Klaus Iohannis se va întâlni la Bruxelles cu Jean-Claude Juncker, după criticile adresate majorităţii parlamentare privind reforma justiţiei/ UPDATE: Tăriceanu: Şi noi ne vom întâlni cu preşedintele CE

Preşedintele Klaus Iohannis se va deplasa la Bruxelles pe 31 ianuarie, pentru o întâlnire cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, anunţă Executivul Uniunii Europene. Potrivit Administraţiei prezidenţiale, şeful statului va avea o întâlnire şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, unul dintre subiecte fiind modificările aduse legilor Justiţiei.

1414 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis se va întâlni la Bruxelles cu Jean-Claude Juncker, după criticile adresate majorităţii parlamentare privind reforma justiţiei/ UPDATE: Tăriceanu:  Şi noi ne vom întâlni cu preşedintele CE

BREAKING: Klaus Iohannis se va întâlni la Bruxelles cu Jean-Claude Juncker, după criticile adresate majorităţii parlamentare privind reforma justiţiei

Potrivit agendei prezentate de Comisia Europeană, pe 31 ianuarie va avea loc o conferinţă de presă comună a preşedintelui Klaus Iohannis cu Jean-Claude Juncker.

Klaus Iohannis va participa şi la reuniunea Colegiului Comisarilor UE, precum şi la un dineu de lucru, afirmă surse citate de Agenzia Nova.

Iohannis, întâlnire cu Junker: Se va discuta şi despre modificările aduse legilor justiţiei

"Vizita Preşedintelui României la Bruxelles are loc în urma invitaţiei care i-a fost adresată, în luna decembrie 2017, de către Preşedintele Comisiei Europene. După întrevederea cu Jean-Claude Juncker, Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu membrii Colegiului Comisiei. Cu acest prilej, vor fi abordate subiecte legate de pregătirea Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, precum şi teme de actualitate ale agendei europene vizând, în principal, procesul de consolidare a Uniunii Europene. Pe agendă se vor afla şi negocierile privind noul cadru financiar al UE post-2020, aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare, securitatea externă şi internă a Uniunii şi aspecte legate de relaţiile externe ale Uniunii, cu accent pe procesul de extindere şi vecinătatea estică", anunţă Administraţia Prezidenţială.

Sursa citată precizează că va fi discutată situaţia din România referitoare la modificările aduse cadrului legislativ privind sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei.

"Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia, în cadrul întâlnirilor, angajamentul ferm al României de a contribui la consolidarea proiectului european, precum şi ataşamentul ţării noastre la principiile şi valorile pe care se bazează Uniunea. De asemenea, va arăta că Preşedinţia României a Consiliului UE va avea o abordare echilibrată şi obiectivă, în interesul Uniunii şi al statelor membre, care să contribuie la avansarea procesului de integrare europeană", se arată în comunicatul de presă.

Tăriceanu: Şi noi ne vom întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, vom utiliza acest prilej

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat vineri că va discuta cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în întâlnirile directe pe care le vor avea, la fel cum va discuta şi şeful statului.

„N-aveţi nicio îndoială, o vom face şi noi, la fel, în întâlniri directe, pentru că această comunicare, până la urmă, va trebui făcută în special dintre Comisie şi corespondentul din România, care este Guvernul României şi, sigur, Parlamentul care este implicat în activităţile de legiferare, unde avem o serie de chestiuni care se regăsesc în măsurile menţionate pentru a fi puse în aplicare în baza MCV. Deci vom avea, fără îndoială, acest prilej pe care îl vom utiliza”, a răspuns Călin Popescu Tăriceanu, la România Tv, întrebat ce îl împiedică să discute direct cu preşedintele Comisiei Europene.

De asemenea, liderul ALDE a precizat că se încearcă o manipulare prin manifestările din stradă, care îi fac pe cei din Occident să se întrebe ce se întâmplă în România.

„Există o anumită tendinţă în România ca instituţiile fundamentale, democratice şi legitime, ale statului şi suveranitate Parlamentului de a legifera să fie puse sub semnul întrebării şi să se încerce delegitimarea lor şi, în schimb, să trecem la o formulă inedită de democraţie, democraţia străzii, democraţia, până la urmă, vorbim după cum vedeţi de grupuri vocale, de protestatari care nu sunt confortabili cu rezultatul alegerilor şi care au propria lor agendă politică pe care ar vrea să o impună majorităţii. În urma acestor manipulări, ce întrebări îşi pun oamenii din Occident? <<E grav, acolo se afectează independenţa justiţiei, hai să ne preocupăm>>”, a adăugat Tăriceanu.

Totodată, întrebat dacă se aşteaptă ca Iohannis să refuze numirea miniştrilor cu probleme penale, Tăriceanu a precizat că nu există instrument constituţional la îndemâna preşedintelui în acest caz.

Preşedintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire în data de 31 ianuarie cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, una dintre teme fiind modificările aduse legilor Justiţiei, anunţă Administraţia Prezidenţială.

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici