Nicușor Dan dă vina pe guvernul Bolojan pentru creșterea TVA. Dan: Guvernul a spus că nu creşte TVA la învestire

Publicat: 14 07. 2025, 10:21
Actualizat: 14 07. 2025, 13:06

This browser does not support the video element.

Nicușor Dan a spus, în conferința de presă, luni, că vrea să le transmită românilor că măsurile de austeritate sunt „o chestiune provizorie”.

„România are potențial economic. Așa cum am spus de mai multe ori, la sfârșit de 2026, dacă nu facem greșeli, vom intra în OCDE și, în felul acesta, România va fi interesantă pentru investitori străini. De asemenea, economia românească lumească are un potențial de dezvoltare imediat ce vom trece peste această scurtă perioadă de redresare”, a spus Dan.

El a dat asigurări pentru investitori și piețe financiare că „suntem oameni serioși, am promis că facem reformele, vom face pentru ca situația financiară a României să se redreseze”.

Reducere cu 20% a bugetului propriu

De asemenea, Nicușor Dan a mai spus că în momentul în care o să vină rectificarea bugetară pentru 2025, Administrația Prezidențială va propune o reducere cu 20% a bugetului propriu pentru a participa la acest efort colectiv.

Dan a explicat și de ce nu s-a început cu măsuri de corecție a privilegilor, înainte de măsuri care să afecteze toată lumea.

„Răspunsul este că a fost o presiune a timpului pentru piețele financiare care au fost expuse an de zile la promisiuni neonorate ale României de a reduce cheltuielile, singurul răspuns care era credibil pentru ei sub presiunea timpului a fost că vor crește venituri. Însă, pe chestiunea TVA-ului, de care sunt sigur că sunteți interesați, angajamentul guvernului în momentul în care el a fost investit a fost că TVA-ul nu va crește. Și că vom avea o reevaluare la începutul lunii octombrie, înainte de evaluarea Comisiei din 15 octombrie și vom vedea în acel moment dacă măsurile sunt suficiente sau nu. Pentru ca România să poată să treacă de această perioadă fără majorarea TVA-ului, erau nevoie și erau absolut realizabile un set de măsuri, discuții cu Comisia, cu agenția de rating și această măsură putea să nu fie luată la acest moment”, a mai spus președintele.

Nicușor Dan nu este mulțumit de conducerea DNA și a Parchetului General

Președintele Nicușor Dan a declarat luni că nu este mulțumit de conducerea Parchetului General și nici a Direcției Naționale Anticorupție. Cu toate acestea, șefii celor două parchete nu sunt în pericol să își piardă funcțiile.

„Nu sunt mulțumit, am spus asta de mai multe ori, nici de DNA, nici de Parchetul General. În opinia mea, nu există un management care să facă o ierarhie a activității parchetului pe tipuri de infracțiuni și pe o alocare de resurse care să fie corespunzătoare”, spune Dan.

Președintele României susține că numărul cazurilor de femicid arată slăbiciunea statului român

Cazurile de femicid arată o problemă de slăbiciune a statului român față de acest fenomen, spune, luni, președintele României, Nicușor Dan.

„Ce am văzut, fără să am o analiză completă asupra fenomenului… Ce am văzut este că multe din cazurile astea erau ale unor oameni care au recidivat în aceste fenomene. Pentru că, așa cum am spus puțin mai devreme, de cetățenii români care au amenințat cu moartea jurnaliștii nu li s-a întâmplat nimic. Statul român nu dă o impresie de forță de fermitate care să descurajeze tipul acesta de manifestări”, spune Nicușor Dan, întrebat de cazurile de femicid din ultima vreme.

Nicușor Dan explică de ce a contestat legea privind promovarea ideilor legionare

Într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni, Nicușor Dan a explicat motivele pentru care a sesizat Curtea Constituțională cu privire la legea privind combaterea antisemitismului, xenofobiei și a altor forme de extremism, contestată recent și de mai mulți deputați, printre care și Silviu Vexler.

Legea a generat o dezbatere amplă, iar criticii ei susțin că textul ar putea duce la abuzuri și la interpretări arbitrare.

„Sunt atâtea probleme în România și președintele exact de legea asta s-a apucat”, a spus președintele.

România are nevoie de o lege a salarizării unitare fără sporuri arbitrare

Președintele României, Nicușor Dan, a declarat luni că este necesară o nouă lege a salarizării unitare, care să elimine sporurile acordate discreționar și să ofere un cadru stabil pe termen lung pentru veniturile din sectorul public.

Noul șef al SRI: Nicușor Dan spune că numirea va avea loc „într-un timp relativ scurt”

Într-un timp „relativ scurt” președintele Nicușor Dan va numi un șef la Serviciul Român de Informații (SRI), a anunțat șeful statului.

„O să vedem când o să avem sesiuni parlamentare, pentru că, după cum știți, eu fac propunere, iar Parlamentul trebuie să o voteze”, a spus Nicușor Dan.

Președintele a dezvăluit cine i-a donat banii pentru campaniile electorale

Președintele României, Nicușor Dan, a prezentat luni, într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni, detalii despre finanțarea campaniilor electorale recente, inclusiv numele principalilor donatori și modalitatea de rambursare a împrumuturilor contractate.

Potrivit acestuia, toate informațiile vor fi puse la dispoziția publicului sub formă de documente detaliate și vor fi disponibile inclusiv pe site-ul instituției prezidențiale.

Nicușor Dan, despre pensiile magistraților: O greșeală uriașă a politicului

Președintele României Nicușor Dan a afirmat luni că politicul a comis „o greșeală uriașă” în cazul magistraților care au ajuns să primească pensii mai mari decât salariul.

„O chestiune importantă, pentru că vom vorbi în setul al doilea de măsuri: de pensiile speciale ale magistraților. Aici sunt de spus câteva lucruri. Primul rând că a fost o greșeală uriașă a politicului în momentul în care pensia a ajuns să fie mai mare decât salariul”, spune Dan.

Vizite oficiale în Germania și Austria anunțate de Președintele Nicușor Dan

Președintele României, Nicușor Dan, a prezentat, luni, calendarul principalelor acțiuni externe ale administrației prezidențiale pentru luna iulie.

Acesta include vizite oficiale în Germania și Austria, dar și termene-cheie în relația cu Uniunea Europeană, în contextul fondurilor europene.