutor se datorează faptului că „imaginile foametei în masă” din Gaza ar putea afecta legitimitatea războiului țării sale.

Declarația celor trei țări occidentale a afirmat că „refuzul Israelului de a acorda asistență umanitară esențială populației civile este inacceptabil și riscă să încalce dreptul internațional umanitar”. De asemenea, aceasta a condamnat „limbajul abominabil folosit recent de membrii guvernului israelian”, care amenință cu relocarea civililor palestinieni.

Netanyahu acuza furios Occidentul de susținerea unor noi atrocități

Netanyahu a respins aceste acuzații printr-o declarație furioasă, în care a afirmat că „cerând Israelului să pună capăt unui război defensiv pentru supraviețuirea noastră înainte ca teroriștii Hamas de la granița noastră să fie distruși și cerând un stat palestinian, liderii de la Londra, Ottawa și Paris oferă o recompensă uriașă pentru atacul genocid asupra Israelului din 7 octombrie, invitând la noi atrocități”.

Premierul israelian a declarat că „războiul se poate termina mâine dacă ostaticii rămași sunt eliberați, Hamas depune armele, liderii săi criminali sunt exilați și Gaza este demilitarizată. Nu se poate aștepta ca nicio națiune să accepte mai puțin și Israelul cu siguranță nu o va face”.

Între timp ofensiva continuă în Gaza

Armata israeliană și-a intensificat ofensiva în Gaza, ca parte a răspunsului la atacul Hamas din 7 octombrie 2023, care a dus la moartea a 1.218 persoane din partea israeliană, în majoritate civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe cifre oficiale.

Ministerul Sănătății din Gaza a raportat luni că cel puțin 3.340 de persoane au fost ucise de la reluarea atacurilor israeliene pe 18 martie, numărul total al victimelor războiului ajungând la 53.486.